Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 08

Дорога на Донбас цього разу була складною. Адже волонтери ГО «Щедро» везли не тільки біля трьох тонн провізії, зібраної мешканцями району, але й тягнули причіп, на якому міцно закріпили автомобіль УАЗ. А це не тільки додаткова трата часу на транспортування, але й розхід пального. Приємно, що під час загрузки мікроавтобуса поряд був голова Заставнівської райдержадміністрації Юрій Кітар, побажала добра й швидкого повернення додому Людмила Куксанова, допомагали закріплювати УАЗ на лафеті досвідчені водії, які  проїздили чи  проходили мимо та бачили, як працюють волонтери. Останні приготування і… мчимо на Схід України ... Читати далі »

Переглядів: 584 | Дата: 08.08.2015

Шановні друзі! Дорогі буковинці!
Щиро вітаю усіх краян з 75-річчям утворення області — однією із важливих віх у славній та складній історії нашого краю. 7 серпня 1940 року у складі Української РСР було утворено Чернівецьку область та включено до неї Чернівецький та Хотинський повіти. 
Ця дата для нас, передусім, нагода осмислити поступ краю за сімдесят п’ять років, оцінити той вагомий внесок у справу державного та національного відродження, який належить буковинцям.  Буковина явила світові полум’яних патріотів, видатних науковців, славнозвісних митців. Священній меті становлення української нації присвятили своє творче життя Юрій Федькович, Ольга Кобилянська. Славу краю гідно понесли у світ наші сучасники Дмитро Гнатюк, Софія Ротару, Василь Зінкевич, Павло Дворський… На буковинській землі плекалися таланти всесвітньо відомих представників українського культурного відродження — лауреатів Національної пр ... Читати далі »

Переглядів: 400 | Дата: 08.08.2015

ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ВІД СПЕКИ?

Останніми днями температурні показники у нашому краї є дуже високими, панує палаюча спека. У таких умовах важко займатись буденними справами,  навіть спокійно пересуватися вулицею. Страшна засуха не дає спокою досить тривалий період часу, чи довго це ще триватиме і де обіцяні прогнозами погоди опади? Цим запитанням задається майже кожний, але ніхто не знає, напевно, що робити, як захистити свій організм від нестерпної духоти? В першу чергу, потрібно менше часу перебувати під прямим сонячним впливом, вберігаючи себе від теплового удару. Тепловий удар — виникає в результаті сильного перегріву організму. Різновид теплового удару — сонячний  виникає тоді, коли  людина тривалий час перебуває під впливом сонячних променів. При сонячному ударі, насамперед, страждає нервова система. Щоб уникнути теплового удару потрібно: одягати головний убір, носити одяг св ... Читати далі »

Переглядів: 433 | Дата: 08.08.2015

ЗЕРНОВІ ЗБИРАЙ — ПРО НАСТУПНИЙ ВРОЖАЙ ДБАЙ 

Мабуть, кращої ідилії в природі не існує… Так подумалося,  коли ногою ступила на чималу скибу грунту Заставнівського поля ТОВ «Хрещатик-Агро». Молодий механізатор О.Вікірюк орав поле на зяб…  Земля, звільнена від ваговитого колосу, полегшено дихає та наповнює повітря ароматом хліба, переплетеним із запахом свіжозлущеної стерні… Так, це рукотворна краса, але тим і приваблива, бо сама праця на землі є святою…
Так розпочався мій, свого роду, день поля у цьому господарстві. Шкодувала, що не потрапила на самі жнива, але вже під кінець дня збагнула, що насправді нічого не втратила: для справжнього хлібодара кожен день — важливий, кожен етап — неповторний. Головний агроном В.Микитюк та агроном-насіннєвод П.Ковальчук називають серпень — найважливішим літнім місяцем, бо хлібороби то ... Читати далі »

Переглядів: 669 | Дата: 08.08.2015

Чи  задумуємося ми хоч інколи над такими поняттями, як доброта, милосердя, благодійність? Мабуть,  в наш час все частіше й частіше. І не тільки у зв'язку  з подіями, що відбуваються на Сході країни, а й  через те, що  в будь-який час, в будь-якому місці й за будь-яких обставин ми маємо  пам'ятати, що кожен з нас — Людина. 
Не секрет, що шкільний колектив впевненіше стоїть на ногах тоді, коли поряд  безкорисливі помічники-меценати.
Чимало років поспіль Кострижівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів пишається дружбою й співпрацею з колективом ТОВ «Цукровий завод «Хрещатик», ТОВ «Хрещатик–Агро», ВАТ «Комбінат будматеріалів», Кострижівською селищною радою  та  їхніми керівниками, приватними підприємцями.
Упродовж минулого року  отримали відчутну благодійну допомогу від комбінату будівельних матеріалів (директор  Васи ... Читати далі »

Переглядів: 568 | Дата: 08.08.2015

ПІСЛЯ ВВЕДЕННЯ ЛІЦЕНЗІЙ НА ВИДОБУТОК БУРШТИНУ БЮДЖЕТ-2016 МОЖЕ ДОДАТКОВО ОТРИМАТИ 1 МІЛЬЯРД ГРИВЕНЬ 

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту у вересні ухвалити закон щодо ліцензування видобутку бурштину, держмонополії і контролю за його видобутком, а також щодо відповідних природоохоронних заходів.
Про це Глава Уряду, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк заявив у Міністерстві внутрішніх справ України у вівторок, 4 серпня.
Глава Уряду наголосив, що вилучені МВС України 3 тонни незаконно видобутого бурштину це — лише вершина айсберга: «Це вершина корумпованого бандитського айсберга, який знаходиться на територіях декількох областей при незаконному видобутку бурштину».
До Верховної Ради України, нагадав він, було внесено три законопроекти, мета яких — легалізація видобутку бурштину: «На жал ... Читати далі »

Переглядів: 428 | Дата: 08.08.2015

На апаратній нараді, яку провів голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, вкотре порушувалось питання призначення субсидій на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.
Як поінформував заступник начальника Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Юрій Пі­вень, з метою виявлення проблемних питань стосовно призначення житлових субсидій минулого тижня працівниками департаменту було надано методичну допомогу майже усім районним управлінням праці та соціального захисту населення. «До відповідної роботи долучилася Рада регіональних організацій волонтерів та фахівці з територіальних центрів обслуговування громадян», — наголосив керівник профільної структури.
Також повідомлено, що, за оперативними даними, нині від мешканців Сторожинецького району надійшло 2055 заяв на отримання субсидій, а від жителів Кельменецького — 2882.
У свою чергу, голова обласно ... Читати далі »

Переглядів: 349 | Дата: 08.08.2015

Традиційно, під час жнив, «МРІЯ Агрохолдинг» розпочав видачу орендної плати своїм пайовикам у Чернівецькій області, зокрема – в Заставнівському районі. В Компанії підкреслюють, що цього року орендна плата буде виплачена вчасно та в повному обсязі на всіх підконтрольних «МРІЇ» територіях – навіть там, де земля навесні була під паром і не оброблялася з певних причин.
Орендна плата видається Агрохолдингом «МРІЯ» як в натуральній формі зерном, так і грошима, за бажанням пайовиків. Там, де узгоджено платити паї цукром – Компанія закупить цукор та буде виконувати свої зобов’язання перед пайовиками. 
Так, пайовики Заставнівщини вже почали отримувати якісне зерно, вирощене на власних полях та дбайливо висушене і доведене до всіх стандартів на власних елеваторах «МРІЇ». Всього в цьому році у Заставнівському районі Компанія видасть понад 2,5 тис. тонн пшениці – видачу зе ... Читати далі »

Переглядів: 567 | Дата: 08.08.2015

Відповідно до Закону України «Про часткову мобілізацію», що набрав чинності від 20 січня 2015 року №113-VІІ (з моменту його опублікування у парламентській газеті «Урядовий Кур’єр», в Україні розпочалася часткова хвиля мобілізації, яка триватиме 210 діб і проходитиме у три черги.
Цей захід є необхідним для підтримки бойової готовності Збройних сил України та інших військових формувань України, особливо беручи до уваги продовження протистояння на сході країни, де триває АТО.
Патріоти України мають стати на захист Вітчизни, аби припинити ворожу агресію на території Донецької та Луганської областей і не допустити розповсюдження антиукраїнського сепаратистського руху в інших регіонах країни.
Права учасників мобілізації:
на отримання грошового забезпечення, в тому числі на отримання надбавки за виконання особливо важливих завдань, на отримання одноразової грошової допомоги, яка виплачується на день демобілі ... Читати далі »

Переглядів: 374 | Дата: 08.08.2015

На виконання вимог Закону України “Про плату за землю”, виконавчий комітет міської ради попереджає мешканців міста Заставна про те, що всі власники земельних ділянок зобов’язані сплатити податок за землю за 2014-2015 роки.
У разі несвоєчасної сплати податку за кожний прострочений день нараховується пеня та штрафні санкції.
Виконавчий комітет Заставнівської міської ради розраховує на розуміння, свідомість та співпрацю мешканців м.Заставна, оскільки з цих коштів фінансується благоустрій нашого міста.
За довідками звертатися в міську раду за адресою: м.Заставна, вул. Гагаріна, 9, телефон: 2-12-42.

 

Переглядів: 412 | Дата: 08.08.2015

На початку 2015 року Чернівецька обласна рада стала переможцем конкурсу проектів Європейського Союзу «Підтримка громад, постраждалих внаслідок конфлікту в Україні», вигравши проект «Покращення умов життя та соціальна адаптація внутрішньо переміщених осіб в Чернівецькій області» за фінансової підтримки ЄС. Загальний бюджет проекту складає понад 290 тисяч євро, з яких 86%     — грантові кошти технічної допомоги, а термін реалізації — 16 місяців.
Метою проекту є створення сприятливих умов у Чернівецькій області для адаптації та вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб зі східних регіонів України, які постраждали внаслідок бойових дій, шляхом забезпечення тимчасового їх розміщення, сприяння працевлаштуванню, створення умов для належного рівня життя, доступу до соціальних послуг та соціального примирення з місцевим населенням.
Заходи передбачають ремонт 2-х житлових будинків в селі Михайлівка ... Читати далі »

Переглядів: 386 | Дата: 08.08.2015

У статті 75 Кримінального кодексу України зазначено, якщо суд при призначенні покарання у вигляді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження або позбавлення волі на строк не більше п'яти років, враховуючи тяжкість злочину, особу винного та інші обставини справи, дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання,  може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням,  якщо  протягом визначеного  іспитового строку особа не вчинить нового злочину і виконає покладені на неї обов'язки.
Тривалість іспитового строку — від 1 до 3 років.Для звільнення з випробуванням потрібно встановити достатню для цього підставу. Стаття 75 Кримінального кодексу України описує цю підставу в загальному вигляді, надаючи суду можливість конкретизувати її, залежно від обставин справи. У законі зазначено, що звільнення з випробуванням може мати місце тоді, коли ... Читати далі »

Переглядів: 352 | Дата: 08.08.2015

Протягом останнього часу ситуація щодо африканської чуми свиней (далі АЧС) у світі, в тому числі і в Україні, стає дедалі складнішою. Тільки за 2014 та з січня по серпень 2015 років зареєстровано тридцять один випадок захворювань на АЧС диких та свійських свиней на території восьми областей України. 
Що ж таке африканська чума свиней? Це високо заразна вірусна хвороба свиней, що характеризується стовідсотковою загибеллю тварин та швидким її поширенням. 
До африканської чуми свиней сприйнятливі домашні і дикі свині різних вікових груп.  Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та тварини вірусоносії. Зараження здорових свиней відбувається при спільному їх утриманні з інфікованими тваринами. Факторами передачі збудника можуть бути: корм, пасовища, транспортні засоби, які забруднені виділеннями хворих тварин,  відходи та інші предмети, що контактували із хворими тваринами або інфікованими матеріалами. Використання у корм св ... Читати далі »

Переглядів: 391 | Дата: 08.08.2015

МІЙ КРАЙ
Небо волошкове,
Сонця ясний круг,
Поле колоскове,
І ліси навкруг.
Ластівка над полем,
Що летить стрілою,
Верби, що гойдаються,
Тихо над рікою.
На стовпі лелека
У гнізді живе.
Прилетів здалека
Й спокій береже.
За вікном калина,
Трави в срібних росах,
В туманці долина,
Луки у покосах.
В потічку прозорім
Промінь золотий.
Озирнись перехожий,
Подивись, постій.
Стежкою цією
Прадід твій ходив.
І в житті твоєму
Слід свій залишив.
Поруч із твоєю,
Внукова нога.
Рідна Буковино,
Ти нам дорога.
Хоч не раз топтали
Землю цю чужинці,
Але ми були
Завжди буковинці.

УКРАЇНО
Багато є країн на світі.
Всі потопають в буйнім цвіті.
Є скрізь ліси, річки й поля.
Та наймил іша в цілім світі, ... Читати далі »

Переглядів: 378 | Дата: 08.08.2015

2 серпня у с.Баламутівка відбувся традиційний регіональний турнір з футболу серед ветеранів, в якому брали участь команди с.Вікно, смт.Кострижівка і господарі спортивного майданчика. Після цікавої і напруженої гри визначилися переможець і призери. Перше місце посіла команда с.Баламутівка, друге — смт.Кострижівка, а третє — с.Вікно.
Команди нагородили кубками, медалями відповідного гатунку, грамотами, грошовими преміями у розмірі 1000 грн. Визначили і кращих гравців, які отримали призи і грошові премії. Це — І.Димка (смт.Кострижівка), Я.Котик (с.Вікно), І.Биржинський (с.Баламутівка).
Грошовими преміями нагородили і найстаріших гравців турніру — М.Когута, В.Токарчука і В.Фуштея.
Спонсори: І.Дронь (нагороджував переможців), В.Джаман та ветерани футбольної команди «Метеор» (с.Баламутівка).

І.ОНУФРАШ, провідний фахівець ВФСТ «Колос»

Переглядів: 419 | Дата: 08.08.2015

Для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці громадян, яким більше 45 років, передбачена можливість отримання ваучера на навчання.
Отримавши ваучер, Ви зможете перекваліфікуватись чи підвищити свій кваліфікаційний рівень. Вартість ваучера не може перевищувати десятикратний розмір визначеного законом прожиткового мінімуму для працездатних осіб на момент прийняття рішення про видачу ваучера. Оплата ваучерів здійснюється Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Якщо вартість навчання перевищує вартість ваучера, особа або роботодавець може оплатити різницю.
Право на це мають особи, які не досягли пенсійного віку, згідно зі ст.26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за умови наявності у них страхового стажу не менше 15 років.
Навчання можуть здійснювати професійно-технічні та вищі навчальні заклади, підпр ... Читати далі »

Переглядів: 394 | Дата: 08.08.2015

На полях Компанії «МРІЯ Агрохолдинг» вже приступили до посіву озимих культур під урожай 2016 року. Першим буде посіяно озимий ріпак, під який цього року «МРІЄЮ» відведено площу більше 20 тис. га. Паралельно Компанія активно здійснює підготовку грунту під посів інших озимих культур, основну частку серед яких традиційно займає озима пшениця. Варто зазначити, що цього сезону «МРІЯ» почала працювати за передовою технологією mini-till, що передбачає мінімальний обробіток перед посівом задля максимального збереження вологи у грунті.
В цілому під урожай 2016 року Агрохолдинг планує засіяти озимими культурами близько 100 тис. га.
Під час цієї посівної «МРІЯ» переходить від традиційного способу посіву сівалками до посіву розкидним способом – розкидачами, з одночасним заробленням висіяного насіння спеціальними дисковими боронами (лущильниками). У Компанії вже очікують на відповідну техніку, якої в У ... Читати далі »

Переглядів: 338 | Дата: 08.08.2015

З такими кардинально протилежними питаннями, які потребують вирішення, зверталися мешканці нашого району до начальника УМВС України в Чернівецькій області, полковника міліції Сергія Вікторовича Пілігріма, який здійснював прийом громадян Заставнівського району у приміщенні райвідділу.
Були запитання щодо темпу розслідування деяких справ, люди приходили за порадами, як їм бути в тій  чи іншій ситуації, а також визначили позитивні зміни, які зараз відбуваються в правоохоронних органах та з нетерпінням чекають покращення в роботі працівників міліції.

 

Переглядів: 366 | Дата: 08.08.2015

Правоохоронці неодноразово розповідали про те, як вберегти свої кошти та не стати жертвою шахраїв. Але час від часу такі випадки все ж трапляються.
На сьогодні найбільш розповсюдженими залишаються так звані телефонні шахрайства. Коли телефонують людині та повідомляють, що її родич або знайомий потрапив у біду чи ситуацію, яка потребує певної суми грошей. Зазвичай, зловмисники одразу знімають з банківської картки кошти, що пересилають,  при чому знімають їх за межами області, в різних містах країни, а номера телефонів, з яких дзвонили, відключають. 
Щоб убезпечити себе від таких ситуацій, необхідно першочергово подзвонити тому, з ким ви нібито щойно розмовляли, або про кого йшлося у розмові і переконатися, що з цією людиною все гаразд. 
Ще одним видом телефонних шахрайств є дзвінки від так званих працівників банку або соціальних служб, які телефонують,  щоб надати допомогу, збільшити кредитний ліміт чи перерахувати от ... Читати далі »

Переглядів: 387 | Дата: 08.08.2015

Восьмого серпня у Заставнівському районі відкривається сезон полювання на пернату дичину. Керівництво Заставнівського РВ УМВС України в Чернівецькій області звертається до мисливців та просить бути дуже уважними та обережними, адже часто біля водойм, де  стріляють дичину, сидять рибалки, тож існує ризик підстрелити людину.
Для участі  всі мисливці повинні мати при собі відповідне посвідчення, щорічну контрольну картку обліку добутої дичини, відстрільну картку, дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю, а також документи на собак мисливських порід, якщо вони теж братимуть участь у полюванні. У разі відсутності будь-якого вищезазначеного документа під час полювання,  цих осіб  притягуватимуть до відповідальності, згідно з чинним законодавством України.
Через високу температуру повітря в лісах зберігається надзвичайна пожежна небезпека, тому керівництво Заставнівського РВ УМВС України в Чернівецькій області ... Читати далі »

Переглядів: 468 | Дата: 08.08.2015