Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 9 » БІБЛІОТЕКА СЬОГОДНІ: ДОСЯГНЕННЯ, ПРОБЛЕМИ, ПРОПОЗИЦІЇ
21:30
БІБЛІОТЕКА СЬОГОДНІ: ДОСЯГНЕННЯ, ПРОБЛЕМИ, ПРОПОЗИЦІЇ

Більшість населення звикло до стереотипу, що бібліотека – це заклад, де видаються книги. Проте час не стоїть на місці й змушує книгозбірні змінювати свої основні функції з урахуванням інформаційних запитів та інтересів користувачів. Сьогодні це вже неможливо без пошуку і впровадження нових форм обслуговування, новітніх технологій, що забезпечують доступ до світових інформаційних ресурсів. Та це важко зробити, насамперед, у сільській бібліотеці, через слабку матеріально-технічну базу.
Але не Інтернетом єдиним живе Заставнівська ЦБС. При бібліотеках району діють клуби за інтересами, які об’єднують і людей поважного віку, і молодь, і дітей. Регулярно проводяться й масові заходи: вечори-зустрічі, літературні презентації, поетично-музичні композиції тощо. На базі районної бібліотеки існує краєзнавча виставкова світлиця, де постійно відбуваються покази робіт народних майстрів району. Двічі у місяць виходять в ефір передачі районного радіомовлення — «Український історичний календар» та «Світ дитячої книги», які готують працівники ЦРБ та ДБ. Усі наші досягнення та здобутки постійно висвітлюються на інформаційному сайті «Заставнівська центральна районна бібліотека», email: zcr_library@ukr.net.
Утім, усі наші починання — ніщо без розуміння і підтримки влади. Дуже добре, коли керівники району, міста, села розуміють та підтримують бібліотеку на шляху її розвитку. Проте доволі часто буває навпаки. Є в нашій ЦБС окремі бібліотеки, що залишилися наодинці зі своїми проблемами. А їх у нашій справі — чимало.
Для нашої ЦБС гостро бракує книг, які є першоосновою для повноцінної діяльності. Бібліотекарі змушені думати про те, чим привабити користувача, як залучити його до бібліотеки, водночас дбати і про благоустрій власної бібліотеки (стан приміщень бібліотек — не менш хвилююча проблема).
Працювати лише на одному ентузіазмі — це, звичайно, цікаво, але, повірте, дуже складно! Ми змушені весь час доводити всім, що наша робота є необхідною для суспільства. Чомусь кожен краще за нас знає про наші обов’язки, але мало хто згадує про наші права.
Майже всі сільські працівники, окрім двох, працюють на неповні ставки (0,75; 0,5; 0,25) – то чи може це сприяти творчій праці, розвитку ініціативності та впровадженню інноваційних технологій?
Всупереч всьому бібліотеки в районі працюють: беруть участь і в обласних конкурсах та навчаннях, організованих ЧОУНБ ім. М. Івасюка, і в районних конкурсах, семінарах, практикумах, видають інформаційні буклети, довідники, покажчики, інформують користувачів і на власному сайті, і районним радіомовленням, і зі сторінок «Буковинського віча», «Голосу краю», проводять презентації, зустрічі, засідання тощо. 
А щоб не бути голослівною — започатковуємо рубрику на сторінках «Голосу краю» — «Новий час, нові бібліотеки, нові вимоги», в якій кожен завідувач філіалом сільської книгозбірні Заставнівської ЦБС поділиться і своїми здобутками, і своїми проблемами. І ви зможете переконатись, що наші бібліотекарі — здебільшого люди безмежно віддані своїй справі й готові багато працювати задля розвитку культури на селі, в місті, в районі, прийти на зустріч, але й від Вас очікуємо розуміння і підтримки, порад та пропозицій.

Л.СТАСЮК, директор Заставнівської ЦБС

Переглядів: 477 | Рейтинг: 0.0/0