Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Вересень » 19 » АФРИКАНСЬКА ЧУМА ЗАГРОЖУЄ СВИНАРСТВУ
17:32
АФРИКАНСЬКА ЧУМА ЗАГРОЖУЄ СВИНАРСТВУ

У 1957 році в Європі вперше зареєстрували африканську чуму свиней в Португалії, згодом в Іспанії — 1960 рік, у Франції — в 1964-1974 роках, СРСР — в 1977 році, Бельгії — в 1985 році, в Голандії — в 1986 році.
За останні неповних десять років, починаючи з 2007 року, випадки захворювання на АЧС зафіксовано на Кавказі, в Росії, Білорусі, Україні, Польщі, Литві та Латвії.
В Україні, починаючи із 2012 року і понині, зафіксовано 39 випадків захворювань на африканську чуму свиней, в тому числі і диких.
Зараження відбувається безпосередньо при прямому контакті із хворою твариною, а також через корми, в тому числі тваринного походження, воду, предмети догляду, опосередковано через грунт, стічні води, транспортні засоби, через безпритульних тварин, комах (кліщі, воші, комарі і інших), гризунів (пацюки, миші).
При цьому захворюванні прихований період може тривати від 3 до 15 діб. Це надзвичайно заразне вірусне захворювання, від якого немає ні лікування, ні специфічних засобів профілактики. Для людини загрози захворіти немає. Хвороба здебільшого характеризується гострим перебігом і високою смертністю, при якій спостерігають лихоманку, значні крововиливи, синюшність шкіри та її змертвіння, а також пошкодження внутрішніх органів.
Життєздатність збудника африканської чуми свиней у зовнішньому середовищі є досить висока: в сирому м’ясі від хворих тварин може зберігатися до 155 днів, у гною та грунті — до 3-х місяців, у копчених м’ясопродуктах — до 6 місяців, у солонині — до 1 року, в замороженому м’ясі — до 3 років.
У зв’язку із подібністю ознак захворювання із іншими хворобами, такими як класична чума свиней, репродуктивно-респіраторний синдром свиней, бешиха та пастерельоз, її може розрізнити і поставити правильний діагноз тільки фахівець ветеринарної медицини. Але основним методом діагностики африканської чуми є лабораторне дослідження біологічного матеріалу від хворих або загиблих свиней.
Обов’язок власників свиногосподарств, в тому числі і особистих селянських господарств, негайно повідомляти фахівців ветеринарної медицини державних установ про випадки виявлення захворювання чи загибелі серед свиней. Якщо своєчасно не виявити захворювання і не прийняти заходи з її локалізації та ліквідації, — це може призвести до швидкого її поширення, нанесенню значних економічних збитків. Насамперед, це висока смертність серед захворівших свиней, затрати при проведенні карантинних заходів, які полягають у ліквідації свинопоголів'я та спалення їх трупів в регіоні вогнища виникнення хвороби та проведенні вимушених ветеринарно-санітарних заходів: дезінфекція, дератизація і дезінсекція. А також заборона утримувати свиней певний період часу в зоні виявлення хвороби, торгівлі живими тваринами та продуктами харчування тваринного походження, а також зерновими кормами на ринку.
Основою з недопущення виникнення африканської чуми свиней є дотримання обов’язкових ветеринарно-санітарних правил, а саме:
утримувати свиней у закритому приміщенні, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
догляд за тваринами проводити в окремому спецодязі та взутті, використовувати окремі засоби догляду та інвентар;
не дозволяти стороннім особам відвідувати тваринницькі приміщення і господарство;
не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
не згодовувати свиням харчові відходи тваринного походження та відходи і продукти забою без попереднього знезаражування шляхом проварювання;
не забивати хворих свиней та не переробляти туші від захворілих тварин;
регулярно проводити ветеринарно-санітарні заходи: дезінфекція, дератизація, дезінсекція;
забороняється утримувати свиней в господарстві, якщо ви мисливець.
ПАМ’ЯТАЙТЕ! При підозрі виникнення захворювання чи загибелі або невластивої поведінки тварини НЕГАЙНО повідомляйте спеціаліста ветеринарної медицини.
«Гаряча лінія» управління ветеринарної медицини в Заставнівському районі — контактний телефон: 2-23-26;
Заставнівська районна державна лікарня ветеринарної медицини: 2-27-64;
Вікнянська дільнична лікарня ветеринарної медицини: 2-87-41;
Задубрівська дільнична лікарня ветеринарної медицини: 4-23-59;
Кострижівська дільнична лікарня ветеринарної медицини: 2-77-10;
Ржавинецька дільнична лікарня ветеринарної медицини: 2-69-50.

В.МОЛДОВАН, голова надзвичайно-протиепізоотичної комісії Заставнівського району
О.КАРНАСЬ, заступник голови ОНПК

Переглядів: 425 | Рейтинг: 0.0/0