Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Березень » 24

У ці березневі дні українці урочисто вшановують славетного сина свого народу — Тараса Шевченка. За висловом Євгена Сверстюка, жоден народ не ототожнював свого поета зі своєю душею і не поєднував його зі своєю долею так, як українці. Підраховано, що на сьогодні на всій Земній кулі поетові споруджено понад 600 пам’ятників. Від Львова до Вашингтона та Буенос-Айреса стоять ці свідки високої пошани і любові українців до свого Поета.
З цієї нагоди у Вищому професійному училищі №24 м.Заставна з 10.03. по 16.03. методкомісією гуманітарного циклу були проведені заходи, присвячені Шевченківським дням.
10 березня у навчальних кабінета ... Читати далі »

Переглядів: 523 | Дата: 24.03.2015

8 березня люди в нашій країні відзначають Міжнародний жіночий день. Представниці найкращої половини людства приймають найщиріші вітання від дорогих і близьких людей. Цього дня прийнято дарувати листівки, квіти, подарунки, а дівчаткам — ще й іграшки, цікаві сувеніри. Міжнародний жіночий день призначений спеціально для того, щоб вкотре зробити приємне своїй мамі, сестрі, бабусі, подрузі, вчительці.
Напередодні у районній книгозбірні відбулося чергове засідання клубу «Золотий вік». Директор ЦБС Л.Стасюк, на правах господині, усіх привітала з наступаючим весняним святом — 8 Березня. Ведучі — М.Запаранюк і А.Ткач прочитали чимало поетичних рядків, сказали багато гарних слів про жінку, маму, дружину, бабусю, вчительку, сестру, подругу. До привітань приєднався і заступник голови райдержадміністрації В.Зюлковський, який обдарував чарівних і милих заставнівчанок найтеплішими, найщирішими словами та улюбленими весняними квітами ... Читати далі »

Переглядів: 475 | Дата: 24.03.2015

Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, мабуть, найграндіозніший масовий захід знавців рідної мови. Учениця I курсу ВПУ-24, за спеціальністю кухар-кондитер, відмінниця навчання Тетяна Юзифович, нещодавно повернулася з  конкурсу, де отримала III місце обласного етапу. ... Читати далі »

Переглядів: 402 | Дата: 24.03.2015

Керуючись статтями 21, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», у відповідності до абзацу 3 статті 4 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», на виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про проведення санітарної очистки та благоустрою населених пунктів Чернівецької області у 2015 році» від 13.03.2015 №108-р,  задля покращення санітарно-екологічного стану населених пунктів Заставнівського району:
1. Організувати проведення весняного — з 16 березня по 27 квітня та осіннього — з 1 жовтня до 1 листопада 2015 року місячників санітарної очистки та благоустрою населених пунктів району, здійснення заходів з ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ побутових та інших відходів, прибирання та приведення у належний санітарний стан парків, скверів, дитячих, спортивних та господарських майданчиків, кладовищ, братських могил, меморіальних комплексів та ... Читати далі »

Переглядів: 426 | Дата: 24.03.2015

від 18 березня  2015 року
Про скликання ХXXI сесії районної ради VІ скликання
На підставі  ст.ст. 46, 55 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»:
1. Скликати 2 квітня  2015 року XXXI сесію районної ради VІ скликання  о 10-й годині в сесійній залі районної ради (м. Заставна, вул. В.Чорновола, 6). ... Читати далі »

Переглядів: 459 | Дата: 24.03.2015

За інформацією Чернівецького обласного військового комісаріату, нині на Буковині проводиться медичний огляд призовників, які підлягають призову на строкову військову службу навесні цього року.
«Більшість призовників помилково вважають, що після призову на строкову військову службу будуть задіяні у проведенні антитерористичної операції на Сході країни, що і призводить до ухиляння від отримання повісток, – зазначає Чернівецький обласний військовий комісар Віталій Чурай. – Але це не відповідає дійсності. Адже відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності», введеного в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року №744, військовослужбовці строкової служби в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях брати участь не будуть». ... Читати далі »

Переглядів: 550 | Дата: 24.03.2015

У м.Чернівці відбулася відкрита першість ДЮСШ-1 з боксу, у якій взяли  участь близько 110 боксерів з Коломиї, Івано-Франківська, Кам’янця-Подільського та Хмельницької області.
Досить вдало виступили учні Веренчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені І.Вільде. У вагових категоріях до 24, 48 кілограмів на найвищу сходинку п’єдесталу пошани, відповідно, піднялися Олег Рохмістрюк і Дмитро Янчик. Вітаємо юних боксерів, бажаємо подальших успіхів і вагомих перемог.

В.СМАГЛІЙ, директор КДЮСШ, майстер спорту

Переглядів: 477 | Дата: 24.03.2015

Для покращення санітарно-епідемічного благополуччя району прийнято розпорядження голови облдержадміністрації №108-р  «Про проведення місячника санітарної очистки та благоустрою населених пунктів у 2015 році» з 16 березня до 27 квітня.
25 квітня 2015 року проводитиметься День благоустрою територій населених пунктів. 
Прошу долучитися тих, кому не байдужа доля населеного пункту, в якому він народився та живе. ... Читати далі »

Переглядів: 467 | Дата: 24.03.2015

Минув рік, як перестало битися серце буковинського письменника, нашого земляка (народився у селі Кадубівці), головного редактора газети «Буковина», заслуженого журналіста України — Володимира Михайловського.
Я вважав його другом моєї сім’ї. Нам з дочкою Софією неодноразово доводилося спілкуватися з Володимиром Іларіоновичем.
Інколи приносив у редакцію газети «Буковина» свої дописи, потім він погодився написати передмову до моєї книжки «Слово про Україну», а пізніше подарував мені свою, з автографом. У подарованій книзі «Між страхом і любов’ю» залишив на згадку такі слова: Дорогому землякові, щирому побратиму по духу Дмитру Бугайчуку на добрий спомин. Радію, що Ви є такий у нас. Ще довгих, здорових і щасливих Вам літ у творчості, зігрітою Божою ласкою. Сторінками цієї книги йде доля України. Важко йде. Але в надії. Не зрадьмо! Щиро тисну Вашу руку. Вол. Михайловський» 17.V ... Читати далі »

Переглядів: 501 | Дата: 24.03.2015

У Будинку фольклору с.Звенячин — багатолюдно. Працівники культури запросили односельчан, щоб відзначити Міжнародний жіночий день — 8 Березня і 201-у річницю від Дня народження Т.Шевченка. Свято літературно-музичною композицією «О, люди, будьте ви людьми», яку підготувала режисер народного театру «Дивосвіт» районного Палацу культури Л.Гайдей, розпочали ведучі Н.Лисюк, С.Капутянська та актори драматичного колективу. ... Читати далі »

Переглядів: 479 | Дата: 24.03.2015

25 лютого 2015 р. на базі Заставнівського РП кримінально-виконавчої інспекції відділу ДПтСУ в Чернівецькій області відбулася виїзна розширена нарада персоналу керівництва кримінально-виконавчої інспекції в Чернівецькій області особового складу Новоселицького МВ кримінально-виконавчої інспекції із запрошенням представників органів внутрішніх справ Заставнівського РВ УМВС, РЦСССДМ, ССД та прокуратури. 
Темою цієї виїзної наради були: результати службової діяльності кримінально-виконавчої інспекції за 2014 рік, аналіз актів прокурорського реагування, стан взаємодії районних підрозділів кримінально-виконавчої інспекції з органами внутрішніх справ, взаємодія Заставнівського РП кримінально-виконавчої інспекції з органами суду, прокуратури,  РЦСССДМ, ССД, державними та громадськими організаціями, при виконанні покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, запровадження в діяльність нових форм та методів роботи з підобліковим елементом. Про ... Читати далі »

Переглядів: 520 | Дата: 24.03.2015

У зв’язку із численними зверненнями інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів щодо відмови у пільговому проїзді, управління праці та соціального захисту населення повідомляє, що відповідно до Порядку обліку, зберігання, оформлення та видачі посвідчень особам, які одержують державну соціальну допомогу, відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам”, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України 16.11.2007р. №612, посвідчення виготовляються на підставі замовлення Міністерства соціальної політики України.
Відсутність бланків спричинена припиненням їх надходження з Міністерства соціальної політики України.
Тому через відсутність офіційних бланків посвідчень інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів управління видає тимчасові довідки (до видачі посвідчення), які дають їх власникам право користуватися законними пільгами. Довідка дійсна за наявності до ... Читати далі »

Переглядів: 473 | Дата: 24.03.2015

Хустка — важливий ритуальний атрибут, значення якого збережено  й дотепер. У казці хустка стає чарівним предметом, у пісні — символізує вірне кохання, у сні — означає звістку, сватання.
Хустка використовувалася замість головного убору заміжньої  жінки. Її також одягали незаміжні дівчата взимку і під пекучим сонцем.
Хустку носили на всій території України, зокрема, й на Буковині. Як розповідає жителька села Погорілівка Наталія Іванівна Мельничук, хустка для жінки є важливою річчю, адже непокрита — накликає біду. Без хустки можна було виходити між люди лише молодим, незаміжнім дівчатам, а ось заміжня жін ... Читати далі »

Переглядів: 1427 | Дата: 24.03.2015

У с.Хрещатик відсвяткували 201-у річницю від Дня народження славетного українця — Т.Шевченка. У заході, який відбувся у місцевому будинку культури (директор Л.Калинюк), взяли участь усі гуртківці. Учасники декламували вірші великого Кобзаря, звучали пісні на його слова. Найактивніші — М.Лазарчук, А.Смук та інші.
Звучали привітання й до Міжнародного жіночого дня — 8 Березня.

Переглядів: 447 | Дата: 24.03.2015

Відповідно до Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військо­возобов’язаних і резервістів На­ціон­альної гвардії України, війсь­ко­во­зобов’язаним, у тому числі резервістам (далі — військовозо­бов’я­зані), призваним на збори, за кожний день перебування на зборах з урахуванням часу перебування у дорозі від місця проживання до місця проведення зборів і назад виплачуються добові (у відсотках від добових за кожний день службових відряджень) у таких розмірах: ... Читати далі »

Переглядів: 599 | Дата: 24.03.2015

Події, що відбувалися в Україні на зламі 2013-2014 років, мають доленосне значення для кожного громадянина нашої держави. Боротьба за краще майбутнє триває і сьогодні. Однак неможливо йти вперед, коли залишаються непокараними ті, хто оголосив протест власному народу, ті, хто переслідував громадян під час мирних акцій, ті, хто застосовував різноманітні важелі впливу, щоб змусити людей мовчати. До органів прокуратури області таких фактів не надходило, проте суспільство добре знає кого переслідували під час мирних зібрань.
Закликаємо громадськість повідомити керівництво прокуратури області про відомі випадки причетності керівників органів державної влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів до кримінального та адміністративного переслідування учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності, а також зловживання ними своїм службовим становищем для примушування громадян до участі в так званому «Антимайдані». Інформац ... Читати далі »

Переглядів: 470 | Дата: 24.03.2015

На підприємствах й в установах Заставнівського району певна частина працівників потенційно мають право на пенсійне забезпечення на пільгових умовах. Відповідно до закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2 березня 2015 року №213-VIII перші частини окремих положень статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" викладено в наступній редакції:
На пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи:
а) працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, — за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць —  після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 25 років — у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених робот ... Читати далі »

Переглядів: 496 | Дата: 24.03.2015

Шановні пайовики 
Агрохолдингу «Мрія»!

Останні декілька місяців «Мрія» переживала не прості часи, і ми кожен день працюємо над стабілізацією ситуації. Дякуємо вам, що незважаючи на всі труднощі ви залишаєтесь з нами. З свого боку я прикладу всі зусилля, щоб повернути «Мрії» позиції лідера сільськогосподарської галузі України і відновити репутацію надійного партнера. 
Перш за все, хочу повідомити вам, що «Мрія» вже почала процес індексації орендної плати, в результаті якої пайові виплати виростуть майже на 25%. Це означає, що сума грошей, яку отримає кожен пайовик «Мрії», в цьому році, збільшиться на чверть. Як і раніше у вас буде можливість отримати оплату в натуральній формі чи грошима, на ваш вибір.

Крім того, розуміючи ситуацію, що склалася в нашій державі, і потребу громад у фінансовій підтримці зі сторони компанії, я прийняв рішення про збільшення соціальних виплат до 100 грн. на кожен гектар, що компанія має в обробітку. ... Читати далі »

Переглядів: 462 | Дата: 24.03.2015

Одержати близько 30 вітань зі святом 8 Березня  ніколи навіть не мріяла. До того ж, від зовсім незнайомих, але таких рідних і дорогих  хлопців та чоловіків, які нині там, на Сході України,  роблять все можливе і неможливе, аби ми тішилися весняному сонечку, не чули вибухів і вистрілів, та дбають, аби Україна знову стала єдиною у своїй території та у своїх помислах і мріях — щоб нарешті запанував мир на нашій землі. 
Це були не просто вітання, а й щира вдячність усім жінкам, які ось уже сьомий раз відпрацювали на славу, аби наші воїни знову отримали смачну, домашню їжу із заставнівських печей та м’яса чоти ... Читати далі »

Переглядів: 465 | Дата: 24.03.2015

На жаль, у світі є таке поняття як «розлучення». 
Це страшне слово, яке означає розірвання подружнього зв'язку між чоловіком і жінкою за тих чи інших обставин.
Все частіше і частіше можна почути, побачити, що люди розривають шлюб. Виникає логічне питання: а навіщо вони його вкладали? Ні, я розумію, що можливо вони помилились один в одному, знайшли заміну, або просто життя до них повернулося не тим боком. У цих та інших питаннях я не компетентна, тому вирішила, що про це потрібно розпитати людину, яка пережила цю «трагедію». ... Читати далі »

Переглядів: 497 | Дата: 24.03.2015

Дорогі читачі, ми всі добре знаємо, яка ситуація нині в Україні. Молодь також вболіває за  бійців, які захищають територіальну цілісність нашої держави і, звичайно, ж розуміють силу справжнього почуття — кохання, яке  слугує стимулом у житті. Мабуть, не говорити про це було б неправильно. Оскільки «молодіжна» виходить раз на місяць, дозволю собі нагадати всім, що 14 лютого – був День святого Валентина, або, як ми кажемо, День Закоханих. І хоч це свято минуло, воно завжди у нас в душі. Хотілося б розказати декілька цікавих фактів щодо цього дня:

14 лютого був і  день комп’ютерника
Був заснований сервіс YOUTUBE 
Народилась Анна Герман
Помер Джеймс Кук

Існує версія, що День святого Валентина сягає своїм корінням стародавнього язичницького свята Люперкалья. У цей ... Читати далі »

Переглядів: 476 | Дата: 24.03.2015

Ось вже рік Україна живе в стані війни із зовнішніми і внутрішніми ворогами. І перші, й другі щосили «розгойдують» державу, намагаючись дестабілізувати суспільство. Але вороги даремно витрачають титанічні зусилля і астрономічні гроші, українці залишаються єдиними і згуртованими
Ті, хто зі шпальт газет і телеекранів лиють бруд на уряд, Президента, парламентську коаліцію, сподіваються розсварити українців. Мусимо мати на увазі: п’ята колона Кремля в Україні нікуди не поділася. Прихвосні Януковича трохи замаскувалися (тепер відхрещуються від свого колишнього главаря, що втік) і намагаються у каламутній воді виловити якусь ... Читати далі »

Переглядів: 448 | Дата: 24.03.2015

Спілкуючись між собою, волонтери Заставнівщини збирають необхідні кошти, одяг, продукти харчування, засоби гігієни та ліки для військовослужбовців, які несуть службу в зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі. До чітко скоординованого руху вже вкотре долучаються благодійники, які поповнюють волонтерську скарбничку грішми, це: Віктор Лук’янець, Марія Тофан, Івонця Шевчук, Василь Рибчак, Роман Гнатюк, Ольга Луник, Санда Ганчук, Андрій Ткач, продукти харчування, одяг, засоби гігієни — Олександр Прядун, Лілія Гуштик, Світлана Осадчук, Санда Ганчук. Ці люди дуже скромні. Вони не люблять, щоб про них писали, і такі, які просять, ... Читати далі »

Переглядів: 496 | Дата: 24.03.2015

Рада асоціації між Україною та ЄС схвалила оновлений Порядок денний асоціації, який є основним політичним інструментом реалізації та моніторингу Угоди. В оновленому Порядку денному асоціації визначені короткострокові дії в рамках реалізації 10 пріоритетних реформ: конституційна, виборчого законодавства, судова, боротьба з корупцією, державна адміністрація, реформи в енергетиці, дерегуляція, державні закупівлі, оподаткування і зовнішній аудит. 
Очікується масова  заміна кадрів у найвищих ешелонах виконавчої влади. Передусім, це — Кабмін, Антимонопольний комітет, Нацбанк, керівники Держмонополій, Нацкомісій, регулюючих та контр ... Читати далі »

Переглядів: 491 | Дата: 24.03.2015

В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам'ятає і шанує людство. До яких належить й ім'я великого українського поета Т.Г.Шевченка. Весь свій могутній талант він присвятив служінню народові. І сьогодні, живучи у вільній незалежній державі, ми з гордістю згадуємо Великого Кобзаря.
Цього року відзначення 201-річниці від дня народження  Т.Г.Шевченка у Добриновецькому НВК  відбувся конкурс на краще читання віршів Шевченка.
Ірина  Володимирівна Новак наголосила, що сьогоднішній конкурс – це справжнє свято Кобзаря, його вічної нев’янучої творчості, полум’яного слова. Коли нам ва ... Читати далі »

Переглядів: 488 | Дата: 24.03.2015

Чергова, двадцять п’ята, сесія Заставнівської міської ради VI скликання розпочала свою роботу ще 5 березня, а завершила — 13 числа цього місяця. Все це сталося за пропозицією депутатів, які виявили бажання розібратися у ситуації, що склалася в місті, зокрема, і з актуального питання — реконструкції стадіону.
Спершу хвилиною мовчання вшанували пам’ять шахтарів, які загинули  на шахті імені Засядька, що у Донецьку, а також воїнів АТО.
Відтак перед початком засідання надали слово представнику компанії, яка займається теплозабезпеченням у багатьох містах України. За його словами, ціни на тепло єдині для всієї держави, водночас — помірні. Багатьох присутніх зацікавила ця інформація, адже проблема із обігріву адміністративних будівель міста (у тому числі навчальних закладів) уже давно непокоїть через високу вартість цієї послуги. Компанія у перспективі, при виділенні невеликої земельної ділянки, встановлює так зва ... Читати далі »

Переглядів: 516 | Дата: 24.03.2015

Постановою НКРЕКУ № 583 від 03.03.2015 року з 1 квітня поточного року для потреб населення вводиться єдина ціна на природний газ - 7,188 грн. за 1 куб.м.
Окрім єдиної ціни встановлюється також пільгова ціна на газ у розмірі 3,6 грн. за 1 куб.м.
У відповідності до прийнятої постанови, право на пільгову ціну надається виключно в опалювальний період (з 1 жовтня до 30 квітня) споживачам, які використовують газ для опалення житла. В інший час, для всіх без винятку споживачів, діє єдина ціна (7,188 грн. за 1 куб.м).
В опалювальний період пільгова ціна застосовується тільки для спожитого газу в обсязі 200 куб. м на місяць. Весь спожитий понад цього ліміту обсяг газу оплачується за єдиною ціною (7,188 грн. за 1 куб.м).

Управління економічного розвитку  та інфраструктури райдержадміністрації

Переглядів: 470 | Дата: 24.03.2015

У будинку культури зібралася небайдужа громадськість села Юрківці, щоб відзначити 201-у річницю Великого Кобзаря. У фойє оформлені виставки: «Пам’ять про Героїв Небесної Сотні» та «Великий син українського народу Т.Г.Шевченко». На свято запросили сільського голову М.Сме­речанську та військовослужбовця О.Сінька, який проходив службу в зоні АТО (перебуває у відпустці). На фоні пісні «Думи, мої думи...» ведучі: директор Будинку народної творчості М.Ємчук та завідувач бібліотекою М.Молодик розпочали свято: ... Читати далі »

Переглядів: 493 | Дата: 24.03.2015

Вибір між панікою і стабільністю повинні зробити самі селяни

У минулому номері нашої газети «Голос краю» №11 (1268) від 12.03.2015 року була надрукована стаття «Нездійсненні мрії агрохолдингу «Мрія». Банкрутство та офіційний розшук власників, яка викликала неабиякий резонанс у селян, які віддали свої паї в користування «Мрії», та спровокувала шквал телефонних дзвінків та запитань до редакції, що надходять від селян, стурбованих долею своїх паїв: в регіоні поширюються чутки, що великі агрохолдинги можуть розрахуватися за борги земельними паями. За роз‘ясненнями ми звернулися в агрохолдинг «Мрія».
Операційний директор «Мрії Агрохолдинг» Віктор Кухарчук так прокоментував ситуацію: «Справа в тому, що фірми з сумнівною репутацією, які не вміють конкурувати цивілізованими методами на хлібній ниві, сіють паніку серед селя ... Читати далі »

Переглядів: 565 | Дата: 24.03.2015