Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 20

З нагоди професійного свята адміністрація Заставнівської ЦРЛ і центр ПМСД, райком профспілки медичних працівників району сердечно вітають всіх лікарів, середній та молодший медичний персонал, ветеранів та пенсіонерів-медиків. Бажаємо вам міцного здоров’я та плідної наполегливої праці, натхнення та вагомих здобутків на ниві вітчизняної охорони здоров’я! Хай ваш високий професіоналізм, доброта, чуйність, відданість найгуманнішій у світі професії вселяють надію на впевненість у завтрашній день, дарують заслужену шану й авторитет. Родинного вам тепла, достатку, любові та сімейного благополуччя!

Переглядів: 395 | Дата: 20.06.2015

Щиро вітаємо  вас із професійним святом — Днем медичного працівника!

Перш за все, хотілося б подякувати вам за те, що присвятили себе збереженню найбільшої цінності — людського життя і здоров’я. Ваша професія — це покликання, яке вимагає, крім глибоких знань, ще й великого терпіння, людської мужності, доброти, відваги й милосердя.

У найважчі хвилини саме ви приходите на допомогу людям, здійснюючи часом неможливе, проявляючи співчуття і благородство, відповідальність і високий професіоналізм. У ваших руках — здоров’я  жителів Заставнівщини, а значить, і їхнє майбутнє. Незважаючи на всі труднощі, які переживає сьогодні сфера охорони здоров’я, престиж медичного працівника залишається дуже високим. Прийміть слова вдячності за сумлінну та невтомну працю. Нехай сторицею повертається до вас добро та милосердя, яке ви даруєте людям.

... Читати далі »
Переглядів: 434 | Дата: 20.06.2015

Третьої неділі червня своє професійне свято відзначають медичні працівники. «Щорічно у неврологічному відділенні ЦРЛ проходжу реабілітаційний курс лікування», — пише Ганна Василівна Юзифович. — Відчуваю належне ставлення завідуючої відділенням О.Синицької, лікаря О.Вдовіна, які мені та іншим пацієнтам, після перенесеного інсульту, повертають здоров’я. Потрібно завдячити медсестрам і молодшому медичному персоналу, які усіляко дбають і нам допомагають.

З нагоди свята прийміть слова вдячності за вашу самовіддану працю, зусилля, які затрачаєте, щоб врятувати людське життя. Особливих слів заслуговує і головний лікар ЦРЛ В.Липка.

Нехай Всевишній наділяє вас міцним здоров’ям, дарує довгі роки життя, приносить радість і добробут у людські оселі. 

Під листом свої прізвища вказали пацієнти, які напередодні свята лі ... Читати далі »

Переглядів: 456 | Дата: 20.06.2015

Заставнівська районна організація профспілки працівників державних установ щиросердечно вітає з Днем державної служби всіх, хто знання й уміння віддає інтересам держави.

Державний службовець — це особлива професія, представник якої володіє, з одного боку широкими повноваженнями, а з іншого — несе подвійну відповідальність за стан справ у суспільстві. Це нелегка праця, яка  потребує самовідданості, бажання служити людям та справжньої відданості своїй справі. Кожен на своєму місці виступає єднальною ланкою між владою і народом, знає його біди та проблеми, шукає шляхи їх вирішення. Довіра до влади починається з людини, яка вирішує свої повсякденні проблеми. Саме тому суспільство покладає на державних службовців особливо відповідальні завдання.

Найщиріші слова подяки адресуємо всім державним службовцям, які самовіддано працюють на користь району, низьк ... Читати далі »

Переглядів: 412 | Дата: 20.06.2015

І ГРУПА І КОЛО
6 тур 21.06.2015.
Заставна — Чуньків
Кострижівка — Кадубівці (початок о 16 годині)
Репужинці — Бабин
Дорошівці — Юрківці
Веренчанка — Василів

ІІ ГРУПА
Васловівці — Боянчук
Горошівці — Ржавинці
Баламутівка — Задубрівка
Шубранець — Малий Кучурів
Горішні Шерівці — Погорілівка (початок о 15 годині)
Вікно — вільні.

Переглядів: 406 | Дата: 20.06.2015

12 найкращих команд змагатимуться за Кубок району з футболу, присвячений Дню Незалежності України.

У І турі 17 і 24 червня між собою зіграють Горішні Шерівці — Ржавинці, Кадубівці — Задубрівка, Вікно — Горошівці, 19 і 26 червня — Веренчанка — Малий Кучурів.

У ІІ турі 1 і 8 липня зустрінуться Дорошівці — Заставна, переможці пар Горішні Шерівці — Ржавинці, Веренчанка — Малий Кучурів та Кадубівці — Задубрівка, Вікно — Горошівці.

7 і 10 липня — Шубранець — Васловівці. Початок ігор о 19 годині.

Переглядів: 431 | Дата: 20.06.2015

19-21 та 26-28 червня у районному кінотеатрі «Мир» відбудеться прем’єра фільму «Моя Русалка, моя Лореляй», який вийшов на екрани у 2013 році. У ролях — Євген Риба, Олег Скрипка, Катерина Молчанова та інші. Режисер — Нана Джорджадзе.

Переглядів: 444 | Дата: 20.06.2015

ермін «планування сім’ї» передбачає допомогу окремим особам і подружнім парам досягти певних результатів, а саме: уникнути небажаної вагітності, народити бажаних дітей, регулювати інтервали між вагітностями, вибирати час народження дитини, залежно від віку батьків і стану їхнього здоров’я, визначати кількість дітей у родині.

Проблема планування родини набуває сьогодні великого значення. Продовжує залишатися основним методом регулювання народжуваності. При цьому ускладнення після абортів спостерігаються в кожної третьої жінки, а у тих, які вперше завагітніли, їхня частота наближається до 40%. Основними ускладненнями аборту є безплідність, невиношування вагітності, запальні захворювання геніталій, ендокринні порушення, ускладнення при наступних пологах і вагітностях.

Аборт не повинен бути методом планування родини, народження бажаних і здорових дітей.

... Читати далі »

Переглядів: 694 | Дата: 20.06.2015

На підставі  ст.ст. 46, 55 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»:

1. Скликати 1 липня  2015 року XXXII сесію районної ради VІ скликання  о 10-й годині в сесійній залі районної ради (м. Заставна, вул. В.Чорновола, 6).

2. На розгляд сесії винести наступні питання:
- Про виконання районного бюджету за I квартал  2015 року.
- Про внесення змін до районного бюджету  на 2015 рік.
- Звіт першого заступника голови районної державної адміністрації В.Молдована про виконання Програми економічного і соціального розвитку Заставнівського району за 2014 рік та про здійснення районною державною адміністрацією делегованих районною радою повноважень.
- Про звіт  голови Заставнівської районної ради Д.Скігаря про свою діяльність за період з березня 2014 року по квітень 2015 року. 
- Інші.

... Читати далі »

Переглядів: 443 | Дата: 20.06.2015

Цього чоловіка із симпатичною борідкою ніколи не бачила, але море позитиву отримала, поспілкувавшись із ним лише 5 хвилин. Саме стільки часу тривав зв’язок Заставни із селом Піски Донецької області, де нині несе службу наш земляк, родом із Самушина, фельдшер за фахом, Василь Руснак, з яким вдалося познайомитись завдяки волонтеру Миколі Тофану.

— Алло, добрий день, Василю Степановичу, вас турбує журналіст із Заставнівської газети…

— Добрий день! А як вам вдалося до мене додзвонитися? Мої рідні не кожен раз мають таку можливість… Тут блокують більшість телефонних розмов…

Ось так, приблизно, й розпочалася наша розмова. Мабуть, комусь вона була дуже потрібною, якщо за 5-м разом усе ж вдалося почути голос бійця, саме напередодні його професійного свята — Дня медичного працівника. ... Читати далі »

Переглядів: 433 | Дата: 20.06.2015

Вл. інф.

На базі Заставнівської центральної районної лікарні відбулось виїзне засідання колегії Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА, у якому брали участь перший заступник голови Чернівецької облдержадміністрації Володимир Куліш та голова Заставнівської райдержадміністрації Юрій Кітар. Постійними учасниками колегії є директор Департаменту ОЗ, доктор медичних наук, професор Оксана Андрієць, заступник директора Департаменту ОЗ — начальник управління організації та розвитку лікувально-профілактичної допомоги населенню Марія Поліщук, начальник головного управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Ігор Незборецький, а також головні лікарі лікувально-профілактичних закладів області, головні позаштатні фахівці ДОЗ та  науковці Буковинського державного медичного університету ... Читати далі »

Переглядів: 396 | Дата: 20.06.2015

Вл. інф.

Днями мешканцями с.Боян­чук прийнято доленосне рішення щодо об’єднання в єдину територіального громаду.

Як сказав сільський голова Іван Найдиш:

— Ми тільки ступаємо на Європейський шлях розвитку. А в Європі основою формування держави є міцне й потужне самоврядування. Адже це той фундамент, який дає державі можливість почуватися впевнено і який є запорукою цілісності. Сьогодні територіальній громаді, в умовах фінансової децентралізації запропоновано, що вона отримуватиме надходження від податків, зборів та інших платежів у відсотках, починаючи з 2016 року такі, які тепер отримує місто обласного значення. Після детального та активного обговорення, громада нашого села вирішила об’єднатися із громадою с.Горошівці, а надалі ввійти до складу територіальної громади, в яку ... Читати далі »

Переглядів: 451 | Дата: 20.06.2015

У Чернівецькій області Служба безпеки України викрилa факт незаконного видобутку на промисловій основі гравійно-піщаної суміші. Діяльність приватного підприємства завдала істотної шкоди довкіллю та збитків інтересам держави. Підприємці, використовуючи важку техніку та без оформлення відповідних дозвільних документів, щодня видобували в кар’єрі майже одну тисячу тонн гравійно-піщаної суміші. При цьому знімався верхній родючий шар грунту, а також вирубувались дерева, які потім без обліку йшли на продаж.  Співробітники Управління СБУ спільно з іншими контролюючими органами припинили протиправну діяльність приватного підприємства. Затримано 23 вантажних автомобілі з гравійно-піщаною сумішшю та 2 навантажувачі. Сума завданих збитків  становить майже 6 млн. гривень. За матеріалами СБУ обласне управління міліції розпочало кримінальне провадження за ч.1 ст.240 Кримінального кодексу України (порушення правил охорони або використання надр).  ... Читати далі »

Переглядів: 412 | Дата: 20.06.2015

4 березня Кабінет Міністрів України прийняв постанову №79, згідно з якою в Україні  розпочато контроль  щодо  перевірки фактичного місця проживання переселенців. Зареєстрованим переселенцям варто в будь-який момент очікувати на візит працівників міграційної служби. Переселенцям, які вже мають довідку, протягом 2-х місяців слід чекати в гості представників міграційної служби за адресою тимчасової реєстрації. Якщо переселенців застануть вдома, тоді на зворотному боці довідки міграційна служба поставить відмітку про підтвердження реєстрації місця проживання тих осіб, які в ній зазначені. Якщо  ж підтвердити проживання на новому місці не вдасться, тоді переселенцям залишать повідомлення про необхідність у 10-денний термін звернутися до  територіального підрозділу ДМС.

У разі, якщо переселенець не зможе підтвердити своє фактичне місце проживання, його знімуть з обліку. Також у постанові сказан ... Читати далі »

Переглядів: 547 | Дата: 20.06.2015

Агрохолдингу «МРІЯ» вдалося поповнити оборотний капітал шляхом залучення кредитної лінії на 25 млн. доларів США. Кредитна лінія відкрита поточними кредиторами «МРІЇ» на 6 місяців. Залучені кошти будуть спрямовані на фінансування збиральної кампанії, а також на проведення осінньої посівної.

 «Поповнення оборотного капіталу було першочерговим завданням для «МРІЇ», основою подальшої стабілізації та нормальної роботи Агрохолдингу, — говорить Генеральний директор компанії «МРІЯ Агрохолдинг» Саймон Чернявський. — Нам вдалося позитивно вирішити це питання і тепер менеджмент Компанії зосередить свої зусилля на реструктуризації боргового портфелю, що дістався від минулих власників. Ми маємо намір представити кредиторам наш план реструктуризації боргового навантаження наприкінці червня — на початку липня» ... Читати далі »

Переглядів: 342 | Дата: 20.06.2015

У ніч, з 12 на 13 червня 1941 року 98 сімей із м.Заставна, а це 300 чоловік, були підступно забрані із рідних домівок і вивезені до далекого та холодного Сибіру.

Біля Чорного Хреста відбувся мітинг-реквієм, куди прийшли керівники району, міста, представники  установ та організацій, активні громадяни, які хвилиною мовчання вшанували пам'ять жертв політичних репресій та до підніжжя поклали квіти, запаливши лампадки. Настоятель Свято-Миколаївської церкви, отець Дмитро відслужив поминальну Панахиду і вкотре відзначив жертовність українського народу в ім’я кращого майбутнього неньки-України.

Як сказала ведуча Л.Стасюк, 74 роки віддаляють нас від того трагічного дня, який мав місце в історії Заставнівщини. На той час найстарішому заставнівчанину було 80 років, а найменшому — лише декілька місяців.

Слово надала міському голові Я.Цу ... Читати далі »

Переглядів: 432 | Дата: 20.06.2015

«22 июня, ровно в 4 часа
Киев бомбили, нам объявили,
Что началася война!
»
Із радянської пісні

22 червня 1941 року видався найдовшим і найстрашнішим днем в історії нашої України. 3 години 15 хвилин ранку. Великі групи випускників у всій країні, захмелілі від щастя, що вони нарешті закінчили школу і тепер ідуть зустрічати новий день свого життя, раптом побачили, що над їхніми головами, в ще темному небі хмарами почали летіти літаки. Їх було так багато, що наївні діти подумали: «Знову якісь військові маневри... Вони тепер розлітались!»

А за якусь хвилину на голови людей, на великі міста і аеродроми з диким вищанням полетіли фашистські бомби. Адольф Гітлер віддав наказ №21 під кодовою назвою «Барбароса» без оголошення війни раптово напасти на СРСР. На наше нещастя ми тоді входили до ... Читати далі »

Переглядів: 397 | Дата: 20.06.2015

Пенсіонерка Марія П. пише, що вона щомісяця витрачає значні для неї кошти, щоб їздити до райцентру, забирати у відділенні банку свої гроші. «Колись, підкреслює жінка, я спокусилася на те, що отримуватиму відсотки на залишок на рахунку. Сьогодні ж часи такі, що немає ні залишків з моєї мізерної пенсії, ні відсотків. Залишились одні незручності. А вже немолодій людині тяжко їздити. А моїй сусідці приносить пенсію листоноша і непотрібно їй нікуди їздити. Хочу теж отримувати пенсію вдома, через пошту».

Кожний пенсіонер в Україні повинен отримувати пенсію без запізнення та у комфортних для нього умовах. Він на це має повне право. Саме Укрпошта є надійним посередником між державою та пенсіонером, — підкреслює директор Чернівецької дирекції УДППЗ «Укрпошта», заслужений працівник сфери послуг України ... Читати далі »

Переглядів: 986 | Дата: 20.06.2015

Термін подачі інформації про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи (форми №4) для юридичних осіб продовжено на 4 місяці.

26 травня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи».

Цим законом, зокрема, доповнено перелік юридичних осіб, яких законодавець не зобов’язує подавати державному ресторатору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи: а саме: це релігійні організації, державні та комунальні підприємства. Крім того, таку інформацію не подають політичні партії, творчі спілки та їх територіальні осередки, адвокатські об’єднання, торгово-промислові палати, державні органи, органи місцевого самоврядування та їх асоціації.

У разі відсутності у ... Читати далі »

Переглядів: 414 | Дата: 20.06.2015

У зв’язку з прийняттям 05.02.2015 року Верховною Радою України Закону України «Про пробацію», який набрав чинності 27 лютого 2015 року, Державною пенітенціарною службою України розроблений план заходів щодо реалізації зазначеного Закону. Визначено оптимальну кількість працівників пробації. В Чернівецькій області планується ввести додатково: 3 посади психолога, 15 фахівців з соціальної роботи, 4 фахівці з питань виховної роботи (педагоги). Вказані категорії є вільнонайманими посадами і при розгляді питань щодо працевлаштування обов’язковою умовою є відповідність освіти і кваліфікації зазначеним вимогам: повна вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста (бакалавр — для випускників Чернігівського юридичного коледжу, ДПтС України) за напрямком підготовки: педагогічна робота, соціальна робота, психологія.

З питань зарахування до кадрового резерву звертатись за адресою: ... Читати далі »

Переглядів: 488 | Дата: 20.06.2015

У Кострижівській музичній школі відбувся урочистий вечір з нагоди вручення свідоцтв випускникам про закінчення школи та звітний концерт. Випускники і учні школи разом з батьками під гру духового оркестру пройшлися центральною вулицею селища, поклали квіти до пам’ятника Т.Г.Шевченка. Після того в будинку культури, де зібралося багато глядачів, відбулося свято. Випускників привітала директор школи Наталія Ярославівна Грумеза і під гучні оплески та гру духового оркестру вручила їм свідоцтва. Школу закінчили дев’ять випускників: учні фортепіанного відділу — Марія Вівчар, Андрій Герман, Інна Рудейчук, Микола Лазарик; духового відділу — Андрій Попельницький, Василь Попеску, Богдан Кирилецький, Іван Руснак та учениця народного відділу Мар’яна Старкіна.

Випускників прийшли привітати першокласники, які підготували для них цікаві музичні номери. Всі учні школи, без винятку, брали участь у концерті, ... Читати далі »

Переглядів: 429 | Дата: 20.06.2015

На жаль, від праотця Адама повелось,
Що винен хтось,
На стороні хоч навіть Бог,
Тільки не я.
Не хочу чути,
Що лихо криється в мені,
В моєму серці, та в моїй душі 
І я причина всіх моїх тривог.
Ні, не для мене сказано:
Що посієш, те й пожнеш.
В душу впустиш гріх:
Посієш вітер — пожнеш бурю.
Слова, слова…
Яка гірка вам є ціна.
Ви, горе людства,
Коли не Бога хвалите уста.
Слово—ти життєдайна сила 
В устах святого.
Словам святих в покорі земні стихії:
Вогонь, вітер та вода,
Бо в серці їх
Нема вже місця для гріха.
Тільки Христові 
Смирення й чистота.
В домі, де гріх і беззаконня нечисть,
Де владарює сатана,
Там негаразди, розбрат 
І єдності нема.
Запитаю, любі, вас:
Від кого залежить порядок у нас?
Біля водойм, струмків, ... Читати далі »

Переглядів: 423 | Дата: 20.06.2015

У невеличкому селі Онут, що над Дністром, у будинку культури працює бібліотека, заснована у 1951 році.

Найстаріше село на Буковині за свою 800-річну історію пережило чимало. Спливають роки, змінюються покоління, залишаючи за собою славні неповторні її сторінки, передаючи з роду і до роду свої величні звичаї та традиції, які вивчає молоде покоління. Сучасний читач може із задоволенням відкрити для себе загадкові сторінки цієї історії у сільській бібліотеці. Тут у краєзнавчому куточку зібрані всі матеріали у тематичних папках, а також у 2013 році вийшла невелика книжка «І живе тая слава», присвячена 800-річчю заснування села. До послуг читачів книги різного спрямування, на всі смаки та вподобання. Це — твори класиків світової літератури, довідкова, сучасні твори українських письменників, дитяча література. Я, як бібліотекар, завжди допомагаю у виборі книги, знаходжу нові форми роботи, зацікавлюю читачі ... Читати далі »

Переглядів: 406 | Дата: 20.06.2015

Сальмонельоз — гостре інфекційне захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями роду Salmonella. Суроводжується  вираженою інтоксикацією, дегідратація іноді протікає за типом тифу.

Захворювання на сальмонельоз може бути пов’язане зі вживанням інфікованого молока, м’яса птиці, яєць та виготовлених із них виробів. Джерелом зараження може бути риба та вироби з неї. Відомі випадки захворювання після вживання риби гарячого копчення, оселедців пряного посолу, смаженої риби, виробів із рибного фаршу. 

Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від декількох годин до двох днів. Клінічні прояви залежать від варіанту захворювання.

Загальна профілактика включає заходи щодо забезпечення санітарно-гігієнічних умов при утриманні, забої худоби і птиці, обробці туш і продуктів тваринного походження, пр ... Читати далі »

Переглядів: 441 | Дата: 20.06.2015

За прогнозами Укргідрометцентру, найближчим часом в Україні переважатиме тепла, посушлива погода. На значній території держави рівень пожежної небезпеки сягне максимальних позначок — 4-5 класу.

Заставнівський РС державної служби України з надзвичайних ситуацій звертається до громадян з проханням, не провокувати пожежі у екосистемах, лісових масивах та дотримуватися елементарних правил безпеки під час відпочинку на природі.

Варто пам'ятати, що порушення правил пожежної безпеки несе загрозу навколишньому середовищу і становить небезпеку для життя людей.

Упродовж пожежонебезпечного періоду забороняється:
розведення багаття у лісі та лісопосадках, крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях;
заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) ... Читати далі »

Переглядів: 426 | Дата: 20.06.2015

Життя і вічність. Де їхня межа — ніхто не знає… Але для справжньої Людини це не важливо. Має значення якою дорогою йдеш і скільки добрих справ вчиниш.

 Гідно та праведно свою життєву межу переступила Марія Іванівна Пітик із Брідка. Так, ця  жінка — дружина Івана Манолійовича Пітика, щирого борця за волю України, котрий 14 років свого життя провів у сталінських таборах, зчаста, не міняючи буковинську вишиванку на тюремне обмундирування. Такою ж патріоткою, енергійною та наполегливою, яка ніколи не мирилася з несправедливістю була й Марія Іванівна.

Народилася у селі Митків, там закінчила школу. Мріяла про здобуття вищої освіти, але дорога їй туди була заказана. Донька-бандерівка, батько якої 25 років відбував покарання за непримиренність до радянської  влади, не мала такого права. Але, здобувши середню спеціальну освіту медика, була ... Читати далі »

Переглядів: 456 | Дата: 20.06.2015

Управління Пенсійного фонду України в Заставнівському районі нагадує, що 30 квітня 2015 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 „Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, яким передбачено не лише зміни у правилах формування звітних документів, але і встановлено нові форми звітності.

Працівники управління проаналізували звіти, які уже подані за травень, і виявили, що із 14 страхувальників допустили помилки, зокрема, у відображенні відсотків нарахування на заробітну плату в таблиці 6. За новою формою звітності заокруглення здійснюється до меншої цифри, якщо третя цифра після коми від 0 до 4, та до більшого, якщо  від 5 до 9. Будь-яке інше заокруглення вважається помилковим.

Також введено новий тип нарахува ... Читати далі »

Переглядів: 407 | Дата: 20.06.2015

На стадіоні села Василів, відбулася відкрита першість ДЮСШ серед юнаків 2004 р. н. і молодші, присвячена Дню захисту дітей, в якій брали участь збірні команди сіл району. 

Змагання проводилися за коловою системою, а тому права на помилку не було ні у кого. Діти це добре знали, саме тому боротьба велася на кожному клаптику майданчика. Ніхто з гравців не збирався поступатися супернику. В результаті хорошої та змістовної гри третє місце посіла збірна команда Заставна (тренер В.М. Дубковець), друге — Васловівці (тренер В. М. Дубковець), а перемогу у першості здобули господарі майданчика — команда ДЮСШ-Василів (філіал відділення футболу Заставнівської ДЮСШ) (тренер В. Слободян). Також було визначено та нагороджено кращих гравців у номінаціях: «Кращий воротар»  Володимир Бойчук  (с. Товтри), «Кращий захисник» — Олександр Гнідий  (с. Товтри), «Кращий нападни ... Читати далі »

Переглядів: 391 | Дата: 20.06.2015