Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Липень » 18

Того дня кудись поділися людська радість і сміх. Всі знали, що до Заставни везуть «двохсотого»… Чорна хмара жалю і скорботи охопила містечко щойно білий бус, огорнутий жовто-блакитним знаменом, зупинився посеред вулиці Незалежності. Здавалося, що на мить зупинилося життя. Лише тихі кроки, стогін та важке дихання заставнівчан ніби промовляли: а йому ще жити і жити! Але… 

Прощання з нашим земляком, справжнім патріотом України, зібрало чимало жителів райцентру біля Будинку дитячо-юнацької творчості, аби віддати шану загиблому в зоні АТО, юрківчанину Миколі Івановичу Соловію. Упродовж години потік людей з квітами не припинявся. Кожен торкався домовини, наче присягаючись: ми ніколи тебе не забудемо… Схлипували жінки та дівчата, витирали сльози чоловіки й юнаки. Ніби загнана пташка, ридала мама: «Куди ти зібрався, мій ангеле?..» Не заховати душевного болю батькові, синові, доньці, всій родині ... Читати далі »

Переглядів: 415 | Дата: 18.07.2015

Кажуть, ще 200 років тому у Чернівцях заснували святкову торговицю. І ось уже впродовж багатьох років до маленького Парижа (так здавна називають наш обласний центр) з’їжджаються поярмаркувати не тільки чернівчани, а численні гості з районів Буковини, інших областей і навіть із Угорщини, Польщі, Румунії та Молдови. Це свято не тільки з урочистими промовами, виробами самобутніх майстрів, кондитерів та промисловців, але й багатогранністю народних звичаїв, пісні й танцю. Десятки народних колективів виступили в рамках міського свята «Петрівський ярмарок» у 26-у фестивалі «Буковинські зустрічі». 

... Читати далі »

Переглядів: 475 | Дата: 18.07.2015

У товаристві з обмеженою відповідальністю «Хрещатик-Агро» жнива у розпалі. Більше, ніж тиждень тому на поля цього господарства вийшли потужні зернозбиральні комбайни Claas та Nev Holland аби впорати площі озимого ячменю та ріпаку. А позавчора вісім сталевих коней вишикувалися на полі повз  траси Заставна-Чернівці. 

Як розповів завідуючий відділком Василь Бочулинський, 65-гектарну ділянку озимої пшениці, яка гарно налилася добірним зерном, можуть впорати за 2-3 дні (за сонячної погоди), адже потужність комбайнів не менше, ніж 20-30 гектарів за зміну. Загалом у відділку належить до збирання ... Читати далі »

Переглядів: 605 | Дата: 18.07.2015

Танець — це те, що є в тебе в душі, чим живеш, чим дихаєш, чим переймаєшся. Можна забути якийсь рух, жест, але не можна згубити настрій, посмішку, з якими виходиш на велику сцену. 

П’ять років тому на мистецькій карті Заставнівщини з’явився клуб спортивного і бального танцю «Гранд» (тренер — С.Даньков). Його учасники — веселі, кмітливі, життєрадісні, бадьорі та гарні.

Перед своїми учнями керівник ставить великі вимоги, налаштовує їх на перемоги у різноманітних танцювальних змаганнях, конкурсах, вчить, як виходит ... Читати далі »

Переглядів: 375 | Дата: 18.07.2015

Вл.інф. 

Доброчинність людей, милосердя та бажання допомогти — найкращі чесноти. А коли  небайдужість на користь дітей — вона, звичайно,  вдвічі цінніша. 

Колективи Погорілівського ДНЗ та ЗОШ I-III ст., вчителі й вихователі, діти цього села та їхні батьки щиро дякують за допомогу ТзОВ «Мрія Буковина». Зокрема, в садочку — за заміну вхідних дверей до ДНЗ та кухні, а у школі — 17 вікон. Всі роботи були виконані швидко, без зайвих зволікань. Щоб відповідні кошти були спрямовані на ці роботи, велика заслуга голів райдержадміністрації Ю.Кітаря та районної ради — Д.Скігаря. І тому, коли у садочку з’явилися нові двері, а у школі — вікна у погорілівчан народилася надія, що поступово вирішуватимуться всі наші проблеми. А це — капітальний ремонт зовнішнього фасаду ДУ, заміна ще 5 вікон, облаштува ... Читати далі »

Переглядів: 401 | Дата: 18.07.2015

Які асоціації викликає погляд бійця, котрий повернувся із зони АТО? Мабуть, у кожного різні. Найперше — захоплення, але є й інші — відчуття боргу і провини. Це, звісно,  природне явище. Бо коли людина покидає рідну домівку, сім’ю, все що їй було близьке і найдорожче та приносить себе у жертву заради нас, інакше й бути не може…  

У серпні виповнюється третій рік служби у війську для заставнівчанина Людвіга Галая. Перших два роки — то була обов’язкова у мирний, понад 20-річної давності, час. Третій — почався торік у серпні.
— Ніколи не думав, що воюватиму з тими, кого називав  побратимами тоді, бо серед армійських справжніх друзів мав і росіян, хороших хлопців, а зараз — ворогом, — вголос розмірковує Людвіг. — Певно, що ми пішли вперед і стали іншими після Майдану, а їхня свідомість, на жаль, залишилася в ми ... Читати далі »

Переглядів: 431 | Дата: 18.07.2015

Компанія «МРІЯ Агрохолдинг» запроваджує соціально та екологічно важливу ініціативу. Вже через 2 тижні на власних полях, засіяних соняшником, Компанія радо зустріне місцевих бджолярів з їхніми пасіками. Завдяки сприянню «МРІЇ» усі бажаючі пасічники Заставнівського району отримають можливість зібрати екологічно чистий мед.

Соняшник є стратегічно важливим у бджільництві – це головна олійна нектароносна культура в нашій лісостеповій зоні. Цвіте соняшник протягом З-4 тижнів у другій половині липня та в серпні. Завдяки тому, що Компанія «МРІЯ» цьогоріч значно збільшила площі посіву цієї культури, бджолярі у Західних областях України, де Агрохолдинг обробляє землі, вже найближчими днями зможуть вивезти свої пасіки на квітучі соняшникові поля для запилення.

Головний агроном «МРІЯ Агрохолдинг» Юрій Юркевич зауважив: «Під час цвітін ... Читати далі »

Переглядів: 516 | Дата: 18.07.2015

На це запитання детально дає відповідь начальник Заставнівського УГГПАТ «Чернівцігаз» Юрій Купровський.

Управління забезпечує газопостачання 32 населеним пунктам нашого району, для 13 682 господарств фізичних осіб, 363 установ, підприємств та інших споживачів. Ми експлуатуємо 537,9 тис. км. газопроводів, транспортуємо близько 27-30 млн. м. куб. п.г. Працівники управління проводяться роботи з технічного обслуговування, ремонту близько 11 тисяч регуляторів тиску, 25 газорозподільчих та 4 шкафних регулюючих пунктів. Крім цього, забезпечуємо цілодобове аварійне обслуговування газового обладнання та мереж за заявками споживачів.

В останні 2 роки, відповідно до інвестиційної програми ПАТ «Чернівцігаз», Заставнівським УЕГГ встановлено сучасне ГРП з вузлом обліку для м.Заставна та с.Яблунівка, вартістю півмільйона гривень, що сприяло підви ... Читати далі »

Переглядів: 390 | Дата: 18.07.2015

«Батьківщина» домоглася від Уряду зниження норм споживання газу домогосподарствами, що не мають лічильників, удвічі. Звісно, це призвело до того, що споживачі, які мають сплачувати за газ, відповідно до показників лічильників, встановлених постачальниками за рахунок саме споживачів, відмовляються від такої форми оплати.
Відтак, голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв зажадав збільшити норматив споживання газу на одну особу до рівня, який перевищує середній, з метою «стимулювати встановлення лічильників». При цьому реальний обсяг споживання газу на одну особу не враховується.

«Нафтогаз», переслідуючи мету отримання надприбутків – за рахунок як нав’язаної послуги з встановлення та обслуговування лічильників, так і власне завищеної норми споживання газу, цілковито ігнорує ту обставину, що населення і так сплачує завищену ціну за газ на межі реальної п ... Читати далі »

Переглядів: 403 | Дата: 18.07.2015

Проблему, яка виникла після затвердження технічної документації з нормативно-грошової оцінки земель м.Заставна, намагалися вирішити неодноразово. Навіть на одній із минулих сесій це рішення депутати відмінили, але прокурор району змушений був подати до суду і справу вирішили не на користь орендодавців. Закон — є закон.

Двадцять сьома сесія Заставнівської міської ради VI скликання, як і очікувалося, була вкрай напруженою. Адже орендна плата (особливо за водне плесо) стрімко зросла. Користувачі ставків, звісно, «обурені» — великі податки фактично не дають змоги працювати. На засідання прийшов також прокурор Заставнівського району Андрій Никифорук, який висловив власну думку з цього приводу. Як посадовець, він зобов’язаний дотримуватись «букви закону». Але, як громадянин, розуміє становище підприємців.

Микола Семенюк ... Читати далі »

Переглядів: 448 | Дата: 18.07.2015

Шановний Ігоре Васильовичу!

Ми, депутати Заставнівської міської ради VI скликання, глибоко обурені вашими висловлювання на адресу колег-депутатів у черговій «повчальній» статті «Самоліквідація корупції в Заставні».

Звичайно, ми не юристи вашого гатунку, а тому цитувати статті Законів України не будемо. З чисто людської позиції хочемо зрозуміти вас, «правдолюба», який вже три роки не відвідує сесію міської ради, оскільки проживає в Німеччині, як ви з далекої європейської держави, опираючись лише на чергову інформацію в Інтернеті, спромоглись без прямого контакту з колегами, так «чітко» визначити позицію всіх і кожного депутата і обвинуватити їх у некомпетентності.

Якщо подивитися на список депутатів міської ради VI скликання, до якого ви апелюєте, то більше 80% люди з вищою освітою. Є серед них кері ... Читати далі »

Переглядів: 583 | Дата: 18.07.2015

У 1987 році створили Заставнівську районну організацію ветеранів Великої Вітчизняної війни і праці. Заставнівській конференції передувала значна організаційна робота зі створення первинних ветеранських осередків як за територіальним принципом, так і на виробничій основі. Серед активістів ветеранського руху на початкових етапах становлення і розвитку організації потрібно відзначити Н.І.М’ягченко і П.Т.Штиха. Одним із перших голів ради ветеранів на Заставнівщині був В.К.Хворостенко. Далі цю структуру очолювали В.І.Фуштей, І.Г.Тимошенко, І.Д.Копил, І.М.Семенюк. Нині головою є О.І.Скорейко.

Основною функцією у сфері діяльності обласної, районної організацій та осередків району є соціальний захист ветеранів, дітей війни та людей поважного віку. Соціальний захист — це не тільки найважливіші справи, але й великий здобуток об’єднання ветеранів з часу їх утворення. Основні напрямки діяльності щодо соціального ... Читати далі »

Переглядів: 374 | Дата: 18.07.2015

На Буковині Служба безпеки України затримала на хабарі заступника  командира Чернівецького прикордонного загону.

Керівник вимагав від чотирьох військово­службовців загону хабара у розмірі 25 тисяч євро за не притягнення їх до відповідальності за порушення правил несення прикордонної служби.

8 липня співробітники СБУ та військової прокуратури Західного регіону затримали зловмисника у його службовому кабінеті під час отримання частини неправомірної вигоди в розмірі 5 тисяч євро. На своїй посаді офіцер встиг пропрацювати всього 12 днів.

Військовою прокуратурою Західного регіону відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Затриманий перебуває під вартою.

Триває досудове розслідування.

Довідково: Санкція ч. 3 ст. 368 КК Укра ... Читати далі »

Переглядів: 346 | Дата: 18.07.2015

У м.Одеса, у спортивно-оздоровчому комплексі «Університет», відбулися Всеукраїнські класифікаційні та рейтингові змагання з танцювального спорту «Перлина Одеси-2015», у яких брали участь представники клубу спортивного та бального танцю «Гранд» (тренер — С.Даньков). Сонце, море і погода додавали хорошого настрою усім учасникам.

У категорії  «Ювенали 1 + 2Д» за крок до «золотих» нагород зупинився обдарований, цікавий, неперевершений  дует — Роман Страдецький і Аліна Василів. У турнірній таблиці за ними розташувалися Олександр Пашинський і Дарина Ралик (3 місце). Ще один дует із Заставнівщини став п’ятим — Назар Климус і Ангеліна Бабич.

Своєю цікавою і неперевершеною танцювальною композицією у категоріях «Юніори 2 Д — Стандарт», «Юніори 2 Д — Латина» вкотре ... Читати далі »

Переглядів: 483 | Дата: 18.07.2015

ВІЙНА
Колись ішла війна степами,
Плюндруючи усе навкруг.
Тепер батьки замінені синами.
Вони взяли війну до своїх рук.
Їм би кохати, мріяти і жити,
Ростить дітей і в славу погуляти
Та змушені іти в цей час служити...
Вони не хлопці — мужні вже солдати,
Що захищають мир і рідні наші хати.
Їх полягло в боях уже чимало.
І скільки ще поляже — невідомо.
На їх лиці ще молодість буяла,
Та в гробі повернулися додому...
Завчасу посивіли коси в мами,
І батько ходить тихо, наче тінь.
Вони гордилися рідними синами,
Випроводжаючи в далеку далечінь.
Тепер стоять батьки та просять Бога:
«О, Всевишній, Ти бережи синів наших в бою!
Нехай піде кудись війни дорога,
Минаючи кровиночку мою.
Ти бережи їх завше там, Всевишній,
Від куль ворожих захисти.
Нехай він вернеться с ... Читати далі »

Переглядів: 497 | Дата: 18.07.2015

«СПРОЩЕНЦІ» — ПЕНСІОНЕРИ ТА ІНВАЛІДИ ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ ВІД СПЛАТИ ЄДИНОГО ВНЕСКУ

Фізична особа-підприємець на спрощеній системі оподаткування, яка набула право на пенсію за віком, або є інвалідом та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, звільняється від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (частина 4 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»). Місяць, в якому платник єдиного податку набув право на пенсію за віком або статусу інваліда, відноситься до базового звітного періоду, за який сплачується єдиний внесок у розмірі, що визначається платником самостійно, але не менше мінімального страхового внеску. Таким чином, зазначена особа звільняється від сплати за себе єдиного внеску з місяця, що настає за д ... Читати далі »

Переглядів: 401 | Дата: 18.07.2015

Оскільки на Буковині розпочалася гаряча пора жнив, слід нагадати основні правила, щоб зберегти хліб від вогню. Адже щороку в Україні значну кількість гектарів зернових нищать пожежі, причинами виникнення яких є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації машин та агрегатів, несправність зернозбиральної техніки, підпали, а також випалювання стерні.

У цей пожежонебезпечний період слід суворо дотримуватися вимог та правил пожежної безпеки, адже вогонь у лічені хвилини може знищити хлібне  поле, наносячи значних матеріальних збитків, перекресливши працю всього  колективу господарства.

З метою попередження виникнення пожеж на полях нагадуємо всім, хто  причетний до збирання зернових та роботи в полі, що:
забороняється палити цигарки та розпалювати багаття поблизу хлібних масивів;
сільськогосподарська техніка, що працює в полі, повинна бути за ... Читати далі »

Переглядів: 311 | Дата: 18.07.2015

Друга половина літа та осінь — сезон збору грибів, а отже, і підвищеного ризику отруєння. Щороку люди вирушають у ліс за ними, і щоразу лікарі попереджають про небезпеку отруєння, але захворюваність та смертність не зменшуються. Нерідко при несвоєчасній та недостатній допомозі потерпілий гине в короткий термін.

Більшість отруєнь спричинені, як правило, вживанням отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), що помилково сприймаються за їстівні та умовно-їстівні гриби, внаслідок невмілої або неправильної кулінарної їх обробки. Крім цього, збирання грибів у лісозахисних смугах, біля автошляхів може закінчитися теж небажаними наслідками. 

Найбільш небезпечним грибом вважається бліда поганка і її різновиди,  хоча є випадки, що пов’язані із вживанням таких видів, як рядовка тигрова, печериця жовтошкіра, строчки, гриб — ... Читати далі »

Переглядів: 473 | Дата: 18.07.2015

Україна посіла друге місце в Європі за темпами поширення цієї страшної хвороби.

Щодня в Україні реєструється понад 500 нових випадків онкозахворювань та понад 200 помирають від раку. Щороку у районі виявляють у 140 людей, 70 — помирають від раку.

За останні десять років кількість хворих на рак виявляється на 15% більше за рахунок збільшення та покращення діагностики. Це запровадження ультразвукового комп’ютерного обстеження та сучасних методів лабораторної діагностики. Та, на жаль, 20% хворих виявляються в занедбаному стані, що значно в рази підвищує смертність від раку, тому що практично невиліковна IV стадія майже в 100% випадків.

Онкологи вважають, що рак — це хвороба, яка піддається лікуванню, головне діагностувати її вчасно. Ця недуга в першій і другій стадіях виліковується в 90-95% випадків. Однак понад 30% жителів району ... Читати далі »

Переглядів: 387 | Дата: 18.07.2015

Літній полудень був таким же спекотним, як і в попередні дні. В салоні «сімки» температура майже не відрізнялася від вуличної. Крім того, хоча легковик кволо обертав колеса, його нещадно підкидало на шляху Чернівці-Вікно. Водій, уже немолодий чоловік, щоразу картав себе подумки, як тільки натикався на черговий глухий кут у лабіринті вибоїн. Адже віз у село найулюбленішу гостю — маленьку онуку Єву. Дівчатко зручно вмостилося на задньому сидінні разом із бабусею Катериною і строго зиркало на нього:

— Дідусю, полегше! — Морщило лобика, коли колеса автомобіля провалювалися в наступну ямку.

— Євко, — той пожартував у відповідь, — ти, будь ласка, також допоможи мені: уважно стеж за дорогою і заздалегідь попереджай про перешкоди. Гаразд?

Мала ствердно кивнула голівкою. З того часу вона почала пильно вдивл ... Читати далі »

Переглядів: 453 | Дата: 18.07.2015