Вітаю Вас, Гість
Головна » Архів матеріалів

Окремим рядком вкотре хочеться відзначили героїв цьогорічних змагань з футболу серед школярів на приз клубу «Шкіряний м’яч», юних футболістів з Дорошівців разом із знаним тренером Юрієм Крафтом, які завдяки керівництву Федерації футболу України побували на матчі за Суперкубок УЄФА «Барселона» — «Севілья», який відбувся 11 серпня у Тбілісі (Грузія).
Завдяки голові Чернівецької обласної федерації футболу та водночас віце-президенту Федерації футболу України Василю Орлецькому та головному організатору поїздки — президенту ФФУ Андрію Павелку, здійснилась одна із мрій. Юні буковинці стали свідками матчу «Барселона» - «Севілья», де могли вболівати і пишатися гравцем «Севільї» та збірної України Євгеном Коноплянкою.
Сама лише атмосфера на стадіоні під час матчу дуже вразила наших земляків. Вони мріють, щоб матчі чернівецької «Буковини» збирали повни ... Читати далі »

Переглядів: 347 | Дата: 07.09.2015

СТАН ПРИЗНАЧЕННЯ ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ НАСЕЛЕННЮ — НА ПОСТІЙНОМУ КОНТРОЛІ

Стан призначення житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг обговорено на сьогоднішній апаратній нараді, яку провів голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук. За словами директора Департаменту соціального захисту населення обл­держадміністрації Олени Вериги, на сьогодні буковинці подали 52 тис. 514 заяв (понад 50%) на призначення субсидій. Наразі їх призначено 41 тис. 991 домогосподарству. Також на нараді проінформовано, що впродовж попереднього тижня для аналізу ситуації в області працював експерт Кабінету Міністрів України. Фахівцями Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації за методичної допомоги експерта розроблено план заходів з покращення роботи щодо стану призначення субсидій. Як повідомила Олена Верига, нині Сокирянська, Кельменецька та Кіцманська р ... Читати далі »

Переглядів: 401 | Дата: 07.09.2015

24 серпня 1991 року сталася важлива подія — Україна проголосила про свою державну незалежність. З того часу минуло 24 роки і ми зрозуміли, що державотворення — то не суцільне святкування, а,насамперед, великий труд, важкі випробування, які нині випали на нашу долю,  і пов’язані з війною на Сході України, яка нищить цвіт української нації. Кожен громадянин має усвідомити, що його власний внесок у скарбницю незалежності може стати вирішальним.
У Заставні також відбулися урочистості з відзначення 24-річниці  з Дня проголошення Незалежності України. Перед початком вдалося переглянути квіткові композиції, які вабили оч ... Читати далі »

Переглядів: 577 | Дата: 29.08.2015

Чергова (четверта) звістка про смерть нашого земляка в зоні проведення АТО чорним птахом прилетіла в Репужинці, у родину Масікевичів.  Василь Масікевич був мобілізований до війська у січні цього року, з червня — проходив службу на Сході України у складі 81-ї аеромобільної бригади. За життя був оптимістом, завжди морально підтримував товаришів, міг скаржитися тільки на біль у ногах. Дуже сумував за дітьми. Сиротами їх залишилося троє. Вбивається горем матуся. Її синові 17 вересня мало б виповнитися 40 років.

... Читати далі »

Переглядів: 632 | Дата: 29.08.2015

Напередодні Дня Незалежності України, 23 серпня, коли у нашій державі і світі відзначали День Державного Прапора, до Свято-Миколаївської церкви м.Заставна завітав Архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій, який відправив літургію і святковий молебень з нагоди 24-річниці з Дня Незалежності України. Парафіянам бажав міцного здоров'я, великого родинного щастя, миру, взаєморозуміння, злагоди і благополуччя. Нехай кожен день вашого життя буде наповнений радістю, теплом і новими здобутками, а ваші добрі справи примножать славу рідної неньки-України.
З рук Архієпископа Чернівецького і Кіцманського Онуфрія, Заставнівський міський голова Я.Ц ... Читати далі »

Переглядів: 451 | Дата: 29.08.2015

Це звання артисти дуету «Писанка» з Чернівців отримали за особистий внесок у розбудову незалежної держави, консолідацію українського суспільства, культурно-освітній розвиток України, активну громадську діяльність, високий професіоналізм та відповідно до Указу Президента № 491/2015 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня незалежності України».

Переглядів: 450 | Дата: 29.08.2015

Батьки, вчителі, діти — єдине ціле, без якого школа не даватиме знань, не виховає в дитині Людину, не матиме майбутнього, — переконана директор Добриновецького НВК М.НОВАК

Кажуть, що нині вчити і виховувати дітей набагато складніше, ніж колись. Сутужніше і тривожніше стало життя. Мабуть, і працювати керівником освітньої установи також зараз важче. На долю Марії Дмитрівни Новак, директора Добриновецького НВК, випали чи не найскладніші часи. Очолює вона колектив школи із 2005 року. Так, саме першого вересня  виповнюється 10 років з того часу, як їй довірили цю нелегку  ношу — нести повну відповідальність за школу, вчителів, учнів. Та вона ніколи не скаржиться на долю. Навпаки, вважає, що їй дуже пощастило, бо має надзвичайно дружний колектив, де завжди панує взаєморозуміння та взаємопідтримка. Зрештою, як мовить моя співбесідниця, без таких мудрих колег вона б ніколи не відбулася як  директор ... Читати далі »

Переглядів: 467 | Дата: 29.08.2015

У будинку фольклору с. Звенячин відбувся святковий концерт, присвячений Дню Державного Прапора та 24-й річниці Дня Незалежності України. Ведучі В.Попеску та А.Ковальчук оголосили свято відкритим і до святкової зали урочисто занесли Прапор України, прозвучав Гімн. З щирим вітальним словом до односельців звернувся сільський голова Т.Фантух.
У концертній програмі, з нагоди свята, на сцені прозвучали українські народні пісні: «За широким, за Дніпром», «А я молодиця», «Ой, розвивайся ти, сухий дубе»  та інші у виконанні НАФЕК «Веселі молодички». Танцювальні групи «Сонечко» та «В ритмі танцю» виконали для глядачів запальні таночки. М.Димка, О.Вржещ читали поетичні твори. Сучасні українські пісні «Україна», «Нехай квітує Україна», «Калина», «Лише у нас на Україні», «Тече вода», «Тополя висока» та інші подарув ... Читати далі »

Переглядів: 528 | Дата: 29.08.2015

Про цю школу довгий час говорили дуже мало. Хоча знаннями вона ніколи не поступалася ані гімназії, ані іншим навчальним закладам. Але останніми роками відбуваються помітні зміни.  До нинішнього першовересня тут зробили, за словами тих, хто там побував, шикарний ремонт…
Ідемо, разом із директором Н.Бачинською та завучем С. Микитей, коридорами першого, другого поверхів, а відчуття задоволення не зникає. Якась незвична, як для школи, атмосфера — ідеальна чистота, блиск, на стінах новенькі стенди, на підлозі квіти — не прості, а червоні, рожеві, жовті китайські троянди,   пальми,  наче в оранжереї… В учительській — нова підлога із ламінату. Колишній малий спортзал (борцівський) ніхто не впізнає. Нині тут — танцювальна студія з високими дзеркалами та великими пластиковими вікнами. І все це — робота дбайливих рук, світлого розуму та нових ідей, які вдалося втілити в житт ... Читати далі »

Переглядів: 487 | Дата: 29.08.2015

Інформаційна культура сьогодні вимагає від сучасної людини нових знань і умінь, особливого стилю мислення, що забезпечують необхідну соціальну адаптацію до змін і гарантують гідне місце в інформаційному середовищі. Створюваний у процесі інформатизації інформаційно-технічний потенціал суспільства визначається не тільки рівнем розвитку сучасних інформаційних та комунікаційних технологій. Багато залежить від рівня інформаційної культури, як всього соціуму, так і окремо взятої особистості. Домінантою успіху та соціальної ефективності інформатизації є людський фактор.
Людина з розвиненою інформаційною культурою характеризується як особистість, що володіє цілим комплексом знань і умінь: розуміє визначення таких понять, як інформаційні ресурси, інформаційний світогляд, інформаційне середовище, інформаційна поведінка вміє грамотно формулювати свої інформаційні потреби і запити; здатна ефективно та оперативно здійснювати самостійний пошук інформації за допо ... Читати далі »

Переглядів: 499 | Дата: 29.08.2015

Не дивлячись на те, що дитина фальшиво мугикає пісні Чебурашки, і слуху у неї немає, не дивлячись на те, що піаніно нікуди поставити, і бабуся не може возити дитину «на музику»; не дивлячись на те, що дитині взагалі ніколи — англійська, іспанська, секція з плавання, балет та п'яте, десяте...
Є вагомі причини усе це здолати і все-таки навчати музиці, і ці причини варто знати сучасним батькам:
Музичні заняття виховують волю та дисципліну: займатися на інструменті потрібно постійно, регулярно і без перерв. Взимку і влітку, в будні і свята. Майже з тією ж завзятістю, з якою чемпіони тренуються в спортзалі і на катку. Але, на відміну від героїв спорту, граючи на роялі, не можна зламати ні шию, ні ногу, ні навіть руку.
Музика — це виховання характеру без ризику травми: як чудово, що таке можливо!
 Займаючись музикою, дитина розвиває математичні здібності. Вона просторово мислить, потрапляючи на потрібні ... Читати далі »

Переглядів: 513 | Дата: 29.08.2015

Робота з соціального захисту учнів пільгових категорій побудована відповідно до Конвенції ООН про права дитини, Сімейним Кодексом України, Законом України від 01.06.2000 року №1768-III «Про охорону дитинства» (із змінами і доповненнями), «Про освіту»,  Законом України від 21.11.1992 року №2811-ХІІ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (із змінами і доповненнями), Законом України від 16.11.2000 року №2109-ІІІ «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» (із змінами і доповненнями), Законом України від 13.01.2005 року №2342-ІV «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».  
Постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.1994 року №226 «Про поліпшення вихо­вання, навчання, соціального захисту та мате­ріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, поз­ ... Читати далі »

Переглядів: 1683 | Дата: 29.08.2015

Діяльність психологічної служби Заставнівського району організовується відповідно до Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», Положенням про психологічну службу системи освіти України, Конвенцією ООН про права дитини, відповідними документами Міністерства освіти  і науки України, Департаменту освіти і науки, обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області. 
Основними завданнями діяльності психологічної служби є:
психологічне забезпечення навчально-виховного процесу, індивідуального підходу до кожної дитини на основі її всебічного психолого-педагогічного вивчення;
підвищення психологічної культури всіх учасників навчально-виховного процесу: учнів, вчителів, батьків;
психологічне забезпечення повноцінного особистісного й інтелектуального розвитку дітей на кожному віковому етапі, створення умов для формування у них мо ... Читати далі »

Переглядів: 343 | Дата: 29.08.2015

Найчастіше причиною шкільних проблем дитини є недостатній мовленнєвий розвиток. Це може виявлятися в порушеннях  звуковимови, обмеженості словникового запасу,  невміння граматично правильно узгоджувати слова в реченні. Одним із основних завдань логопедичної служби в школі  є допомога таким учням.
Логопедична служба  є необхідним компонентом системи  освіти, основна мета якого – надання кваліфікованої допомоги учням , що мають різні вади усного та писемного мовлення.
 Основні завдання вчителів-логопедів, як визначено нормативною базою, – діагностика і корекція мовленнєвих порушень і своєчасне попередження труднощів у шкільному навчанні.
У школі до мовлення  ставлять високі вимоги, тому дитина  з недостатнім мовленнєвим розвитком потрапляє у складне становище. Виникають труднощі в процесі опанування навичок читання і письма, з’являються стійкі специфічні помилки ( пропуски чи замін ... Читати далі »

Переглядів: 651 | Дата: 29.08.2015

Літо – пора канікул та відпусток Для деяких школярів – це був час змістовного та веселого дозвілля, проведеного у дитячих літніх мовних таборах, що діяли цьогоріч на території району. Так, учні Баламутівського НВК,  Ржавинецького НВК, Заставнівської гімназії та вихованці Дитячого оздоровчого літнього  табору «Буковинка» у с. Репужинці мали чудову змогу насолодитись безтурботним літнім відпочинком та водночас весело  проводити  час з друзями, спробувавши себе у ролі справжнісіньких англо-  та німецькомовних європейців.  Адже завдання педагогів та учнів полягало  у розвитку навичок ситуативного мовлення, передбаченого Регіональною програмою «Підвищення рівня іншомовної мовленнєвої компетентності учнів загальноосвітніх навчальних закладів шляхом розвитку усного мовлення у навчально-виховному процесі з іноземних мов на 2013-2016 рр.» .
У рамках цієї програми з 1 до 12 червня 2015 ро ... Читати далі »

Переглядів: 477 | Дата: 29.08.2015

Напередодні Агрохолдинг «МРІЯ» завершив збір урожаю ранніх зернових культур. Всього в елеватори й зерносховища Компанії відвантажено понад 208,2 тис. тонн нового врожаю.
Зокрема, на площі 62,9 тис. га намолочено 174 тис. тонн озимої пшениці та 748 тонн озимого ячменю, а також 33,4 тис. тонн озимого ріпака.
Підбиваючи підсумки жнив, операційний директор Агрохолдингу «МРІЯ» Віктор Кухарчук підкреслив: «Весь урожай ми зібрали власними комбайнами, без залучення додаткової збиральної техніки. Також вдало уклали контракти на вивіз зерна – простоїв не було, наші елеватори добре впоралися з прийомом врожаю».
Валові збори ранніх зернових відповідають запланованим показникам. Основну ставку в «МРІЇ» зробили на пшеницю, добре захистивши її від хвороб (фузаріозу, септоріозу). Переважна частина зерна за якістю відповідає всім вимогам продовольчого. «Подекуди виникли лише незначні проблеми з ... Читати далі »

Переглядів: 339 | Дата: 29.08.2015

З початку серпня в Чернівецькій області зафіксовано 22 пожежі через спалювання сухої трави. Всього  з початку року на території краю виникло 102 такі пожежі, цьому сприяла  спекотна погода, яка утримувалася в Чернівецькій області впродовж тривалого часу. Окрім цього, громадяни, приводячи до ладу свої присадибні ділянки, часто спалюють суху траву. Людям треба розуміти, що для виникнення таких пожеж достатньо недбало кинутого недопалка чи сірника або необережного поводження з вогнем при розведенні багаття, що може призвести до непоправних наслідків: знищення будівель, матеріальних цінностей та травмування людей.
Пожежі, спричинені спалюванням сухої трави, небезпечні тим, що за короткий проміжок часу набирають великих розмірів. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км. за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я — 2 метри. Проте найбільшу небезпеку несе пожежа, як ... Читати далі »

Переглядів: 367 | Дата: 29.08.2015

Лептоспіроз — гостре інфекційне захворювання з групи зоонозів, що супроводжується гарячкою, симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем. Лептоспіроз належить до природно-осередкових інфекцій. Частіше всього хворіють тваринники, працівники м’ясокомбінатів, дератизатори, особи, які працюють на заболочених луках. Пік захворюваності припадає на літньо-осінній період. Після перенесеного захворювання залишається стійкий типоспецифічний імунітет.
Резервуаром лептоспір є гризуни, свині, рідше велика рогата худоба. Хвора людина не становить небезпеки для інших. Зараження людей відбувається під час купання у водоймі, косовиці, при вживанні інфікованих продуктів і води, при догляді за хворими тваринами. В організм людини і тварини лептоспіри проникають через ушкоджену шкіру і слизові оболонки.
На жовтяничний лептоспіроз найчастіше хворіють працівники м’ясокомбінатів, харчових підприємс ... Читати далі »

Переглядів: 418 | Дата: 29.08.2015

Справжнє свято для малечі  та їх батьків у День Незалежності України влаштували  активісти Заставнівського міського осередку ВО„Батьківщина” (голова – Ю.Дупешко-Джус). Спочатку „батьківщинівці” вітали всіх присутніх на святі жовто-синіми стрічками,  закликаючи до  духовного єднання української нації.  Паралельно розпочала роботу Майстерня синьо-жовтого татуювання, де чарівними пензликами Тетяна Хортюк  та Марія Михайлюк  прикрашали щічки, ручки маленьких заставнівчан вигадливими патріотичними візерунками. 
За активну участь у Фестивалі патріотичних малюнків на асфальті Д.Козаков, Ю.Хортюк, С.Кулінкович  віддячили дітворі подарунками: синьо-жовтими кульками та щоденниками. Завершилося святкування флешмобом „Україна – моя Батьківщина”, під час якого активісти (В.Борденюк, О.Фуштей, С.Остапович, О.Шелегон ) допомогли дітям запустити повітряні ліхтарики з синьо ... Читати далі »

Переглядів: 336 | Дата: 29.08.2015

Новітні технології для отримання роз’яснень

З метою покращення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення з питань, що відносяться до компетенції Пенсійного фонду,  розширення мережі надання послуг, головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області у соціальній мережі „Facebook” створено сторінку. Адреса сторінки: https://www.facebook.com/cv.pfu.gov.ua. Тож запрошуємо всіх бажаючих отримати інформацію щодо пенсійного забезпечення, зареєструвавшись на сторінці головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області в мережі „Facebook”.

ЩО ВИ ВТРАЧАЄТЕ, ПРАЦЮЮЧИ НЕЛЕГАЛЬНО

Заробітна плата – це невід’ємне право кожного громадянина України, визначене Конституцією. Від її розміру залежить розмір єдиного соціального внеску ... Читати далі »

Переглядів: 461 | Дата: 29.08.2015

« 1 2 3 4 5 6 7 ... 34 35 »