Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 01

Все починається змалечку: любов до батьків, до природи, до Батьківщини, до роботи і навіть до життя, але любов до навчання починається з перших кроків у школу, з першого дзвоника, з перших розповідей рідного вчителя про наш дивний і мальовничий світ, про диких тварин, що живуть десь далеко від нас у темних і страшних лісах, про людей, які працюють на заводах і фабриках, про мальовничі селянські поселення... І все це нас дуже захоплює, а вчитель — це наш провідник у життя, який слідкує за тим, щоб ми не заблукали або раптом на впали. Тому батьки завжди так прискіпливо намагалися (і намагаються) відшукати для своїх дітей «добрих вчителів». Таким вчителям віддається належне, їх цінують та поважають, ними дорожать. 
Школа — особливий і незабутній період у житті кожного випускника. І, якщо студентські роки прийнято вважати «золотим часом», то шкільний період, не зважаючи на своє не завжди позитивне забарвлення, однаково відгукується в серці чимось теплим, зворушливим, далеким і водночас, ніби зовсім нещодавнім, таким, яке уже ніколи не повернеться назад. Хіба що у спогадах. Вони також з часом можуть бліднути, стиратися, ставати непотрібними, так, наче школи ніколи і не було… Можна зустрічати однокласників, періодично відві­дувати школу, але найбільш бажаними є зустрічі з дорогими вчителями, які насправді вчили нас не лише грамотності, але й життя ... Читати далі »

Переглядів: 534 | Дата: 01.08.2015

Військові комісаріати Чернівецької області розпочинають комплектування офіцерами, прапорщиками, сержантами і солдатами  окремого гірсько-піхотного полку за місцем дислокації у Чернівцях. Командир полку — Герой України, прославлений комбат 128 окремої гірсько-піхотної бригади, підполковник Василь Іванович Зубанич. Служити під командуванням Героя України — висока честь для кожного буковинця. 
Настав зоряний час для тих, хто бажає стати до лав українського війська. Перевага надається військовослужбовцям запасу, особам призовного віку з належною фізичною підготовкою, навичками альпінізму, морально стійким воїнам.
Післ ... Читати далі »

Переглядів: 406 | Дата: 01.08.2015

В управлінні Пенсійного фонду України в Заставнівському районі за участі голови Заставнівської районної  державної адміністрації Юрія Кітаря та працівників управління нещодавно відбулось підведення підсумків роботи управління за І півріччя 2015 року з основних напрямків діяльності. На підсумковій нараді керівники структурних підрозділів інформували про виконання планів роботи за напрямками діяльності структурних підрозділів управління та про перспективи виконання запланованого до кінця року.
Упродовж січня – червня 2015 року в управлінні продовжувалась робота, спрямована на реалізацію конституційних прав громадян на пенсійне забезпечення, покращення стандарті ... Читати далі »

Переглядів: 487 | Дата: 01.08.2015

Шановні краяни!

Звертаюсь до Вас з приводу суспільно-політичної ситуації, що склалася в державі та краї. Агресія зовнішнього ворога, події, що відбулися останнім часом за участю різних громадсько-політичних сил у Мукачевому, у столиці держави, закономірно мають вплив і на стан справ в області. Небезпека дестабілізації ситуації нині особливо велика. Будь - які необачні дії можуть грати на руку ворогу. Наше спільне завдання не допустити цього.
Усі ми цінуємо позитивні зрушення щодо активізації участі громадськості у формуванні державної політики, поштовх яким дала Революція Гідності. Громадськість має право контро­лювати усі дії влади, впливати на прийняття рішень. Без громадського контролю, без ініціативи громадських лідерів подальший успішний розвиток країни неможливий. Водночас, у складний і напружений час усі ми маємо діяти виключно у правовому полі. Влада не має права жодним чином допустит ... Читати далі »

Переглядів: 407 | Дата: 01.08.2015

Тим часом уряд не поспішає полегшити життя українцям. А навпаки, всіляко обкладає їх податками, підвищує тарифи на комунальні послуги та гальмує індексацію заробітних плат і пенсій. Про це в інтерв’ю розповів народний депутат ВР VІ-VІІ скликань Андрій Павловський.
Статистика свідчить, що за останній рік відбулося масове зубожіння громадян України...
— Так, справді. Є багато чинників, які вплинули на ситуацію: війна, масштабна економічна криза, недолуга й неефективна політика уряду. Нині, за даними ООН, за межею бідності в нашій країні живе 80% громадян.
Однак держава самоусунулася від головної своєї функції — соціального захисту. Це простежується у таких діях, як зниження соціальних стандартів, замороження зарплат та пенсій, суттєве підвищення тарифів. Ці приклади свідчать про невдале проведення шокової терапії. Адже шок повинен бути короткочасним, а не постійним. Постійний шок вбиває! Найвідоміші екон ... Читати далі »

Переглядів: 413 | Дата: 01.08.2015

Під таким девізом проводиться Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування — з 1 по 7 серпня 2015 року. Тематика тижня грудного вигодовування в цьому році присвячена матерям, які годують груддю і працюють.
Чому не потрібно відмовлятися від природного вигодовування?
Материнське молоко — ідеальний продукт, який адаптований до потреб дитини. Жоден штучний замінник грудного молока не пристосований до особливостей травної системи малюка.
Материнське молоко — це універсальні ліки, які містять антитіла, що захищають дитину від певних інфекційних захворювань. Тому діти під час природного вигодовування мають більш стійкий імунітет і рідше хворіють.
Грудне молоко стерильне, має стабільну температуру біля 37°С, що захищає малюка від шлунково-кишкових розладів.
3 молоком матері немовля отримує дотацію гормонів, мікроелементів, вітамінів та інших поживних речовин, що сприяє попередженню анемії, цукрового діабету, ожиріння і навіть атерос ... Читати далі »

Переглядів: 440 | Дата: 01.08.2015

Освіта — це найважливіше для того, щоб наша країна стала сильною, а наші діти добре заробляли і почували себе вільно в цьому світі. Знання — це набагато дорожче, ніж нафта, газ, корисні копалини. Знання рухають світ.
На жаль, тільки половина українських дітей мають можливість потрапити до дитячого садка. 20 тисяч місць за минулий рік ми створили для того, щоби українські діти потрапили до дошкільної освіти. Але цього не вистачає. Ми прийняли закон, який дає можливість за спрощеною процедурою відкривати дитячі садки. Також очікуємо голосування за закон, який зменшує орендну платню для приватних дитячих садків. У місцевих бюджетах є кошти. Нагадаю, доходи місцевих бюджетів зросли на 40%. Не кабінети чиновників треба ремонтувати, а створювати додаткові місця для наших дітей в дитячих садках.
Подзвоніть, будь ласка, своєму меру і місцевому депутату і нагадайте йому, що гроші є, і діти потребують, щоб ці гроші йшли саме на дошкільну ос ... Читати далі »

Переглядів: 484 | Дата: 01.08.2015

На виконання поставлених Президентом України завдань Управлінням Служби безпеки України в Чернівецькій області активізовано заходи з протидії протиправним посяганням у сфері державної безпеки.
Спецпідрозділом із боротьби з корупцією та організованою злочинністю затримано «на гарячому» заступника голови Апеляційного суду Чернівецької області, яка вимагала від одного із суддів неправомірну вигоду в розмірі 15 тисяч доларів США за вирішення з правоохоронними органами питання про невнесення стосовно нього відомостей до ЄРДР. 
Викрито факт вимагання начальником Чернівецького прикордонного загону та його заступником від підлеглих 25 тисяч євро за непритягнення їх до відповідальності за допущені порушення правил несення прикордонної служби. 
Серед інших зловмисників – керівник структурного підрозділу Державної фіскальної служби України, начальник сектора районного відділу міліції, провідний спеціаліст одного із райвійськкоматів. Задокументовано ... Читати далі »

Переглядів: 365 | Дата: 01.08.2015

Вони несподівано з’явилися на екранах наших телевізорів, їхні пісні лунають з гучномовців і вже встигли стати народними, улюбленими та бажаними. Цей колектив став відомим після чергового шоу «Україна має талант». Відтоді гурт «Лісапетний батальйон» назавжди змінив нашу українську естраду, внісши на сцену свою родзинку і своєрідність. Ці красиві, вродливі та колоритні українські жіночки завітали до м.Заставна з благодійним концертом. У кожному місті чи селі, де виступав цей колектив, було справжнісіньке свято, яке, на щастя, не оминуло і наш райцентр. У районному Палаці культури, здавалося, не було де впасти й яблуку: серед глядачів  чимало людей поважного віку і, звісно, дітей. У перших рядах сиділи воїни, які за велінням серця і першим покликом держави, відстоювали цілісність і незалежність нашої неньки-України. Приїхали народні улюбленці на запрошення волонтерської організації "Буковина — українському війсь ... Читати далі »

Переглядів: 514 | Дата: 01.08.2015

Дипломатичні представництва європейських держав з липня поточного року здійснюють прийом документів на оформлення шенгенської візи за новою процедурою, яка передбачає, у тому числі, сканування відбитків пальців особи.
 Слід зазначити, що процедура сканування відбитків пальців при оформленні шенгенської візи незалежна від оформлення біометричного паспорта для виїзду за кордон і навіть не залежить від наявності такого документа. Державна міграційна служба України не здійснює передачу персональних даних українських громадян іноземним державам.
Таким чином, незалежно від того, паспорт якого типу має громадянин (з електронним чіпом або без нього), процедуру сканування відбитків пальців при оформленні шенгенських віз необхідно буде проходити всім громадянам.
Державна міграційна служба нагадує, що закордонні паспорти, видані до початку оформлення біометричних документів, зберігатимуть чинність до завершення строку дії, зазначеного на стор ... Читати далі »

Переглядів: 386 | Дата: 01.08.2015

Однією з визначених статтею 121 Конституції України функцій прокуратури є представництво інтересів громадянина або держави в суді.
14 жовтня 2014 року із прийняттям нового Закону «Про прокуратуру», який набрав чинності 15 липня 2015 року, представництво інтересів громадянина та держави в суді набуває нової форми реалізації.
Відповідно до статті 23 Закону представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадянина або держави.
Проте, прокурор здійснює таке представництво не у всіх випадках. Так, представництво в суді інтересів громадянина допускається, якщо така особа не спроможна самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність, а законні представники або органи, яким законом надано право захищати права, своб ... Читати далі »

Переглядів: 1368 | Дата: 01.08.2015

Тільки з 19 по 21 липня в Чернівецькій області через необережне поводження на воді загинуло 5 людей, з них 3 дитини. Усі трагічні випадки сталися в місцях, які були не призначені для купання. Разом із людьми, які потонули, поруч відпочивали інші громадяни. Вони намагалися допомогти, однак зробити це їм не вдавалося. Це лише зайвий раз підкреслює, що відпочивати слід в тих місцях, де обладнані рятувальні пости. Рятувальники вчасно та професійно допоможуть людині, яка тоне, а при необхідності нададуть долікарську допомогу.
Тому, з метою роз’яснення громадянам правил безпечного відпочинку на воді та задля запобігання нещасним випадкам на водоймах, працівники Управління ДСНС України у Чернівецькій області проводять виїзні попереджувальні рейди у найбільш популярних серед населення стихійних місцях відпочинку на воді. Так, 22 липня такий захід проводився в Чернівцях на березі річки Прут, 21 липня на березі річки Дністер. Через спекотну погоду, яка ... Читати далі »

Переглядів: 332 | Дата: 01.08.2015

У зв'язку з проведенням планових ремонтно-профілактичних робіт на ГРС Заставна Богородчанським лінійно-виробничим управлінням магістральних газопроводів з 09.00 години 04.08.2015р. (вівторок) до 17.00 години 05.08.2015р. (середа) буде припинено газопостачання в м. Заставна, селах Яблунівка, Товтри, Дорошівці, Юрківці, Вербівці, Боянчук, Горошівці, Добринівці, Ржавинці, Вікно, Погорілівка.
Відновлення газопостачання буде проведено без попередження.
Усім користувачам природного газу необхідно перевірити закриття кранів перед газовими приладами, бути уважними та обережними.

Переглядів: 448 | Дата: 01.08.2015

Щороку у літній період частішають випадки харчових отруєнь та спалахів гострих кишкових інфекцій, пов'язаних із вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води. 
Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань — весіль, ювілеїв, випускних вечорів, проводів в армію тощо. 
Основними причинами спалахів, як стверджують епідеміологи, переважно є залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. 
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань. 
 П А М' Я Т ... Читати далі »

Переглядів: 393 | Дата: 01.08.2015

ДПІ у Кіцманському районі звертає увагу, що з 1 липня 2015 року діє законодавчо визначена норма щодо віднесення пива до алкогольних напоїв. 
Відповідно до статті 15 Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій. При цьому у додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб'єктом господарювання вказуються, зокрема, перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення. 
З 1 липня 2015 року ліцензуванню підлягає діяльність з виробництва, імпорту, експорту, оптової та/чи роздрібної торгівлі пивом на загальн ... Читати далі »

Переглядів: 432 | Дата: 01.08.2015

Щоденно, ми батьки, можемо вільно говорити про те, як змінити імунітет дитини, як вилікувати надокучливий кашель чи тривалий нежить, захворювання нирок та сечового міхура, як запобігти виникненню гастриту тощо. Та водночас, чи то через свою сором’язливість, чи просто, не надаючи особливого значення, зовсім не обговорюємо питання статевого виховання, жіночого здоров'я своїх донечок.
Але саме від того, як ми будемо піклуватись про найінтимніше здоров'я дівчаток, настільки ми його збережемо, буде залежити їхнє репродуктивне майбутнє та й сімейне щастя загалом. Найчастіше проблеми зі здоров’ям у дівчаток віком до 8 років виникають через недосконалість та зниження імунітету, наявність паразитів в організмі, а також, як не прикро, через неуважність батьків. У дівчаток такого віку найбільше поширені вульвовагініти та бактеріальні вагінози. Причиною їх виникнення може бути порушення гігієни через неправильну обробку мамою зовнішніх стат ... Читати далі »

Переглядів: 424 | Дата: 01.08.2015

З настанням літнього періоду загострюються ситуації з виникнення гострих кишкових інфекцій. Частішають випадки спалахів харчових отруєнь, пов’язаних зі вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування.
Найчастіше вони виникають після проведення весіль, ювілеїв, проводів в армію, ритуальних обрядів тощо. Хоча до гострих кишкових інфекцій, а ще їх називають харчові токсикоінфекції, належить надзвичайно різноманітна група захворювань, об’єднують їх дві загальні ознаки :
По-перше, вони поширюються елементарним шляхом. Тобто, коли потрапляють в організм з їжею, збудники цих захворювань — стрептококи, стафілококи, протей, ентерококи, сальмонели, ботолінус і деякі інші бактерії.
По-друге, основним хвороботворним фактором, єрозвиток харчової токсикоінфекції. Патогенними є не стільки самі мікроби, як їх токсини — отруйні речовини, що утворюються в результаті життєдіяльності цих мікробів та при їх руйнуванні. Наприк ... Читати далі »

Переглядів: 464 | Дата: 01.08.2015

Вл. інф.

У ТОВ «Хрещатик-Агро» нині гаряча пора. Аграрії виконують свою головну місію — збирають хліб. Водночас це господарство ніколи не було осторонь різних благочинних акцій. Керівництво товариства одне із перших відгукнулося на прохання придбати квитки на концерт співочого колективу «Лісапетний батальйон». Поєднавши приємне з корисним, отримали масу позитивних емоцій і незабутніх вражень, щиро вдячні організаторам і учасникам шоу за те, що мали змогу не тільки відволіктися від буденних клопотів, а головне, — долучитися до допомоги воїнам, які захищають цілісність держави на Сході України.

Переглядів: 427 | Дата: 01.08.2015

Відповідно до доручення обласної державної адміністрації від 15.07.2015 року №129 – Ф “Про вжиття заходів з обмеження руху великовагових транспортних засобів дорогами загального користування району”, та з метою недопущення передчасного руйнування доріг загального користування області та забезпечення безпеки руху:
1. Керівникам підприємств та організацій, незалежно від форм власності, що здійснюють вантажні перевезення та відвантажують продукцію  (агропромислові, лісогосподарські, виробничо-будівельні, кар’єрні та інші), неухильно дотримуватись вимог п.22.5 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. №1306 щодо відправки транспортних засобів загальною масою не більше 38 тонн та оформлення спеціальних дозволів для транспорту з вищою загальною масою.
2. Під час спекотної погоди дотримуватись вимог постанови Кабінету Міністрів України від 27 червня 2007 р. №879 &ldq ... Читати далі »

Переглядів: 374 | Дата: 01.08.2015

У м.Сторожинець відбулися зональні змагання з футболу серед колективів ВФСТ «Колос». За Заставнівщину виступали гравці, які грають за команди м.Заставна, смт.Кострижівка, сіл Звенячин і Веренчанка — Ю.Калинюк, І.Калинюк, Д.Рудейчук, А.Пилип’юк, С.Козарійчук, В.Лобач, С.Сороцький, В.Сороцький, О.Мороз, С.Семенюк, Д.Гривул, В.Футрик, В.Цісовський, В.Гищук.
У першій зустрічі наші земляки зустрілися із футболістами ВФСТ «Колос» Сокирянщини і виграли з рахунком 2:0. За вихід до фіналу заставнівчани зіграли із командою Хотина, яку здолали з рахунком 1:0.
6 вересня у м.Новоселиця відбудеться фінал. За підготовку до змагань футболісти завдячують своїм тренерам — В.Токарчуку і Ю.Калинюку, а за підтримку — голові райдержадміністрації Ю.Кітарю.

Переглядів: 425 | Дата: 01.08.2015

Дороги — артерії того чи іншого населеного пункту, які спрощують пересування пересічних громадян та автомобілів. Нещодавно Горошовецький сільський голова Ілля Іванович Житарюк долучився до ремонту дорожнього покриття і поновив освітлення вулиці Дружба, кутів села Горошівці — Гуцули, Фундоя та інших. Пересування цією частиною населеного пункту стало більш комфортнішими і зручнішими.
Веренчанський сільський голова Володимир Дмитрович Бойчук також усіляко дбає за якість доріг свого населеного пункту. Нещодавно відремонтували вулицю, яка веде до осель Данилевських та Блажевських (проживають поблизу кар’єру), де мешкають інвалід і ветеран війни. Цим добрим і щирим людям від усієї душі дякує волонтер Захар Дроник із м.Заставна, бажаючи довгих років життя, злагоди в родинах, знаходити сили, можливості, щоб працювати заради громад і пересічних сільчан.

Переглядів: 387 | Дата: 01.08.2015