Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 13 » БАКТЕРІАЛЬНИЙ ОПІК ПЛОДОВИХ НАСАДЖЕНЬ
12:07
БАКТЕРІАЛЬНИЙ ОПІК ПЛОДОВИХ НАСАДЖЕНЬ

Erwinia amylovora пошкоджує більш, ніж 170 видів рослин: яблуню, грушу, вишню, черешню, абрикос, персик, мигдаль, малину, айву, сливу, троянду, хурму, волоський горіх. Найбільшої шкоди завдає рослинам родини Rosaceae. Плодові культури за чутливістю до опіку можна розмістити в такому порядку: груша, яблуня, айва, слива, абрикос, вишня, персик. Уперше був виявлений у США. Опік плодових уражує квіти, листки, пагони, гілки, стовбур, корінь, плоди. Квіти в'януть, змінюють забарвлення від природного до коричневого та чорного, засихають, залишаючись на дереві. При теплій вологій погоді на квітках і квітконіжках спостерігається виділення молочно-білого ексудату. Листки та пагони в'януть, темніють та згодом засихають. Симптоми  прояву захворювання: суцвіття в’януть і відмирають. Загиблі квіти стають бурими або темно-коричневими до чорного кольору. На листках краями спостерігається почорніння і їх згортання до середини в разі проникнення інфекції через природні отвори та серединною жилкою листка – в разі проникнення інфекції від пагона. Листки у груші стають чорними, у яблуні — коричневими, у  кизилу, глоду — відмирають, але не опадають.

Верхівкові молоді пагони в’януть, утворюючи характерний гачкоподібний згин у вигляді пастушої палиці.

На гілках та стовбурі спостерігаються клиноподібні виразки із різним характером межі здорової і мертвої тканини. Кора в таких місцях стає водянистою, розм’якшується, розтріскується, епідерміс відшаровується. Із виразок може виступати молочно-білий ексудат, який підсихаючи набуває бурого кольору. Плоди, уражені в першу половину вегетації, засихають, зморщуються, темніють і залишаються на дереві навіть після листопаду.

Опік є найбільш руйнівним у теплу, вологу погоду, особливо в червні і липні. Він характеризується раптовим в'яненням, а потім зморщуванням і почорнінням квітів, молодих пагонів і плодів. Постраждалі частини виглядають так, ніби вони обпалені вогнем, звідси і назва "опіку".
Карантинні заходи та засоби боротьби з бактеріальним опіком:
забороняється ввезення садивного матеріалу з країн, де зареєстровано захворювання;
 при виявленні опіку плодових — накладається карантин та вживаються заходи з локалізації та ліквідації вогнища захворювання.
Опік несе  серйозну загрозу для нових та існуючих садів яблуні і груші. Ця хвороба має тенденцію з'являтися в несподіваних місцях.  При виявленні ознак хвороби — плодові дерева підлягають обов’язковому знищенню шляхом викорчовування і спалювання на місці.

С.ЛАХМАН, провідний фахівець відділу фітосанітарних процедур 

Переглядів: 468 | Рейтинг: 0.0/0