Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Вересень » 19

М.ВОЛОДИМИРІВСЬКА

Вчора на Луганщину, у зону проведення антитерористичної операції 20 раз вирушили волонтери Заставнівської громадсько-волонтерської організації «Щедро». У «спринтері» — провізія довгострокового зберігання: консервація домашнього приготування (а це салати, овочеві асорті, варення, мед, смалець, м’ясні закрутки, сало тощо), овочі: картопля, буряк, морква, цибуля, часник; фрукти: сливи, яблука; круп’яно-макаронні вироби; цукор, чай… Та, врешті, хіба все перерахуєш. Зібрати необхідну провізію для воїнів, які захищають цілісніс ... Читати далі »

Переглядів: 1083 | Дата: 19.09.2015

Л.БАЛАНЕЦЬКА, О.ОСТАПОВИЧ (фото)

Упродовж багатьох століть духовне життя української спільноти зазнавало чимало злетів або трагічних падінь. Після десятиліть вимушеного атеїзму народ усе ж повертається до віри. Люди шукають істину, прагнуть знайти відповіді на одвічні питання сенсу буття. Однак ситуація у православному церковному житті України, незлагодженість думок та непорозуміння між окремими церквами далеко не сприяють підвищенню духовності суспільства. І це турбує свідомих його представників, громадськість у цілому. Під час спілкування, в радіо-,  телепередачах дово ... Читати далі »

Переглядів: 1016 | Дата: 19.09.2015

Днями, 91 День народження завітав до поважної та щирої людини, мужнього чоловіка, якому довелося пережити і пекло війни і післявоєнну розруху, заставнівчанина Івана Михайловича Лук’янова.
Усе своє життя Іван Михайлович працював, як кажуть, не покладаючи рук та мріяв, щоб наша славна Україна справді була гордою і незалежною. Із Днем народження цю добру людину сердечно вітали рідні та близькі люди. Щирі та добросердечні вітання линули на адресу іменинника і від голови Заставнівської райдержадміністрації Юрія Кітаря та голови Заставнівської районної ради ветеранів Орисі Скорейко (на фото).
Вони бажали мирного неба, щоб любов до цьог ... Читати далі »

Переглядів: 840 | Дата: 19.09.2015

У газеті "Голос краю" (№37 (1294) за 10 вересня була розміщена замітка під назвою «Отакої!», в якій запитувалося, чи приміщення,в  якому колись розміщувався райвідділ міліції, не є вже приватною власністю.
Відповідь дає С.Фурман, начальник Заставнівського РВ УМВС у Чернівецькій області, майор міліції:
«Повідомляємо, що згідно із інвентаризаційною справою, виданою Заставнівським районним бюро технічної інвентаризації, приміщення за адресою вул.Незалежності, 67, що у м.Заставна, належить УМВС України в Чернівецькій області та Управлінню служби безпеки України в Чернівецькій області.
У приватну власність це приміщення нікому не передавалося. Нині працівники СБУ використовують службові кабінети у своїй діяльності. Решта приміщення буде використовуватися за призначенням після створення національної поліції працівниками служби дільничних інспекторів, штатна чисельність яких буде збільшена, та патрульною службо ... Читати далі »

Переглядів: 893 | Дата: 19.09.2015

25 жовтня 2015 року в Україні відбудуться місцеві вибори. Місцеві вибори є вільними та відбуваються на основі гарантованого Конституцією України та цим Законом загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.
У виборах беруть участь громадяни України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України, належать до відповідної об’єднаної сільської, селищної, міської територіальної громади та проживають на території населеного пункту (села або селища), де за рішенням об’єднаної сільської, селищної, міської територіальної громади проводяться такі вибори. Документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є:
паспорт громадянина України;
тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).
Належність громадянина до відповідної територіальної громади та проживання його на ві ... Читати далі »

Переглядів: 444 | Дата: 19.09.2015

З таким запитання кореспондент «Голосу краю» звернулася до перехожих м.Заставна

Ольга СТАСЮК, жителька м.Заставна:
— Після Революції Гідності дуже хочеться вірити, що вибори будуть відносно прозорими. Але сподівання лише на людей, на їхню свідомість, на те, що вони ж зуміли самоорганізуватися на Майдан, отже, є надія, що не піддаватимуться на провокативні обіцянки і не спокушатимуться на принизливі подачки від кандидатів. Варто взагалі ігнорувати такими незаконними діями і повідомляти про порушення куди треба. 

Василина МИХАЙЛЮК, жителька м.Заставна:
— Навіть не знаю що сказати, ви ж бачите, що твориться, які мізерні пенсії, а ціни з кожним днем ростуть. Ще недавно кілограм сала коштував 35 гривень, а зараз понад 50 та й інші продукти харчування дорожчають. Побоювання насправді є, що правдам ... Читати далі »

Переглядів: 489 | Дата: 19.09.2015

Постанова Кабінету Міністрів України
«Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім'ї»
від 04.06.2015 № 389

Основна мета: визначено механізм реалізації права на отримання пільг з оплати послуг за користування житлом (квартплата), житлово-комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та ін.), придбання твердого палива та скрапленого газу, користування послугами зв’язку.

Дія цього Порядку поширюється на осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою згідно із Законами України:
- “Про міліцію” (звільнені із служби за віком, хворобою або вислугою років працівники міліції, особи начальницького складу податкової міліції, особи рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби; д ... Читати далі »

Переглядів: 790 | Дата: 19.09.2015

Коли навесні 2015 року український Уряд А.Яценюка прийняв рішення про реформування в паливно-енергетичному комплексі України в цілому, а в НАК «Нафтогаз», зокрема, я зрозумів, що уникнути підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги із оплати за газ, електроенергію, воду і тепло неможливо. Адже, закуповуючи газ в Росії або Європі, вартістю 350 доларів за 1000 м3 з 2010 по 2014р., що згідно з тодішнього курсу 8 гривень за долар в гривневому еквіваленті становило 2800 гривень плюс доставка споживачу 120 доларів за 1000 м3 газу, що в гривнях виходило 1000 грн. і на виході ми мали 3800 грн. за 1000 м3. Це ті кошти, які держава Україна витрачала з бюджету, щоб розрахуватися за куплений газ.
У той же час населення платило 1100 грн. за 1000 м3 газу, що покривало витрати держави за закупівлю газу на 30-32% практично на доставку газу споживачу. Звичайно, тут потрібно згадати про олігарха Д.Фірташа, який довів державу і НАК «Нафтогаз&ra ... Читати далі »

Переглядів: 478 | Дата: 19.09.2015

Другий тиждень вересня у Заставнівській гімназії традиційно проходив як Олімпійський тиждень, присвячений Дню фізкультури і спорту, мета якого —  популяризація фізичної культури, олімпійського руху, формування в підростаючого покоління фізичного і морального здоров‘я, залучення до занять фізичною культурою та спортом якомога більшої кількості дітей, виховання в них здорового способу життя.
 Розпочався урочистим відкриттям. Кращі спортсмени гімназії Іван Візір, Христина Бречко і Олександр Пістрюга внесли Олімпійський прапор і Олімпійський вогонь.
Проводилися змагання з таких видів: зі стрибків у довжину з місця, настільного тенісу, шахів, підтягування, стрибків через скакалку, артболу, волейболу.
 За цей період  відбулося  багато різноманітних фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів, спортивних розваг на свіжому повітрі, бесід, вікторин на спортивну тематику. 
Під час тижня уча ... Читати далі »

Переглядів: 407 | Дата: 19.09.2015

14 вересня розпочався новий навчальний рік для дітей та молоді у Заставнівському районному Будинку дитячо-юнацької творчості.
Чарівне місто позашкілля  гостинно  відчинило свої двері  для всіх діток, юнаків та дівчат, для небайдужих до творчості, кого цікавлять  новинки мистецького життя, хто хоче  знайти тут своє захоплення, справу до душі, хто прагне удосконалення, пошуку нового, хто вміє фантазувати, мріяти, веселитись, співати і танцювати.
Містечко юних обдаровань, талантів — це одна велика сім’я. А ця сім’я, як дерево, яке пускає коріння, виростають гілки, а потім цвітуть квіти, що дають плоди. На цьому святі діти розцвітали, як квіточки, бо кожен показав свій талант.
Батьки та гості мали  можливість зазирнути за лаштунки позашкільного життя своїх дітей, познайомитись із напрямками діяльності закладу та педагогічним колективом, презентацію якого зробила культорганізатор М.Козловська.< ... Читати далі »

Переглядів: 502 | Дата: 19.09.2015

Живемо у складний економічний час. Як ніколи, нині необхідні взаєморозуміння і співпраця. Таким чином працює Дорошовецька сільська рада разом із товариствами «Мрія Буковини», «Хрещатик-Агро», «Маяк +» п/п Г.Харюком, вирішують соціально-побутові питання установ села.
Коли потрібно було поліпшити умови перебування в дитячо-дошкільній установі, вони відгукнулися і надали матеріальні допомоги.
Сільська рада, дирекція школи, батьки та дітки вдячні цим товариствам, їхнім керівникам за надану допомогу і бажають надалі співпрацювати та спільно вирішувати питання соціально-економічного розвитку села.

М.ВИГНАН, Дорошовецький сільський голова

Переглядів: 454 | Дата: 19.09.2015

Вересневого дня, у приміщенні бібліотеки-філіалу с.Кадубівці, відбувся мистецький захід, присвячений Дню миру. У святі брали участь учні 3-4 класів Кадубовецької ЗОШ І-ІІІ ступенів, які виготовляли символ миру — голубів, а також листівки з подякою для воїнів АТО. На свято запросили голову райдержадміністрації Ю.Кітаря, голову координаційного центру волонтерів М.Тофана, які також долучалися до виготовлення голубів — символів миру. Микола Іванович Тофан дякував за вироби і пообіцяв, що їх обов’язково довезе до воїнів, на передову. Керівник району Ю.Кітар щиро подякував за організацію такого цікавого і необхідного заходу, який би став постійним і в інших населених пунктах району.

В.МАРЧУК, бібліотекар бібліотеки-філіалу с.Кадубівці

Переглядів: 514 | Дата: 19.09.2015

Кількість нелегальних мігрантів у Європі б’є рекорди: тільки в липні в ЄС зареєстрували 107, 5 тис. біженців — це втричі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Загалом понад 300 тис. осіб здійснили спробу нелегально в’їхати до Європи. У звіті ООН зазначено, що 2015 року в Середземному морі загинули близько 2,5 тис. біженців, які намагалися незаконно дістатися Старого Світу.
Наразі найбільше міграційне навантаження у двох точках Європи — у французькому місті Кале, розташованому найближче до берегів Великобританії, а також на кордоні між Угорщиною і Сербією.
Австрія, після того, як у припаркованій вантажівці в місті Парндорф виявили тіла понад 70 біженців, що просто задихнулися, посилила огляд вантажних автомобілів. Незадовго до цього австрійська поліція на кордоні з Угорщиною затримала авто з 24 неповнолітніми біженцями з Афганістану. Зрештою, влада Австрії заявила про намір серйозно взятися за боротьбу з &laq ... Читати далі »

Переглядів: 451 | Дата: 19.09.2015

14 вересня відбулася зустріч голови обласної державної адміністрації Олександра Фищука із заступником Міністра соціальної політики України Валерієм Ярошенком.
Посадовці обговорили питання реалізації державної соціальної політики у Чернівецькій області. Зокрема, йшлося про ситуацію із наданням житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг та інші програми соціальної підтримки населення.
Заступник Міністра соціальної політики України відзначив високий рівень роботи місцевої влади щодо проведення роз`яснювальної роботи та інформування населення області з актуальних питань оформлення житлових субсидій.
Також обговорено питання заробітної плати держслужбовців. Олександр Фищук звернув увагу заступника Міністра на проблему кадрів в обласній державній адміністрації. «Рівень заробітної плати державного службовця є надзвичайно низьким, а тому залучати молодь до роботи в структурі виконавчої влади вкрай важко», &minu ... Читати далі »

Переглядів: 357 | Дата: 19.09.2015

У суботу, 12 вересня, кінематографісти області відзначили День кіно, який згідно з указом Президента України відзначають у другу суботу вересня.
Підписуючи Указ, Президент зазначив: «Розвиток сучасної культури не можливий та не мислимий без вітчизняного кіно, його багатогранного впливу на всі сфери духовного розвитку суспільства».
Варто зазначити, що працівники кіно, 10 вересня, відзначають ще одну дату, бо у цей день народився батько українського кінематографу О.Довженко.
Напередодні свята працівники кіно Чернівецької області зібралися на урочисті заходи в органному залі Чернівецької обласної філармонії. Присутніх вразила архітектура, велич та краса Вірменської церкви, в якій знаходиться органна зала. Почуття від побаченого змінювалися захопленим подивом та здивуванням.
Присутні отримували духовну насолоду від розпису стін церкви, куполів, розміщення колон, органу. З цікавістю розглянули образи святої Трійці, Ісуса Хр ... Читати далі »

Переглядів: 421 | Дата: 19.09.2015

“Провідник може здригнутись під ударами долі, а камінь — ні!”,
— сказав Господь Мойсееві, вирізаючи на камені 10 заповідей.

Господь євреїв недарма назвав улюбленим народом
І більш у світі вже нема і не появиться вже згодом 
Так важко мучений всіма, але не зломлений віками, — 
Цей нарід — батько на Землі... Й сьогодні б’ється з ворогами.
Мойсей пустинею страшною їх сорок років виводив 
Із рабства... Вів їх за собою, та Ханаан не знаходив...
Тепер вони керують світом, бо так прописано вверху.
Дорога не стелилась цвітом та не було у них страху.
Цар вавілонський їх розсіяв по всьому світу, наче мак 
Цим, дурень, знищити їх мріяв, та тільки Бог сказав: “Не так!
Будуть ці люди панувати, а вічне місто Вавилон 
Буде в розвалинах лежати ... Читати далі »

Переглядів: 452 | Дата: 19.09.2015

Л.БАЛАНЕЦЬКА

У Кіцмані відбулася 8 спартакіада обласної громадської організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України». Спортсмени з обмеженою можливістю змагались у шести видах: дартсі, городках, кільцекиді, кидках у баскетбольне кільце, гонці на візках (змійка) і бочче.
Делегація Заставнівщини складалася із 16 чоловік. Згідно із положення, на спортивні майданчики виходило 6 осіб (3 чоловіки і 3 жінки). Серед візочників «срібло» у чоловіків виборов І.Штефюк, а в жінок — чемпіонка України 2013 року В.Соколова (обоє із с.Звенячин).
Серед жінок з дартсу і баскетболу ІІ місце посіла Л.Попадюк (с.Вікно), а серед чоловіків ІІІ у дартсі став О.Гаврилюк (с.Доб­ринівці).
«Срібло» в городках і баскетболі виграв І.Звоздецький (м.Заставна), який у складі збірної області виступатиме на республікансь ... Читати далі »

Переглядів: 389 | Дата: 19.09.2015

У 1957 році в Європі вперше зареєстрували африканську чуму свиней в Португалії, згодом в Іспанії — 1960 рік, у Франції — в 1964-1974 роках, СРСР — в 1977 році, Бельгії — в 1985 році, в Голандії — в 1986 році.
За останні неповних десять років, починаючи з 2007 року, випадки захворювання на АЧС зафіксовано на Кавказі, в Росії, Білорусі, Україні, Польщі, Литві та Латвії.
В Україні, починаючи із 2012 року і понині, зафіксовано 39 випадків захворювань на африканську чуму свиней, в тому числі і диких.
Зараження відбувається безпосередньо при прямому контакті із хворою твариною, а також через корми, в тому числі тваринного походження, воду, предмети догляду, опосередковано через грунт, стічні води, транспортні засоби, через безпритульних тварин, комах (кліщі, воші, комарі і інших), гризунів (пацюки, миші).
При цьому захворюванні прихований період може тривати від 3 до 15 діб. Це надзвичайно заразне вірусне з ... Читати далі »

Переглядів: 424 | Дата: 19.09.2015