Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 15

Чернівецька область — унікальний край, у якому воєдино поєдналися цікаві історичні події, постаті, багатогранна, мінлива природа, стрімкі річки та глибинні озера. Утворена  7 серпня 1940 року (у складі тодішньої Української РСР) з включенням до неї Північної Буковини і Хотинського повіту Бессарабії. Ця дата залишилася вікопомною і доленосною в літописі нашого славного краю. З того часу минуло 75 років. З цієї нагоди  представники організацій, установ, громадськості Заставнівщини зібралися біля пам’ятника Т.Шевченка, щоб взяти активну участь у святковому мітингу. Гімн України сповістив про його початок.
Квіти покладають ... Читати далі »

Переглядів: 409 | Дата: 15.08.2015

У Чернівецькій області з 6 серпня та до завершення заходів часткової мобілізації працює дослідницько-аналітична група ЗС України з метою контро­лю, надання допомоги  щодо проведення заходів мобілізації у військових комісаріатах Чернівецької області, а також організації взаємодії та виконання завдань з мобілізації керівним складом органів державної влади, місцевого самоврядування, силових структур, керівників установ, організацій, підприємств із подальшим наданням об’єктивної доповіді в адміністрацію Президента України.

В.ЧУРАЙ, військовий комісар
Чернівецького обласного військового комісаріату, полковник

Переглядів: 382 | Дата: 15.08.2015

Нас роками, десятиліттями вчили не мислити, не мати власних думок, поглядів, переконань, ідей. Нам згори нав’язували примітивний атеїстичний стандарт і одноманітність, ізолюючи від будь-якого світоглядного розмаїття. Але згодом, в одну мить, цю завісу було зірвано. Ми, оглушені ілюзією свободи, кинулися споруджувати церкви, каплиці, не прагнучи будувати храм у своїй душі. Бо чому, маючи чи не в кожному селі по дві церкви, лише частина нас стала носіями неоціненної духовної спадщини –  Православ’я українського, скарбниці справжніх християнських святих і пророків, надбань національно-самобутньої рідної мови, не зам ... Читати далі »

Переглядів: 773 | Дата: 15.08.2015

Чим регламентується?
Законодавством України передбачено систему пільг для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, зокрема, це стосується і надання земельних ділянок.
Відповідно до статті 12 (пункт 14) Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій надаються, серед інших, такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.
Надання у власність земельних ділянок здійснюється у порядку, визначеному статтею 118 Земельного кодексу України, за умови, що учасник бойових дій не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки та надав відповідний документ, що посвідчує його участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо).

Цільове призначення та норми безоплатної приватизації  ... Читати далі »

Переглядів: 392 | Дата: 15.08.2015

Заяву  про призначення  житлової  субсидії  та декларацію  про доходи і витрати  осіб,  які  звертаються за призначенням  житлової   субсидії,  самостійно  заповнює особа, на  яку відкрито особовий  рахунок  зі сплати  житлово-комунальних  послуг за місцем реєстрації — ця примітка є на кожному бланку.  Проте дуже багато випадків, де в одному  домогосподарстві  рахунки  на природний газ,  електроенергію,  водопостачання та водовідведення  відкрито на  трьох-чотирьох  членів  сім’ї або на осіб, що тут не зареєстровані. Такі ситуації  заважають оперативно опрацьовувати документи, доводиться  звертатись до заявників з проханням – привести у відповідність рахунки. 
Ще однією причиною затримки призначення субсидій є некоректне заповнення бланків заяв та  декларацій, а  саме &ndas ... Читати далі »

Переглядів: 324 | Дата: 15.08.2015

Відповідно до Закону України «Про часткову мобілізацію», що набрав чинності від 20 січня 2015 року №113-VІІ (з моменту його опублікування у парламентській газеті «Урядовий Кур’єр», в Україні розпочалася шоста хвиля мобілізації, яка триватиме 210 діб і проходитиме у три черги.
Цей захід є необхідним для підтримки бойової готовності Збройних сил України та інших військових формувань України, особливо беручи до уваги продовження протистояння на сході країни, де триває АТО.
Патріоти України повинні стати на захист Вітчизни, аби припинити ворожу агресію на території Донецької та Луганської областей і не допустити розповсюдження антиукраїнського сепаратистського руху у інших регіонах країни.
Пам’ятайте, що за умисне ухилення від мобілізації передбачена кримінальна та адміністративна відповідальності.    
Зокрема, відповідно до ст. 336 КК України, ухилення від призову за мобілізацією, ка ... Читати далі »

Переглядів: 384 | Дата: 15.08.2015

Наразі керівництво Державного агентства рибного господарства України поставило перед всіма територіальними управліннями завдання працювати прозоро, якісно та чесно, належним чином виконувати свої функціональні обов’язки, припинити незаконний вилов та браконьєрство на водоймах, оперативно реагувати на звернення громадськості, бути максимально відповідальними у виконанні своїх обов’язків.
На сьогодні Управлінням охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Чернівецькій області вже багато зроблено, але ми не плануємо зупинятися на досягнутих результатах. Зокрема, з початку 2015 року працівниками Чернівцірибоохорони викрили 328 порушень чинного рибоохоронного законодавства.
Орендарів рибогосподарських водних об’єктів, суб’єктів аквакультури просимо дотримуватися норм Закону України «Про аквакультури» та подати до кінця 2015 року звіти за формою №1А-риба (річна) «Вироб ... Читати далі »

Переглядів: 427 | Дата: 15.08.2015

У Чернівецькій області Служба безпеки України затримала начальника відділу земельних ресурсів однієї з районних рад під час отримання хабара.        
Чиновник вимагав від місцевого мешканця 2400 доларів США за виділення чотирьох земельних ділянок для ведення індивідуального садівництва.
5 серпня співробітники СБУ затримали зловмисника під час отримання частини обумовленої суми неподалік його будинку.
Слідчими УМВС України в Чернівецькій області розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст.368 (одержання неправомірної вигоди) Кримінального кодексу України.
Тривають невідкладні слідчі дії.

Прес-служба УСБУ в Чернівецькій області

 

Переглядів: 324 | Дата: 15.08.2015

Завершується набір у 31 Чернівецький прикордонний загін (залишилося декілька вакансій) для проходження служби у місці постійної дислокації загону (Чернівецька область). Відправка в зону АТО тільки на добровільній основі.
НАГАДУЄМО ПРО ПЕРЕВАГИ СЛУЖБИ В ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ:
1. За мобілізованими зберігається місце роботи (посади);
2. Мобілізовані отримують 2 зарплати, стабільне грошове забезпечення в Збройних силах України та зарплату з попереднього місця роботи (незалежно від форми власності підприємства, установи, організації).
3. Пенсіонери з числа військовослужбовців та особи, які отримують пенсію, крім грошового забезпечення, продовжують отримувати пенсію.
4. Грошове забезпечення військовослужбовців становить від 2400 грн до 8500 грн. 
Учасники АТО отримують подвійне грошове забезпечення.
5. Призвані за мобілізацією при підписанні контракту, отримують одноразову грошову допомогу:
... Читати далі »

Переглядів: 384 | Дата: 15.08.2015

Повідомив народний депутат України Максим Бурбак, який відвідав місце будови. 
— На кордоні почалися роботи з будівництва пунктів пропуску. Старі будівлі рушать, знімають. Є запізнення на три місяці. Після зміни  керівництва ДФС проводили новий тендер, — розповів Максим Бурбак. — До речі, з румунського боку навпроти “Красноїльська” і “Дяківців” все готово для роботи міжнародних пунктів пропуску, затримка лише за нами.
Нагадаємо, і народні депутати України від Буковини, і обласна рада десятки разів зверталися до Києва з цього питання, але до останнього часу нічого не було зроблено. Рішення про проведення тендеру могла ухвалити тільки ДФС України, тобто Київ. 
Нині на всьому буковинському відрізку українсько-румунського кордону діє лише один пункт пропуску — “Порубне”, якого, з огляду в тому числі на режим малого прикордонного руху, вже давно замало.  Зараз пр ... Читати далі »

Переглядів: 391 | Дата: 15.08.2015

ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА ВІДПОЧИНОК ДІТЕЙ, ПОСТРАЖДАЛИХ У ХОДІ АТО, ТА ДІТЕЙ, ЗАРЕЄСТРОВАНИХ, ЯК ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНІ ОСОБИ, ГАРАНТОВАНО ЗАКОНОМ

30.07.2015 року набрав чинності Закон України від 14.07.2015 р. №592- VIII «Про внесення змін до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», який стосується оздоровлення дітей учасників бойових дій, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих, як внутрішньо переміщені особи».
Відповідно до змін, внесених до ст. 1 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» такими, що потребують особливої соціальної уваги та підтримки, визнані:
діти осіб, визнаних учасниками бойових дій;
діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у район ... Читати далі »

Переглядів: 398 | Дата: 15.08.2015

19 СЕРПНЯ – ОСТАННІЙ ДЕНЬ СПЛАТИ КВАРТАЛЬНИХ ПЛАТЕЖІВ

Відповідно до п.57.1 статті 57 Податкового кодексу України платник податків повинен самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Податковим кодексом України для подання податкової декларації. Для квартального звітного (податкового) періоду встановлено строк подання звітності – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного податкового кварталу. Тобто граничний термін подання податкових декларацій за 2 квартал або І півріччя 2015 року – 9 серпня 2015 року. Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихі ... Читати далі »

Переглядів: 410 | Дата: 15.08.2015

Виповнилася 181-річниця з дня народження громадського діяча, видатного українського письменника Осипа — Юрія Федьковича.
Народився у гірському селі Сторонці-Путилові, на Буковині. Початкову освіту здобув приватним способом у селі Киселиці. Від жовтня 1846 року до липня 1848 навчався в німецькій реальній школі в Чернівцях.
У 1849 року виїхав до Молдавії, займався самоосвітою та почав писати вірші німецькою мовою.
У 1852 року повернувся до Чернівців і того ж року, з волі батька, пішов на військову службу до австрійської армії.
1861 року — здійснена перша публікація українських творів поета. На початку 1862 року у Львові вийшла перша збірка віршів «Поезії Іосифа Федьковича» підготовлена Б.Дідицьким, яка принесла йому широке визнання. У березні наступного року, через хворобу очей, звільняється від військової служби. Виходить на пенсію і до літа 1872 постійно проживає у Сторонці-Путилові.
Виявляв турботу п ... Читати далі »

Переглядів: 431 | Дата: 15.08.2015

ЯМА
Вона темна, холодна й волога, сонце рідко буває у ній.
Земляна прохолодна підлога, а у надрах ховається змій,
Той, що з серця висмоктує соки й безнадію скрізь сіє страшну, 
Опускаються з горя тут руки... А ще нам нав’язали війну...
Більше року життя наші кращі перемелюють Молох війни,
Шепчуть злісно на вухо: “Пропащі всі хохли, бо схотіли вони 
Самостійністю гратись, нещасні! На роду вам записано — раб!
Не поможуть вам й сили небесні, ні Обама, ні натовський штаб... 
Ми століттями вас покоряли, мову й церкву забрали у вас,
Ви у душах рабами всі стали, ви не можете жити без нас!
Всіх правителів ми призначали й вони вірно служили Москві,
Ми від вас їх давно відірвали і в них «Родіни» явно вже дві.
Вам в міста росіян підселили, — і вони заправляють тут ... Читати далі »

Переглядів: 406 | Дата: 15.08.2015

Українське товариство мисливців і рибалок Заставнівської організації УТМР прийняло  наказ за №4 від 22 червня 2015 року, підписаний головою вище­згаданого товариства М.Семенюком, згідно з яким полювання на норця великого, качок (крім гоголя, черні біло­окої, савки, огара, галагаза, гаги звичайної, лутка, крохалів, черні червонодзьобої нерозня, креха середнього, каменярки, казарок білощокої та червоноволої), лиску, куликів (крім кулика-сороки, ходулочника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвоста, поручайника, крем’яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйка морського, малого, великодзьобого, галстучника, пісочників, плавунців, баранця великого), гусок: сіру, білолобу велику, гуменника — з 18 години 8 серпня до 13 грудня 2015 року включно.
На голубів (крім голуба-синяка) — з 18-ї години 8 серпня до 18 жовтня 2015 року включно.
На куріпку сіру — з 15 листопада до 27 грудня 2015 року включно.
На ... Читати далі »

Переглядів: 538 | Дата: 15.08.2015

Друга половина літа та осінь — сезон збору грибів, а отже, і підвищеного ризику отруєння ними. Щороку люди вирушають у ліс по гриби, а лікарі попереджають  про небезпеку отруєння, але захворюваність та смертність при цьому не зменшуються. Нерідко при несвоєчасній та недостатній допомозі потерпілий помирає швидко.  
Більшість отруєнь спри­чинені, як правило, вживанням отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), що помилково сприймаються за їстівні, та умовно-їстівні, внаслідок невмілої або неправильної кулінарної  обробки. Крім цього, збирання грибів в лісозахисних смугах, біля автошляхів, може закінчитися теж небажаними наслідками. 
Найбільш небезпечний гриб — бліда поганка і її різновиди,  хоча реєструються випадки, що пов’язані із вживанням таких видів, як рядовка тигрова, печериця жовтошкіра, строчки, гриб — парасолька цегельно-сіро-червона, опен ... Читати далі »

Переглядів: 424 | Дата: 15.08.2015

В області продовжуються заходи із проведення 6 хвилі часткової мобілізації. Так, на сьогодні Чернівецька область виконала завдання на 31%. Про це поінформував обласний військовий комісар Віталій Чурай під час брифінгу для представників місцевих ЗМІ.
«Стосовно виконання плану із призову на строкову службу до лав ЗСУ в районах, найкращі показники демонструють Кельменецький (50% виконання плану), Вижницький, Путильський  та Новоселицький райони, гіршим є стан справ у Сокирянському, Заставнівському, Кіцманському та Герцаївському районах», — зазначив військовий комісар.
Інформуючи журналістів, Віталій Чурай відзначив, що Буковина — єдина із областей України, яка план поставки техніки до зони проведення АТО виконує на 100%. Наразі фахівці займаються ремонтом бойових машин, які знаходяться у військових частинах.
Відтак обласний військовий комісар повідомив, що задля активізації мобілізаційної роботи на теренах обла ... Читати далі »

Переглядів: 374 | Дата: 15.08.2015