Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 22

24 серпня 2015 року, Центральна площа міста, районний Палац культури. Початок об 11.00 год.
Відкриття урочистостей,  присвячених 24 річниці Дня Незалежності України:
театралізований пролог
зустріч гостей 
підняття Державного Прапора України
дефіле Буковинських національних костюмів
концертна програма 
показ документального фільму «Як це було»
Впродовж свята діятимуть:
виставка квітів, книжкова,  дитячого малюнка, виставка-продаж декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва сіл району і гостей міста.
У неділю, 23 серпня, у Свято-Миколаївській церкві Архіє ... Читати далі »

Переглядів: 412 | Дата: 22.08.2015

«Кохала милого, кохала довгий час, війна почалася та й розлучила нас…» Ніколи ранічше не чула цієї слізної пісні. Кажуть, її співали ще наші бабусі, коли виряджали своїх коханих в Українську повстанську армію… Про що вони мріяли? Про Волю, Свободу, Незалежність рідної землі. Час минув, а мрія та пісня, як подзвін  минулого та світло майбутнього — залишилися…
  Пройшли десятиліття, а співанка про прощання бійця з коханою дівчиною вже нині ллється з уст заставнівчанок. Та так жалісно, трепетно й журливо, що сльози навертають.  Вони знову, уже вдванадцяте, починаючи ... Читати далі »

Переглядів: 533 | Дата: 22.08.2015

Вона мріяла не про свято нашої Незалежності, а про те, що Україна такою обов’язково стане — по-справжньому вільною і соборною. Вільною від зовнішніх та внутрішніх ворогів, соборною без страху за своїх дітей, з відчуттям гордості, що є європейською державою.
 Не судилося Насті Горбачовій, котра свого часу жила в Горошівцях, діждати тих часів… Рудоволоса наша землячка, за позивним «Ліса», загинула в зоні АТО,  втратила своє життя заради нашого спокою, ставши героєм та взірцем для наслідування.
  Відспівали мужню розвідницю у соборі Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ м. Чернівц ... Читати далі »

Переглядів: 344 | Дата: 22.08.2015

Чудова серпнева пора знаменна, безумовно, головним державним днем — Незалежності України. Проте у період хлібних обжинків маємо ще одне свято — День пасічника. Якщо медовий спас означає кульмінацію сезону медозбору, то День Незалежності — привід підбити підсумки та замислитись над тим, що ж нас чекає далі у такий складний для країни час. 

Але здавна на нашій землі у мирні чи військові часи збирали хліб і мед. Тому привід для оптимізму є. Адже за останні роки Україна впевнено заявила про себе, як провідна європейська медова країна. А ще ми славимося тим, що  нектар у ... Читати далі »

Переглядів: 955 | Дата: 22.08.2015

24 серпня весь український народ відзначатиме проголошення Незалежності України. Цей день бажаний і очікуваний для багатьох поколінь українців.
На карті нашої держави є маленька цяточка — Заставнівщина, найбільшим багатством якої є її жителі: добрі, талановиті, працьовиті, мудрі.  Вони відроджують історичні пам’ятки, шанують своє  минуле, створюють, будують, реставрують і дбають про майбутнє нашого рідного дому.
Шановні читачі! Пропонуємо вашій увазі хроніку поступу соціально-економічного розвитку Заставнівського району, дослідження якого проводились за допомогою архівних фондів районної бібліотеки. Матеріали розміщені в хронологічному порядку.
Рік за роком крокуємо у майбутнє, і з кожним кроком наші здобутки стають вагомішими.
Маємо велике сподівання на те, що і в майбутньому наш рідний край, наша Заставнівщина, буде красивішою, багатшою і щасливішою!!!

1991 рік

... Читати далі »

Переглядів: 572 | Дата: 22.08.2015

На 25 жовтня 2015 року Верховною Радою України призначено чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. З метою підготовки актуальних та достовірних списків виборців, просимо жителів району уточнити свої персональні дані, звернувшись до відділу ведення Державного реєстру виборців апарату районної державної адміністрації за адресою: Заставнівська районна державна адміністрація, вул.В.Чорновола, 6, каб. 32 (2-й поверх).
При собі необхідно обов’язково мати паспорт громадянина України, а у разі зміни прізвища — ще й документ, що підтверджує ці зміни. 
Прийом громадян здійснюється щоденно (понеділок-п’ятниця) — з 8.30 год. до 17.30 год. 
Обідня перерва — 13.00 год.-14.00 год.     
Особливо це стосується виборців:
громадян, які досягли 18-річчя, проте були відсутні в списках;
колишніх військовослужбовців строкової служби;
громадян, що ... Читати далі »

Переглядів: 406 | Дата: 22.08.2015

На тому тижні, при голові районної державної адміністрації Юрію Кітарю, відбулася нарада, на якій обговорили проблеми, що виникають у ході мобілізації до лав Української Армії. До участі у ній запросили керівників районних відділу міліції та прокуратури і, звичайно, Кіцманського об’єднаного військового комісаріату.
Заступник голови райдержадміністрації Василь Молдован наголосив на особистій відповідальності голів місцевих рад за вручення повісток мобілізованим. На нараду запросили голів окремих сільських рад, де остання хвиля мобілізації практично майже не відбувається. Але з’явились керівники сіл, де кількість населення мала, а тому і мобілізовувати майже немає кого. А голови окремих великих сіл, які фактично усунулися від цієї справи, не приїхали. Присутні почули інформації про кількість мобілізованих у попередніх п’яти хвилях мобілізації — у розрізі всіх населених пунктів.
Як заявив військовий комісар Василь Масьовс ... Читати далі »

Переглядів: 468 | Дата: 22.08.2015

Школа — в першу чергу, соціальний інститут. Оскільки освіта — це безперервний соціальний процес, школа — це така форма громадського життя, де сконцентровані усі види діяльності, що дозволяє дитині найефективніше і повно засвоїти спадщину людства, і використовувати свої здібності в досягненні мети. Тому для найменших повинні створити належні умови, щоб у класах хотілося перебувати і разом з вчителями, залюбки мандрувати країною Знань.
З метою перевірки готовності до нового 2015-2016 навчального року та роботи в осінньо-зимовий період, у районі тривав об'їзд навчальних закладів, дошкільних установ району комісією, до складу якої входили голова райдержадміністрації Ю.Кітар, голова райради Д.Скігар, начальник відділу освіти М.Матейчук, провідні фахівці відділу, методкабінету, санепідемстанції, фін­управління, держгірпромнагляду, інших служб району та області, які здійснювали перевірку за спеціальним п ... Читати далі »

Переглядів: 439 | Дата: 22.08.2015

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2015 року №100, 9 липня поточного року в органах юстиції зареєстровано Управління Держпраці у Чернівецькій області, яке утворене шляхом реорганізації Територіального управління Держгірпромнагляду у Чернівецькій області та Територіальної державної інспекції у Чернівецькій області.
Наразі виконання обов’язків начальника Управління Держпраці у Чернівецькій області покладено на першого заступника начальника Управління Держпраці у Чернівецькій області Івана Луцака.
До новоствореного управління розпочався прийом на роботу. Першими до його складу ввійшли головні державні інспектори з охорони праці Територіального управління  Держгірпромнагляду та Територіальної державної інспекції з питань праці. 

С. ЦУРКАН, головний державний інспектор праці  

Переглядів: 526 | Дата: 22.08.2015

1.08.2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» щодо належного соціально-економічного захисту учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей».
Внесеними змінами статтю 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» після частини другої доповнено новою частиною такого змісту:
«3. При нарахуванні субсидії споживачам, які беруть (брали) безпосередню участь у проведенні антитерористичної операції, та/або членам сімей, які звертаються за призначенням житлової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, до сукупного доходу не враховуються:
отримані ними у період безпосередньої участі у проведенні антитерористичної операції грошове забезпечення та інші виплати і види соціальної допомоги, що здійснюються працівникам прав ... Читати далі »

Переглядів: 350 | Дата: 22.08.2015

Своїм рішенням десять об’єднаних територіальних громад 14 серпня створила Чернівецька обласна рада на засіданні. Перші місцеві вибори в цих громадах обласна рада призначила на 25 жовтня 2015 року. Про це повідомили в офісі реформ Чернівецької області, де  уточнили, що обласна рада створила Великокучурівську, Вашківецьку, Глибоцьку, Сокирянську, Усть-Путильську, Волокську, Мамалигівську, Недобоївську, Клішковецьку, Рукшинську об'єднані територіальні громади.
До складу новостворених об’єднаних громад Буковини увійшли населені пункти 29 рад.
Нагадаємо, 14 серпня Кіровоградська обласна рада прийняла рішення про створення двох об’єднаних територіальних громад, Житомирська – 8, Дніпропетровська облрада – 10.  13 серпня Хмельницька облрада утворила 23 об’єднані громади, Київська – дві, Полтавська – 10. 12 серпня Одеська обласна рада прийняла рішення про утворення семи об’єднаних тер ... Читати далі »

Переглядів: 342 | Дата: 22.08.2015

Цими днями Україна святкуватиме свою Незалежність, і Агрохолдинг «МРІЯ» щиро вітає всіх співвітчизників з цим величним святом! На жаль, вже другий рік поспіль ми відзначаємо річницю Незалежності у тривожних умовах воєнного конфлікту. Вся Україна – від волонтерських організацій до школярів, кожен в міру власних сил – допомагає бійцям у східних областях відстоювати цілісність держави, її Незалежність та свободу, адже найголовніше зараз – це мир та спокій в Україні.
З самого початку проведення Антитерористичної операції «МРІЯ Агрохолдинг», як соціально відповідальна Компанія, активно виділяє кошти на допомогу бійцям АТО в рамках своєї соціальної політики. З приходом нового керівництва Компанії на початку цього року стаття «Допомога на АТО» була закріплена в соціальному бюджеті Агрохолдингу на постійній основі, як обов’язкова та пріоритетна. На неї спрямовується по 10 грн. з розрахунку на коже ... Читати далі »

Переглядів: 386 | Дата: 22.08.2015

Серед визначених статтею 121 Конституції України функцій прокуратури, представництво інтересів громадянина або держави в суді, з набранням 15 липня 2015 року чинності нової редакції Закону України «Про прокуратуру», зазнало певних змін.
Як і раніше, відповідно до статті 23 Закону, представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадянина або держави.
Проте віднині прокурор здійснює таке представництво не в усіх випадках.
Зокрема, представництво в суді інтересів громадянина допускається, якщо така особа не спроможна самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність, а законні представники або органи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси такої особи, не здійснюють або неналежним чином ... Читати далі »

Переглядів: 366 | Дата: 22.08.2015

Одним із видів покарання, яке передбачене Кримінальним кодексом України, є виправні роботи, що є основною мірою покарання, яке характеризується тим, що особа примусово залучається до роботи на вказаний строк, з відрахуванням у дохід держави, визначеного судом відсотка її заробітку. 
Покарання у виді виправних робіт встановлюється на строк від шести місяців до двох років і відбувається за місцем роботи засудженого. Із суми заробітку засудженого до виправних робіт провадиться відрахування в дохід держави у розмірі, встановленому вироком суду, в межах від десяти до двадцяти відсотків. 
Виправні роботи не застосовуються до вагітних жінок, які перебувають у відпустці із догляду за дитиною, до непраце­здатних, до осіб, що не досягли шістнадцяти років та тих, що досягли пенсійного віку, а також до військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, нотаріусів, прокурорів, адвокатів, державних службовців, посадових осіб органів міс ... Читати далі »

Переглядів: 341 | Дата: 22.08.2015

«Заставнівська світлиця» центральної районної бібліотеки гостинно зустрічає всіх, хто любить народне мистецтво, хто цікавиться історією краю, його талановитими людьми. Тут організовують цікаві зустрічі з місцевими народними умільцями, презентуються їхні неповторні твори. 
Вона є справжньою колискою мистецтва вишивки. Це дивовижне орнаментування потребує від його творців великого таланту, безкорисливої праці, надзвичайної терплячості, творчих пошуків і філософського сприйняття світу. Саме такими є погорілівські майстрині, роботи яких презентуються в центральній районній бібліотеці. 
Можливо когось дивує, навіщо вишивати святковий одяг, коли є море промислових товарів у магазинах та на ринках. Така думка може закрастись у будь-кого іншого, тільки не в справжнього українця. Всі, хто хоч раз доторкнувся  до творіння вишивкою, відчувають себе неймовірно щасливими людьми.
Завідуюча бібліотеки с.Погорі­лівка Кате ... Читати далі »

Переглядів: 373 | Дата: 22.08.2015

Особливості формування податкового кредиту

Згідно з пунктом 198.6 статті 198 розділу V Кодексу у разі, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної. Суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, відносяться до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкову накладну в ЄРПН, але не пізніше, ніж через 365 календарних днів з дати складення податкової накладної. До набрання чинності  Законом України від 16 липня 2015 року №643-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удоск ... Читати далі »

Переглядів: 419 | Дата: 22.08.2015

У спортзалі ДЮСШ відбулася районна спартакіада серед людей з обмеженими можливостями. На запрошення ведучої О.Цимбалюк, до залу входять учасники, а жовто-блакитне полотнище нашої держави  вносить чемпіонка України 2013 року з легкої атлетики серед візочників В.Соколова. Звучить Гімн України, який разом виконують і учасники, і гості, і глядачі. Квіти до пам’ятного знака Небесній Сотні покладають І.Звоздецький та Л.Попадюк. Пам’ять загиблих під час Революції Гідності і в АТО вшанували хвилиною мовчання. Найменші заставнівчани спортсменів неабиякого духу і сили волі обдарували квітами.
Учасникам перемог, вдалих виступів бажали перший заступник голови райдерж­адміністрації В.Молдован, го­лова обласної громадської організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» М.Рожко, голова Заставнівської районної організації Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організац ... Читати далі »

Переглядів: 366 | Дата: 22.08.2015

12 серпня в таборі «Дністер Плюс», який знаходиться в с.Брідок, спільними зусиллями працівників служби у справах дітей і відділу молоді та спорту Заставнівської райдержадміністрації, в рамках акції «Відповідальність починається з мене», було проведено виховний захід, спрямований на удосконалення у нинішніх дітей ціннісного ставлення до власного здоров’я та бажання дбати про нього, сприяти усвідомленню необхідності ведення здорового способу життя, нагадати корисні звички, які допоможуть зміцнити власне здоров’я та самопочуття.
Зустріч з нашою молоддю — це було вільне спілкування із проведенням цілої низки цікавих та захоплюючих конкурсів. Кожен із присутніх вільно  висловлював свою думку, ставив запитання, давав поради, ділився власним досвідом. Хотілося  почути від підростаючого покоління, як вони розуміють значення здорового способу життя особисто для них та людства загалом, чи переконані у доціл ... Читати далі »

Переглядів: 771 | Дата: 22.08.2015