Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 18 » «БАТЬКІВЩИНА» ПОСМІЛА ПРО ТАРИФИ ГОВОРИТИ ПРАВДУ
18:01
«БАТЬКІВЩИНА» ПОСМІЛА ПРО ТАРИФИ ГОВОРИТИ ПРАВДУ

Юлія Тимошенко запропонувала створити слідчу комісію в парламенті, яка проаналізує підвищення тарифів на комунальні послуги. Про це лідер «Батьківщини» заявила в ефірі програми «Шустер LIVE» на телеканалі «112 Україна». «Я хочу запропонувати створити, а це абсолютно дозволено законом, слідчу комісію в парламенті, яка об’єднає всі фракції, яка ці тарифи розкладе на молекули і атоми, яка проаналізує кожен бухгалтерський документ», — сказала вона. За словами Тимошенко, слідча комісія має з’ясувати, який тариф на газ є сьогодні виправданим.
«Тому, що не можна вбивати людей, не можна: і з фронту - Путіну, і з тилу – українській владі. Тому, я просто зараз пропоную створити таку слідчу комісію, буквально на наступному тижні», — зазначила вона. Лідер фракції також наголосила, що сама готова очолити цю слідчу комісію, «щоб не пропустити жодного бухгалтерського документа». Останнє підвищення тарифів на газ для населення Юлія Тимошенко назвала «геноцидом нації» і заявила про необхідність владі дбати про людей.
«Треба, щоб у цей важкий час влада, уряд, президент стали з країною одним цілим, і щоб вони з вами говорили як з партнером. І якщо важко, вони мають пояснити як формуються тарифи, і щоб ви відчули, якщо з вас беруть зайву копійку, то це справедливо, і головне, щоб ви вірили, що це справедливо», — сказала вона, звертаючись до аудиторії.
Водночас лідер «Батьківщини» виступила за формування ринкових тарифів на газ для населення.
«Ніякої дотаційності. Нам потрібно сформувати ринковий тариф, який повністю окупить всі затрати, але який не створює надприбутків НАК «Нафтогазу», — вважає Юлія Тимошенко. Адже сьогодні, на її думку, тарифи на газ для населення завищені через величезну корупційну складову у діяльності НАК «Нафтогаз України».
Усі фракції коаліції ще 7 квітня підтримали створення Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування причин завищення тарифів у житлово-комунальній сфері. А наступного дня заступник лідера фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв з парламентської трибуни повідомив: «Наш попередній аналіз підтверджує завищення цих тарифів як мінімум у 2-2,5 рази. Причому це завищення відбувається на рівні безпосереднього формування самих тарифів, де закладаються всі витрати, пов’язані з контролем за енергосистемою та газовою системою з боку найбільших олігархічних кланів держави». За словами народного депутата, те, що сьогодні відбувається на ринку газу та на ринку електроенергії, свідчить про «спроби перекласти на мільйони українських громадян відповідальність за безглузду і абсолютно безконтрольну політику, коли фактично двом олігархам у країні — Фірташу і Ахметову — потакає уряд, який нічого не робить для того, щоб навести порядок в енергосекторі». «Для «Батьківщини» не зрозуміло, як можна виконувати вимоги МВФ в частині, яка стосуються наведення порядку в НАК «Нафтогаз України», і не виконувати ключове положення Меморандуму МВФ щодо індексацій пенсій і заробітних плат безпосередньо з прив’язкою до доходів громадян, адже саме ці питання є найбільш важливими наразі для парламенту», — наголосив заступник голови фракції.
Окрім цього, за словами Сергія Соболєва, фракція «Батьківщина» наполягає на негайному перегляді Державного бюджету України щодо оподаткування дивідендів. «Ми бачимо сьогодні декларації перших осіб держави, урядовців та народних депутатів, де сплата на дивіденди іде від 2 до 5%, а сплата на заробітну плату 42%, то без сумніву, ніколи не буде грошей у бюджеті держави», — зауважив депутат.
В ефірі Першого каналу радіо Юлія Тимошенко заявила, що зараз людям запропоновано суттєво завищені тарифи «з величезною корупційною складовою», хоча їх реально можливо зменшити як мінімум удвічі. На її думку, увесь газ українського виробництва має бути спрямований на потреби ЖКГ та бюджетних установ, «працювати на Україну», з ціни на газ потрібно вилучити корупційну складову, а норми щодо використання тепла на один квадратний метр повинні відповідати державним будівельним стандартам.
«Наша пропозиція наступна: взяти український газ для людей, а це 73,3 дол. США, а не 330, як виставлено сьогодні для людей, додати невеличку кількість російського газу і зробити «мікс-ціну», — зауважила лідер фракції. За підрахунками Тимошенко, ціна на газ може скласти 2355,7 грн., а не 7188, як зараз запропонував уряд. Вона також вважає аморальним те, що «дешевий український газ віддається на великі підприємства олігархам та кланам, а людям за завищеною ціною віддається російський газ». «Не гуманно так ставитися до людей!», — заявила Тимошенко, зауваживши, що внаслідок падіння гривні середня зарплата в доларовому еквіваленті зменшилася в 2,7 рази, а пенсія — вдвічі.
А подальшу реакцію колег по коаліції на заяви «Батьківщини» коротко підсумувала народний депутат Олександра Кужель: «Подивіться, як тільки Юлія Тимошенко викрила деякі питання корупції в становленні тарифів, зразу наші колеги почали говорити про те, що ми агенти Кремля. Тільки ми не проголосували закон, який дозволив забирати у працюючих пенсіонерів 15% податку — відразу ми агенти Кремля та ін….». Хоча, на її переконання, «сьогодні найстрашніший агент Кремля — це страшенна корупція у країні».
Народний депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко під час брифінгу міжфракційного об’єднання «Депутатський контроль» цілком справедливо заявив: «Починаючи з 1 квітня 2014 року, в Україні значно підвищено тарифи на комунальні послуги для населення. Водночас, під час проведення аудиту НАК «Нафтогаз України» виявлено понад 27 млрд. грн. непідтверджених витрат». За словами Івченка, органи прокуратури України ще минулого року відкривали кримінальні провадження та вилучили з НАК «Нафтогаз України» документацію щодо розкрадання державних ресурсів на багатомільярдні суми. Член фракції також зазначив, що до цього часу немає жодних результатів цих розслідувань та нікого з посадових осіб не притягнуто до відповідальності.
10 квітня фракція «Батьківщина» підтримала закон №2250 про ринок природного газу, який дозволить створити конкуренцію на ринку та знизити ціну на газ. Відповідний документ у цілому підтримали 290 народних депутатів. Позиція фракції «Батьківщина» щодо Закону «Про ринок газу» була однозначна, а прийняття його в цілому означає незабаром реформування ринку газу, створення повноцінного ринку газу: можливість позбутися монополій та забезпечити доступ до ринку газу будь-яким компаніям, які завозять газ до України, дозволить створити конкуренцію між такими компаніями і як наслідок — знизити ціну на газ.
Натомість парламент не підтримав рішення про створення ТСК з перевірки обґрунтування тарифів у ЖКГ, ухваливши рішення про заслуховування інформації профільних Комітетів ВР з цього питання аж до 7 травня. Тож усі в очікуванні 7-го травня.

За матеріалами сайту http://batkivshchyna.com.ua/

Переглядів: 442 | Рейтинг: 0.0/0