Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Липень » 25

Днями на Заставнівщині з робочим візитом побувала директор Департаменту соціального захисту населення в Чернівецькій обл­держадміністрації Олена Верига. Вона зустрілася з активом Заставнівської громадської організації учасників АТО та волонтерами, які працюють на Заставнівщині. У зустрічі брали участь голова райдержадміністрації Юрій Кітар, голова районної ради Дмитро Скігар, начальник управління праці та соціального захисту населення Заставнівської райдерж­адміністрації Ярослав Хоньків, директор терцентру Лілія Семенюк. Олена Верига презентувала програму, якою передбачено надання комплексу послуг учасникам АТО. Аналізуючи історичне минуле ... Читати далі »

Переглядів: 472 | Дата: 25.07.2015

У вівторок голова Заставнівської райдержадміністрації Юрій Кітар зустрівся з військовими комісарами Чернівецької області Віталієм Чураєм, Кіцманського об’єднаного військового комісаріату Василем Масьовським, головою районної ради Дмитром Скігарем, Заставнівським міським головою Ярославом Цурканом. Питання, яке потребує нагального вирішення, — відкриття Заставнівського районного військового комісаріату. Погодили — військові знову працюватимуть у приміщенні по вул.Гагаріна, 6, що у райцентрі. Часу мало. Вже восени комісаріат повинен працювати на повну силу.

Учасники робочої наради виявили бажанн ... Читати далі »

Переглядів: 570 | Дата: 25.07.2015

Початок тижня був «цікавим»… На вході в адміністративний будинок, що у райцентрі, чомусь з’явилися люди у формі з нашивками «Тигр» (приватного охоронного агентства, яке на території нашого району не працює), що неабияк насторожило громадськість Заставни. Особливо в розрізі подій в м.Мукачево ... Читати далі »

Переглядів: 460 | Дата: 25.07.2015

Голова районної державної адміністрації Юрій Кітар провів семінар-нараду із головами місцевих рад району та демобілізованими учасниками бойових дій, за участі керівників структурних підрозділів районної державної адміністрації та запрошених: першого заступника голови управління УДМС Чернівецької області В.І.Пислара, заступника директора  Чернівецької дирекції УДППЗ «Укрпошта» М.А.Климус.

Основними питаннями порядку денного були: про соціальний захист учасників АТО (виділення земельних ділянок та надання пільг); про поштові відділення в населених пунктах району; про використання коштів, які надх ... Читати далі »

Переглядів: 488 | Дата: 25.07.2015

Схід України палає кривавим вогнем. Сепаратисти та іноземні окупанти намагаються знищити цілісність нашої країни. У цей нелегкий час українські патріоти об’єднуються задля збереження єдності Батьківшини.

Третього липня 2014 року 12 членів Колегії у складі 8-го полку спецназу ВЧ-А 0553 під командуванням Петра Данка з власної ініціативи відправилися у зону АТО в Луганську область — боронити Україну від сепаратистів та окупантів. Усі вони є членами Вищої судової колегії боротьби з корупцією та організованою злочинністю (ВСК БКОЗ) і працюють у відділі безпеки. Мужня буковинська команда справжніх чоловік ... Читати далі »

Переглядів: 516 | Дата: 25.07.2015

Коли уважно спостерігати за цим енергійним та жвавим чоловіком, важко не помітити, як він фанатично залюблений у рослинний світ матінки-природи. Всі дерева, кущі, трави, які побачила кругом його будинку, комфортно уживаються одне з одним і, мабуть, таки люблять свого господаря. Тай він щоразу лагідно та дбайливо, торкаючись до  них, увесь час постійно до кожного посміхався…

— Бог створив землю, людину, тварину, рослину, які є взаємодоповнюючими і одне без одного не матимуть життя, якщо не буде взаємоповаги, — посвячує мене у філософські роздуми Тарас Іванович. — Рослина — жив ... Читати далі »

Переглядів: 1030 | Дата: 25.07.2015

«Велике бачиться на відстані». Від того, що цей вислів давно перетворили на штамп, він не перестав бути правдою. Від початку візиту української урядової делегації до трьох столиць — Вашингтон, Оттаву, Лондон — минув лише тиждень, а вже зараз зрозуміло, що відносинам зі справжніми, а не картонними, стратегічними партнерами нашої країни забезпечено реальне і вагоме просування вперед. Справа навіть не в тому, що відвідування кожної з перерахованих столиць було насичене реальними домовленостями, обіцяючими українській економіці реальні інвестиції в сотні мільйонів доларів. Сам факт проведення такого триденного туру дав світові та іншим союзникам України і, що важливо, її ворогам чіткий і потужний політичний сигнал: провідні держави Заходу єдині у своєму намірі усіма силами підтримувати Україну.

Не менш важливим є внутрішньополітичний сигнал. Курс реформ, який проводить Уряд, також отримав повну і п ... Читати далі »

Переглядів: 401 | Дата: 25.07.2015

Погодьмося, відкрити власне підприємство, нехай навіть «міні», у цей непростий час — не тільки гарний вчинок, але й великий ризик. Але, коли задум народився (бо були знання, досвід і база) й одноголосно, як кажуть, підхопився, труднощі заховалися за бажанням відроджувати занепале виробництво району.

Ось так, сівши за «круглий стіл», голова села Вікно Я.Котик та  солідні й підприємливі В.Пацарнюк і С.Капіцький, вирішили, що пекарня буде, а хліб готуватимуть,  як колись у заставнівських селах, щоправда осучаснені асортиментом,  але без будь-яких домішок та стимуляторів і обов’язково на дровах. Ось так підприємство працює лише з листопада минулого року, але зарекомендувало себе  щирим захопленням смакотою хлібних виробів.

—  Відгуки вікнянців про хліб на дровах — щонайкращі, — розповідає голова села Я.Котик ... Читати далі »

Переглядів: 508 | Дата: 25.07.2015

9 липня  в соцмережі Facebook  з’явилося повідомлення   народного депутата України  Максима Бурбака, де  йшлося про його звернення до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з ініціативою долучити  до експерименту,  який проводить  уряд в Одеській області (половина надпланових доходів митниці спрямовуватиметься на будівництво доріг),  і  рідну Чернівецьку область. Тобто, понадпланові доходи Чернівецької регіональної митниці направляти на відновлення автошляхів області.

Згодом  Інтернетом  почали ширитися чутки, що  начебто область не потрапляє в перелік областей, в яких ремонтуватимуться дороги, оскільки фракції  НФ (Народний Фронт, головою фракції якого в ВРУ є Максим  Бурбак) та Радикальної партії не проголосували за «дорожній експеримент» у цілому.

... Читати далі »

Переглядів: 726 | Дата: 25.07.2015

Відповідно до норм Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” розмір пенсії безпосередньо залежить як від розміру заробітку, так і від страхового стажу. Водночас на величину страхового стажу, починаючи з 2004 року, впливає повнота сплати страхових внесків.

Окремі роботодавці, задля економії власних коштів, виплачують «тіньову» зарплату, тобто нараховують мінімальний розмір, а решта виплачують працівникам «у конверті», або взагалі її не декларують. Але цим самим завдають збитків не тільки системі, яка сьогодні забезпечує виплати пенсіонерам, а і найманим працівникам, адже, в першому випадку, мала заробітна плата дає низький коефіцієнт, необхідний для обчислення розміру пенсії, а в другому — весь період роботи не зараховується до стажу взагалі.

На жаль, часто трапляється так, що найманий працівник навіть не здо ... Читати далі »

Переглядів: 429 | Дата: 25.07.2015

Кіцманська ОДПІ нагадує громадянам, що згідно із п. 179.1  ст.179 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), Ви зобов’язані самостійно сплатити суму податку на доходи фізичних осіб, зазначену Вами в поданій податковій декларації про майновий стан і доходи за 2014 рік, до 1 серпня 2015 року. Сума податку на доходи фізичних осіб сплачується  платником за своєю податковою адресою (пп. 168.4.5  п.168.4  ст.168 ПКУ). 

Нагадаємо, що податковою адресою  платника податків — фізичної особи вважається місце  її проживання, за яким вона береться на облік, як платник податків у контролюючому органі  (п.45.1 ст.45 ПКУ).

Також, особливу увагу звертаємо, що у разі  несплати платником податків узгодженої суми грошового зобов’язання протягом строку, визначеного Кодексом, такий платник притягується до відповідальності у вигляді штра ... Читати далі »

Переглядів: 378 | Дата: 25.07.2015

Нещодавно у стінах райбібліотеки відбулася творча зустріч із відомим поетом-піснярем Василем Васканом. Інтелігенцію краю на чергову імпрезу  зібрала його нова збірочка — «Тобі, Україно, і серце, і дух». Великий майстер слова нашому славному містечку, золотокосій Заставнівщині присвятив цікаві поетичні рядки (презентував на вищезгаданому заході), у яких воєдино переплелися розлогі лани і стрімкі кручі, мрійлива природа і бурхливі річкові потоки...

Окремі поетичні рядки можуть бути покладені на музику і стати Гімном нашого славного краю.

ДОЛЯ
Над Дністром, над синім,
Вічним, повносилим,
Де у небі дивнім,
Круг ведуть орли.
Долю писанкову
Боги зупинили
І подарували
Людям, що змогли.
А змогли всесильні
Їм подарувати
Береги високі
І Дністровий плин.
Поле, щоб не спали,
... Читати далі »

Переглядів: 657 | Дата: 25.07.2015

«Не маєм права жити задаремно, і не лишити світла по собі». Саме таке кредо визначила для своєї творчості на самому її початку тепер уже відома поетеса України Тамара Севернюк.

Народилася Тамара Артемівна 26 липня 1940 року, на Хмельниччині в м.Старокостянтинові. Після закінчення Хмельницького пед­училища деякий час працювала у місцевій школі, а, одержавши вищу освіту у ЧДУ м.Чернівці, кореспондентом у Путильській газеті «Радянські Карпати». Далі праця в обласних газетах «Молодий буковинець» та «Буковина». Трудовий стаж довелося здобувати поетесі і на Чернівецькому радіо і телебаченні.

Вічною спокусою для пані Тамари стала поезія, від якої поетеса ніколи і не намагалась боронитися. Голос серця Тамари Севернюк, попри всі перипетії і ускладнення у її житті, звучав, розвивався і міцнів. Його почули! Нині поетичний талант письменниці ... Читати далі »

Переглядів: 695 | Дата: 25.07.2015

У довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, яка видається структурним підрозділом місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення в день подання заяви та підписується і засвідчується уповноваженою посадовою особою, згідно з п.2 ст.5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» територіальним підрозділом ДМС за місцем фактичного проживання особи на зворотньому боці проставляється штамп «зареєстровано місце перебування» без визначення строку реєстрації.

Термін дії такої довідки становить шість місяців з моменту її видачі.

У випадку продовження дії обставин, що визначені у статті 1 вищевказаного Закону, термін дії такої довідки може бути продовжено на наступні шість місяців, для чого  внутрішньо переміщена особа має повторно звернутися за фактичним місцем свого проживання до відповідног ... Читати далі »

Переглядів: 474 | Дата: 25.07.2015

Чудової літньої днини, на свято первоверховних апостолів Петра і Павла чимало погорілівчан прямувало до місцевого будинку культури. Палких шанувальників пісні і танцю очікував звітний концерт аматорів сцени. Сюди також завітали і гості — головний спеціаліст відділу культури, лауреат обласної премії імені Сидора Воробкевича, член національної спілки театральних діячів України Л.Гайдей, лауреат районної премії імені М.Івасюка, завідувач постановочною частиною зразкового театру юного глядача «Мандрівник» С.Комісарчук, сільський голова Г.Зоникова.

Глядачі із захопленням переглядали цікаві танцювальні композиції, які виконали малята дошкільної установи с.Погорілівка, — «Черевички», «Вальс», «Полька» та інші. «Циганським танцем» усіх заворожила А.Криворучко. Група дівчат представила танець «Як у нас на Україні».

... Читати далі »

Переглядів: 435 | Дата: 25.07.2015

18 травня 2015 року Заставнівською районною федерацією гандболу за сприяння голови Заставнівської районної державної адміністрації Ю.В.Кітаря в приміщенні спортивного залу ДЮСШ відбувся І-й відкритий Чемпіонат Заставнівського району з гандболу серед чоловіків. Всі ігри турніру відбулися у цікавій та безкомпромісній боротьбі. Перше місце виборола команда «ГК  Заставна», друге — команда м. Городенка Івано-Франківської області та третє місце команда відділення гандболу Заставнівської ДЮСШ «ДЮСШ-Освіта». Переможці та призери змагань нагороджені медалями та грамотами відповідного ступеня Заставнівської районної федерації гандболу та Заставнівської районної державної адміністрації. Суддівською колегією визначено кращих гравців Чемпіонату у номінаціях: «Кращий воротар» —Максим Ластовський, «Кращий крайній» —Василь Куцяк, «Кращий напівсередній» — Андрій Білоголовка, «К ... Читати далі »

Переглядів: 544 | Дата: 25.07.2015

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 р. №439 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. №1266» (далі — Постанова №439), яка опублікована 4 липня поточного року в газеті «Урядовий кур’єр» №119, внесені зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. №1266 (далі — Порядок).

Звертаємо увагу, що відповідно до пункту 33 Порядку, у разі, коли відомості про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування не містять усіх необхідних даних для обчислення середньої заробітної плати (винагороди за цивільно-правовими договорами), такі дані за відповідні періоди надаються роботодавцем протяг ... Читати далі »

Переглядів: 526 | Дата: 25.07.2015

Організація громади «Горошівчанка» та Програма розвитку ООН (Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду») цим оголошенням запрошують підрядників з доброю репутацією, які мають сертифікованих виконробів та, за наявності, ліцензії на виконання відповідних будівельних робіт (що тендерним комітетом буде вважатись, як перевага) надати запечатані цінові пропозиції для виконання таких видів робіт у межах Мікропроекту «Впровадження енергозберігаючих заходів в НВК с. Горошівці. Капітальний ремонт (заміна вікон та дверей на металопластикові)»: заміна 53 вікон та 3 зовнішніх дверей на металопластикові. Заміну підвіконь, відливів, реставрацію відкосів. Підрядники повинні мати досвід проведення ремонтно-будівельних робіт на об’єктах подібного або вищого рівня складності.

Тендерну Документацію можна безкоштовно отримати за адресою: с.Горошівці, вул.Головна, 4. Пропозиції повинні зал ... Читати далі »

Переглядів: 423 | Дата: 25.07.2015

З ініціативи голови облдержадміністрації Олександра Фищука розпочалася низка робочих семінарів-об’їздів районів області. Метою таких заходів є ознайомлення з роботою, проблемами та досягненнями підприємств, установ та організацій, які функціонують на теренах районів.

 Як відомо, прийнято Стратегію розвитку Чернівецької області на період 2020 року і відповідно до неї розробляються плани першочергових завдань щодо розвитку кожного району. Визначаючи мету об`їздів, Олександр Фищук зазначив: «Кожен голова райдержадміністрації, в межах розроблених програм, ділиться досвідом вирішення актуальних питань і разом з тим, в процесі таких поїздок, налагоджується зв’язок з громадськістю, оскільки є добра нагода поспілкуватися з представниками громад, трудових колективів.

Зокрема, 16 липня у рамках робочої поїздки до Кіцманського району, оглянуто виробничі потужності держа ... Читати далі »

Переглядів: 479 | Дата: 25.07.2015