Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 30 » ДАВНІЙ СИМВОЛ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ
18:55
ДАВНІЙ СИМВОЛ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

У м.Заставна, у День вишиванки, головні вулиці рясніли традиційними орнаментами вишивки на сорочках, платтях, блузах та іншому стилізованому вбранні. Пречудові вироби залюбки одягнули державні службовці, школярі, лікарі, освітяни і прості перехожі.

Жінки довгими вечорами, у вільний від роботи час, вишивають сорочки коханим, матерям і дітям. Кожен символ має своє значення і глибокий зміст. У кожному регіоні України — свій набір орнаментів. Чужого ніхто не запозичував, бо вважалося, що орнаментика з чужої землі не працює, як оберіг.

Вишиванка — це неполітичний символ, довкола якого ніяк не вдасться посваритися, а лише можна об’єднатися. І тому в час війни це свято вкрай необхідне Україні.

У цей день до «Заставнівської світлиці» райбібліотеки на зустріч із старшокласниками Заставнівської гімназії, інтелігенцією завітав керівник медичного центру «Горицвіт» В.Фуштей, який підготував і презентував цікаве слайд-шоу «Про красиве і дивовижне в цьому світі». Коротенько розповів і про енциклопедію здоров’я «Кроки довголіття», у якій надаються цікаві і дієві рекомендації, поради, рецепти та інше.

Як наголосили у своїх виступах директор ЦБС Л.Стасюк, головний редактор обласної газети «Голос краю» М.Калин, що вишиванка — національна святиня, яка несе в собі багатство, високу мудрість і зв’язок багатьох поколінь. Вишиванку передають від роду до роду, з покоління в покоління, як дорогоцінну реліквію, неоціненну спадщину, яка оберігає від злих духів і лихого ока. Вона — символ здоров’я і краси, щасливої долі і родинної пам’яті, любові й вірності. Візерунок на вишиванці залежить від того, кому вона призначається: батькові чи братові, нареченому чи другові, парубкові чи одруженому — кожному вручалася вишита сорочка з візерунком відповідної символіки. Носити вишиванку зараз модно, стильно  і до цього залюбки долучаються молоді люди — майбутнє України.
Бібліограф райбібліотеки О.Мартинюк представила цікаву, повчальну літературу, у якій вміщені візерунки, які кожна майстриня може використати у своїх роботах та задумах. Оригінально про давній символ нашої держави, вишиванку, розповідала і ведуча — методист ЦРБ І.Данилюк. На завершення заходу учасники залюбки сфотографувалися, щоб продемонструвати світові цікаві неповторні вироби, у які були зодягнені в цей святковий день. Окрасою став виступ юних бандуристок А.Колісник, М.Пазюк, К.Сливко, які навчаються у Заставнівській музичній школі (клас викладача Г.Мінтенко). Директор кінотеатру «Мир» О.Дрига подарував власного вірша.

Л.Головата, О.ОСТАПОВИЧ (фото)

 

Переглядів: 513 | Рейтинг: 0.0/0