Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 30 » ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ У ВПУ-24
18:47
ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ У ВПУ-24

Єдиний навчальний заклад нашого району професійного зразка минулої п’ятниці відчинив свої двері для юних  та поважних гостей. Там відбувалося  свято робітничих професій, на яке запросили учнів Заставнівської гімназії, а також представників сільськогосподарських формувань, сільських голів, фермерів району. Зустріч у такому форматі відбулася з ініціативи голови райдержадміністрації Ю.Кітаря.

Життя училища того дня нагадувало бджолиний вулик у теплу весняну днину. Всі учні та й працівники ВПУ, одягнуті у вишиванки, були, як завжди, привітні і гостинні. Одні при вході розгорнули виставку та демонстрацію професій, інші проводили свого роду екскурсію поверхами навчально-виробничого корпусу, окремі взяли участь в обласному  конкурсі   водіїв категорії B, C на верхній базі училища, а решта — у актовій залі презентували обрані професії у художньо-музичному форматі. 

Разом із гімназистами та іншими гостями не без приємного здивування спостерігали  за роботою юних перукарів, котрі демонстрували присутнім майстерність фантазії над жіночим волоссям (майстри Ю.Джавала та Ю.Гордіца). Справжнім професіоналізмом можна назвати вироби із дерева, які побачили в столярному цеху. Юнаки з цікавістю розглядали столярні верстати, удосконалені за власним задумом майстрів М.Кортка та Б.Андрусика, добротні вікна із дерева,  ліжка із дуба та сувенірні вироби (за хорошої реклами яких училище може мати власний заробіток). Заступник директора з навчальної частини В.Альохін наголошував, що кожна з цих професій є престижною і для дівчат, і для хлопців. Окрім цього, — безпрограшний шанс на відкриття власної, прибуткової справи, як от зробив це випускник ВПУ В.Пазюк. Для багатьох гостей було відкриттям — оздоба стін сучасними видами матеріалу у малярній майстерні (майстер А.Купровська). 

Цікавою та взаємопізнавальною була  зустріч керівників училища із роботодавцями за умовним «круглим столом».  Директор ВПУ В.Гула коротко презентував усі спеціальності навчального закладу, наголошуючи, що тут працює понад 100 викладачів (у тому числі педагоги, майстри та інші працівники), які щороку готують до дорослого професійного життя 500 учнів. Така кількість мала б забезпечити район робітничими професіями, але життя вимагає новітніх підходів до реалізації тієї чи іншої спеціальності і для цього особлива потреба виникає у співпраці з роботодавцями. На базі ВПУ є 20 тракторів у робочому стані, але це застаріла техніка, на її зміну прийшла нова, сучасна, яку училище не має можливості придбати, а, отже, вчитися працювати на ній. 

 Ю.Кітар запропонував провести зустріч у формі діалогу, вислухати пропозиції ВПУ та роботодавців, аби створити новий кадровий потенціал району. У цьому зібранні взяла участь і директор навчально-методичного центру профтехосвіти області Г. Ягнич, яка пропонує розвивати соціальне партнерство між ВПУ і агроформуваннями, наголошуючи, що без підтримки виробництва, профосвіта розвиватися не може.  Враховуючи те, що в Україні після виборів до місцевих рад, які відбудуться восени  цього року, ми переходимо на нові рейки управління територіями, потрібен інтелектуальний робітничий потенціал, який пропонує профтехосвіта,  але який реалізувати можна за активного співіснування з далекоглядним роботодавцем. Головний акцент робила на тому, що соціальне партнерство може розв’язати чимало проблем: практика та стажування на сучасній техніці чи на новітньому обладнанні того чи іншого підприємства; вирішити питання кваліфікованих кадрів; можливість заробітку (нехай невеликого на перших порах) для учнів; ймовірність відкриття власної справи після закінчення ВПУ. Роботодавці, а це М.Воєвідко (ФГ «Колос-К»), С.Лазюк (ТОВ «Хрещатик-Агро»), І.Гунчак (дослідне господарство із садівництва с.Звенячин), І.Нацюк (ТОВ «Мрія Буковина»,  обговорюючи цю тему, були обережними у висловлюваннях, дискутували і дещо сперечалися, але дійшли згоди,  що, справді, співпраця з училищем вигідна і для виробника, як кадрового «постачальника», але  за певних умов. У цьому гарантує підтримку і управління АПР (заступник начальника О.Бабюк).  С.Лазюк запевнив, що хоч зараз готовий взяти  практикантів для ремонтних робіт їдальні, а з 1 липня — дублерами на жнива на сучасних комбайнах «Нью-Холенд», але тільки за присутності на всіх роботах майстра чи викладача ВПУ. Оскільки училище готове для цього дещо змінити в своїй програмі, голова райдержадміністрації резюмував, що такі зустрічі потрібні, адже тут з’являються нові ідеї, які здатні змінити стереотипи, не залишати наодинці з проблемами працевлаштування дітей, можливість працювати на себе за фахом, розвивати сільськогосподарське,  побутове та робітниче підприємництво і вливати у виробництво такі потрібні молоді сили.  Це перші кроки до реформи самоврядування, до позитивних змін життя сільського мешканця.

С.МАСЛОВСЬКА, О.ОСТАПОВИЧ (фото)

Переглядів: 471 | Рейтинг: 0.0/0