Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 18 » ДЕПУТАТ НЕ ПОМІЧНИК У СУМНІВНИХ СПРАВАХ
16:28
ДЕПУТАТ НЕ ПОМІЧНИК У СУМНІВНИХ СПРАВАХ

Це вже третя (мабуть, не остання) публікація стосовно будівництва стадіону у райцентрі. У минулому номері №15(1272) від 9 квітня 2015 року була розміщена відповідь міського голови Я.Цуркана «Чому депутат не завжди помічник?» на лист депутата Заставнівської міської ради В.Радиша «Чому за помилки міського голови має платити громада?» (№13 (1270) від 26 березня 2015 року).
Запропонований В.Радишем матеріал наводить на роздуми…

У суперечці народжується істина, але чи всім вона потрібна?
Виходячи із ситуації, яка склалася у нашому місті, стає очевидним, що для міського голови Я.В.Цуркана  і його близького оточення з одного боку та пересічного жителя м.Заставна з іншого, поняття “істина” трактується по-різному. Моє написання статті має просте та логічне пояснення. Я є депутатом не одного скликання і вже тривалий час намагаюся зрозуміти, що все ж відбувається за стінами нашої міської ради. Одноосібно мені це зробити важко тому, що просту відповідь на одне депутатське звернення можуть надавати тижнями, а самостійно оприлюднювати публічну інформацію міське керівництво явно не має бажання, хоча має для цього всі можливості. Маю тверде переконання, що читачі будуть не байдужі до справ свого міста і знайдуться ті, які проявлять свою громадську позицію. Разом ми справді зробимо наше місто кращим.
Для того, щоб наша із міським головою Я.В.Цурканом  публічна дискусія була зрозуміліша читачам, необхідно забрати з неї порожнє самовихваляння, як то “...завдяки багатьом моїм ініціативам у місті налагоджено роботу комунальних служб...”, “...із залученням інвесторів ремонтуються вулиці...”, тощо і називати більше реальних фактів. Робота комунальних служб була налагоджена в Заставні ще до того, як Я.В. Цуркан  народився, тому це зовсім не його заслуга, а про ремонт вулиць інвесторами особисто я чую вперше, а тому прошу Ярослава Васильовича розповісти про такий ремонт вулиць детальніше. Впевнений, що не тільки мені, а всім читачам це буде цікаво.
Зрозуміло, що сам себе Я.В.Цуркан  вважає мало не генієм, який врятував Заставну від руйнувань татаро-монголів. Принципово з цим не згоден. Особисто я звинувачую теперішнього міського голову в кричущій безгосподарності, правовій безграмотності та свідомому перекручуванні фактів.
Розказувати, що всі довкола нього винуваті, заважають йому працювати, бо дискутують з ним на сесіях і т.д., це не ознака талановитого керівника. У народі кажуть, що поганому танцюристу завжди щось заважає.
У своїй статті щодо “розбудови” спорту загалом та міського стадіону зокрема, Я.В.Цуркан, очевидно, забув повідомити читачам багато цікавих фактів. Я йому в цьому допоможу.
Проблеми із незрозумілим будівництвом на стадіоні виникли не тому, що міський голова забув заповнити “якусь там” декларацію. На момент початку будівництва був відсутній будь-який проект, який давав хоч приблизну уяву про його кінцевий вигляд та функціональність і з цієї ж причини ніхто не знав у яку кінцеву суму він обійдеться місту. Може 200 тисяч, а може 2 мільйони? Нагадаю, що в той же час Заставнівський дитячий садочок №2 вже декілька років зимував із вікнами забитими плівкою замість скла. Ще більшою проблемою було те, що на момент будівництва ніхто навіть поверхово не обстежував стан несучих конструкцій будівлі. Надбудова третього поверху та даху над ним на двоповерховій споруді збільшує тільки статичне навантаження на несучі конструкції десь на 40%. Про динамічні навантаження я боюся навіть говорити. Ви проходили колись колоною через міст? Яку кількість людей може вмістити ця “рукавичка” під трибуною під час, наприклад, раптового дощу? Уявіть, що певна кількість людей починає одночасно туди забігати панелями перекриття, які розраховані виключно на вагу снігу. Не хочеться навіть думати чим це могло би закінчитись. Усі ці зауваження були у мене ще до початку будівництва, але Цуркан навіть слухати не хотів. У нього тоді був тільки один авторитет — «Партія регіонів, яка “обрала” його керувати м.Заставна. Зважаючи на повне ігнорування Я.В.Цурканом моїх зауважень та елементарних будівельних норм, я змушений був звертатись до будівельної інспекції, яка в свою чергу заборонила будівництво. Якщо би проблема була тільки в декларації, то будівництво ніхто б не забороняв. Декларація видається безкоштовно протягом 10 днів, а з часу заборони пройшло вже майже три роки. Відразу хочу відкинути припущення про відсутність коштів. Кошти в 2012 році були на все, що потрібно і на те, що не конче. Саме на це будівництво кошти, чомусь були повністю проплачені ще до його початку із прямим порушенням закону.
Особливої уваги заслуговує і той факт, що значна частина коштів з цього будівництва зникла в невідомому напрямку за допомогою рідного брата міського голови Ю.В.Лазаренка, який у той час чомусь все ще працював керівником відділу у міській раді. За “будівельну діяльність” на стадіоні, Ю.В.Лазаренко притягнутий до кримінальної відповідальності.
Я.В.Цуркан, в свою чергу, офіційно пояснив правоохоронцям, що йому не було відомо як проходить будівництво на стадіоні. Він нібито вважав, що об‘єкт вже повністю збудований, а тому перерахував у серпні 2012 року ПП “Монарх-Буд” всю суму коштів, виділену на це будівництво, в розмірі 169 тисяч гривень. Фактично будівництво навіть не розпочиналося, а гроші за нього вже повністю були виплачені. Що це — сліпа любов до спорту чи до грошей?  Прошу Я.В.Цуркана дати мені і читачам пояснення — як так сталося, що гроші на добудову трибуни в сумі 169868 гривень, були перераховані ПП “Монарх-Буд” частинами у липні та серпні 2012 року, а рішення виконкому про дозвіл на початок будівництва було прийнято тільки через місяць — 19 вересня 2012 року? Як можна було не знати, що будівництво навіть не розпочиналось, якщо міський голова ще не дав дозволу на його початок? Цілком можливо, що Я.В.Цуркан не хотів нести відповідальність за своє “газдування” і всю провину взяв на себе його рідний брат Юрій. Принаймні в суді він її повністю визнав та нібито щиро розкаявся в заподіяному. Що отримав Юрій Лазаренко  крім кримінальної відповідальності? За моєю інформацією, за свій “злочин” він отримав від міськвиконкому двокімнатне помешкання в будинку №2 по вул.Чорновола, що в райцентрі. У ньому раніше багато років проживала сім’я пенсіонерів, Марії та Андрія Роорів (обоє померли). Для чого будувати власний будинок чи їхати на заробітки, щоб купити квартиру, якщо у тебе рідний брат міський голова? Які заслуги рахуються за Ю.В.Лазаренком,  крім кримінальних, що йому позачергово надано таке помешкання? Прошу Я.В. Цуркана цю інформацію також детально підтвердити або повністю спростувати.
Нещодавно ми разом з колегами-депутатами та спеціалістами провели обстеження цього безглуздого будівництва на стадіоні і виявили, що там робіт виконано, приблизно, на 40 тисяч гривень разом з матеріалами. Інші 129 тисяч гривень з цієї будови зникли в невідомому напрямку. Повідомляю читачам, що за цим фактом відкрито кримінальне провадження №12014260090000040 і ведеться досудове розслідування. Про його результати я обов’язково повідомлю вас додатково на  сторінках газети «Голос краю».
Я не є спортсменом, чи хоч якимось спеціалістом в галузі спорту, однак значну частину свого «радянського» дитинства, як і більшість моїх ровесників, провів на стадіоні. Моє щире, людське переконання полягає в тому, що стадіон починається не з трибуни, а з футбольного поля. Хто заважав міському голові Я.В.Цуркану за 8 років свого “господарювання” хоч щось зробити для покращення поля? Доки він мріяв про тенісні корти та бігові доріжки, футбольне поле прийшло до повного занепаду. Заросло будяками та різнотрав’ям. Якщо немає футбольного поля, то і трибуна нікому не потрібна. Саме тому для мене є принциповим з чого починати відновлення стадіону, а якщо для міського голови це питання не є принциповим, як він пише у своїй статті, то це може означати тільки його повну некомпетентність та безгосподарність.
У своїй статті, Я.В. Цуркан  не вказуючи жодних прізвищ зазначає, що “...міська рада звернулась до місцевих архітекторів...”, а роботи почалися після висновку якоїсь невідомо ким створеної комісії від 7 серпня 2012р. Хочу заявити як депутат, що міська рада ні до кого не зверталась. У цьому випадку це відвертий обман громадян через засоби масової інформації.
А таємничі “місцеві архітектори” та авторитетна “комісія”, це — керуюча справами міськвиконкому М.П.Гуштик, депутат міськради В.В.Павельчук  та представник ПП “Монарх-Буд” В.Я.Мартиненко  Саме ці три “місцеві архітектори”, зі слів Я.В.Цуркана, вирішили долю розвитку архітектури та спорту в м.Заставна. Оцінку їх професійним здібностям у галузі архітектури чи спорту давати не буду.
Міський голова  такого нарадився і набудував з “місцевими архітекторами”, що для того, щоб тепер ця трибуна не впала, необхідно майже мільйон гривень на її підсилення та доведення до завершення (у цінах 2014 року). Принаймні така сума зазначена в проекті, якого сам Я.В.Цуркан замовив у НДІ “Проект­реконструкція” м.Чернівці. Особисто я переконаний, що заставнівській громаді така коштовна трибуна зовсім не потрібна та і не по кишені. Впевнений, що у місті є набагато нагальніші потреби. Якщо ми не будемо розбудовувати, наприклад, міську каналізацію, то через декілька років у нас не буде жодної криниці з якісною питною водою. Тоді вже точно буде не до трибуни.
Ярослав Васильович огульно звинуватив мене у “...брехливості викладеної автором інформації...” та пообіцяв звернутися до суду. Хочу на цих сторінках повідомити його і всіх читачів, що я з нетерпінням чекаю цього позову. Якщо ж позовної заяви до суду найближчим часом не буде, це означатиме, що Я.В.Цуркан  розписався у своїй огульності та пустодзвонстві.
Не можу також оминути постскриптум колишнього вже, інженера-будівельника міської ради В.В.Павельчука.
Василь Васильович дуже чітко провів межу між собою, інженером- будівельником та В.Й.Радишем “...до речі, не спеціалістом...”, на яку хочу звернути увагу читачів. Може я справді не такий потужний спеціаліст у сфері містобудування, як В.В.Павельчук, але за своє життя збудував добротний житловий будинок та ряд інших об'єктів, які знаходяться у місті Заставна і які ви маєте можливість бачити. Що збудував у Заставні такий іменитий фахівець-будівельник, як В.В.Павельчук  мені невідомо. Зате відомо, що він не зміг навіть дротяну огорожу на стадіоні збудувати, через яку декілька місяців тому був притягнутий до кримінальної відповідальності. З цього приводу зауважу, що все пізнається в порівнянні. Вважаю дуже корисним для міської ради та жителів міста, що вони позбулися такого будівельника, який розпочав свою кар’єру не з будівництва, а з підроблення службових документів.
На закінчення хочу звернути увагу також на те, що жителі міста  у Великодні свята змушені були  йти до церкви вулицею Бажанського в темряві, у той час, як  останні три роки на освітлення вулиць Гагаріна, О.Кобилянської та міського парку, які примикають до церкви, було виділено понад 100 тисяч гривень. Гроші були повністю “освоєні” тим же ПП “Монарх-Буд”, а світло чомусь так і не з’явилося навіть на найбільше православне свято, не говорячи вже про будні. У якому стані перебуває нещодавно “відремонтоване” освітлення всі мають змогу бачити.
Разом із читачами газети з нетерпінням чекаю роз’яснень міського голови щодо поставлених мною питань та висвітлених проблем.

З повагою до читачів - Василь РАДИШ, депутат Заставнівської міської ради.

Переглядів: 483 | Рейтинг: 0.0/0