Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 4 » ДІТИ МИСТЕЦТВА — ПРОТИ ВІЙНИ
16:47
ДІТИ МИСТЕЦТВА — ПРОТИ ВІЙНИ

Кажуть, коли гримлять гармати, то музи мовчать. Але це не правда! І так не повинно бути! Бо як може не хвилювати митців ота вселюдська біда, яка розгорнулася за кремлівським сценарієм? Яке серце лишиться байдужим до війни, до сліз, до горя?.. Тому й народжуються нові вірші, пісні, ідеї. Саме таку ідею зініціювали у Заставнівській школі мистецтв — приурочити концерт переможців обласних конкурсів пам’яті загиблих бійців у зоні АТО та героїзмові воїнів, що захищають нашу єдність на Сході України, аби своєю творчістю підтримати патріотичний дух рідного народу, його віру в незборимість нашої нації.
І, забігаючи наперед, варто зазначити, що учні музичної школи, котрі минулої неділі виходили на сцену своєї альма-матер, грали та співали як ніколи велично. Це для них був досить відповідальний іспит, тому діти, звичайно ж, хвилювалися. Але яким було здивування чималої аудиторії, коли одні за одними виходили надзвичайно здібні хлопці та дівчата. Їх дуже багато, а точніше — близько 60, але кожен вартий, аби хоча б назвати прізвище, бо є справді гордістю школи та нашого району.
Якби не той концерт, мабуть, не знала б, що Заставнівщина така багата на дитячі таланти… Так думала не тільки автор цієї публікації, але й більшість гостей, які минулої неділі завітали до цього мистецького закладу, аби не лише вболівати за виступи своїх синів і доньок, але й насолодитися святістю справжньої музики.
Так, того дня звучала тільки справжня — класична, яка спонукає до роздумів, та народна, яка очищає душу мелодійністю давніх, інколи майже забутих українських народних пісень, що ідуть з глибини віків і не дають нам схибити у тривожному сьогоденні.
Ведуча концерту — Галина Михайлюк привітала батьків, учнів, громадськість міста на святі музики, яке підготували учасники обласних конкурсів та їхні вчителі. Представила запрошених — першого заступника голови райдержадміністрації В.Молдована та начальника відділу культури В.Барабащука.
Отже, організатори мали на меті не просто подарувати глядачам гарний настрій, але й за допомогою музики сказати «Ні!» війні та «Так!» — за мир.
Дарувати ми будемо нині
Твори щирі, веселі й сумні.
Цим ми скажемо всій Україні —
Ми за спокій і мир на Землі!...
Відкрив імпрезу фортепіанний дует у складі Н.Деркач та Б.Томко. Твір «Танець» всі слухали зачаровано. Бо дівчина та хлопець, справді, — цілеспрямовані й талановиті, а на обласному конкурсі посіли IV місце. Продовжує концерт здібний і врівноважений А.Гандзюк (III місце). «Концерт сі мінор» Рідінга подарувала всім юна скрипалька В.Маліцька (IV місце). Музичну естафету підхоплює ще один цікавий фортепіанний дует у складі ліричної Х.Кавчак та життєрадісної Д.Ковалик (III місце). Вагоме місце у житті А.Гуцол займає музика та її бандура, на якій виконала твір «Варто спробувати» (III місце). У світ пісні «Біля мами гарно так» повела всіх Б.Ковалик. З нетерпінням чекали свого виступу А.Бабич і Г.Іщенко (фортепіанний дует) і зі своїм завданням впоралися на «відмінно» (II місце). Весело та завзято звучав твір «Мікі-Маус» у виконанні ще маленького, але енергійного хлопчика І.Лабяка (II місце). Дуже відповідальними ведуча назвала В.Матолича та В.Журавля, адже на обласному конкурсі вони отримали Гран-прі! Мелодійно зіграла на фортепіано «Сумний вальс» А.Богданюк (IV місце). Цікаву композицію «Була собі Гандзя» ми почули у виконанні М.Горошовського (баян, III місце). Марійку Пазюк знають давно у Заставні, адже вона не раз зі своєю бандурою виступала на різних концертах міста. Вона порадувала всіх «Кленовою баладою» (I місце). Замріяно всі слухали Прелюдію та Скерцю Берковича у виконанні Б.Ковалик та Д.Семенюк (фортепіано, IV місце). М.Голохоринський проявляє себе досить багатогранно — у мистецтві розмовного жанру, співає, а виконав на своєму акордеоні «Танець» Онуфрієнка. Як повідала ведуча, учениця Я.Молдован вміло грає на фортепіано, граційно танцює, а нині потішила всіх ще й «Лісовою пісенькою». Із захопленням всі слухали ще один фортепіанний дует у складі А.Віщука, К.Місікевич. Запальний «Іспанський танець» виконала на фортепіано С.Марчук (III місце). Ніщо так не тривожить українську душу, як сопілка… І. Капіцька на обласному конкурсі отримала I місце і стала переможцем обласної мистецької програми «Нові імена». П.Спіжавко полюбляє на баяні виконувати народну музику (III місце). Голосочком, мов дзвіночком, замилувала всіх А.Ткач (II місце). Як справжні професіонали, грали на фортепіано І.Лавренюк, О.Торак (I місце). У вир емоцій покликав усіх І.Килічук (IV місце баян). У чотири руки професійно грали на фортепіано Н.Джуравець та С.Спісак (II місце). Наче три лицарі музики — В.Стецький, Р.Ковалик, Б.Манчук насолоджувалися грою на кларнетах (I місце), дівчата з бойовим характером К.Якимик, С.Бойчук вразили всіх «Бразильським карнавалом» (III місце). А на Іринці Дожид, яка представила твір «Веселий саксофоніст», велика відповідальність — участь у Всеукраїнському конкурсі «Нові імена». Адже, опанувавши саксофон, вона отримала Гран-прі на обласній музично-теоретичній оліпміаді «Музичний ерудит» з сольфеджіо та І місце — з теорії музики.
Ведуча з гордістю назвала прізвища викладачів, які професійно займалися з дітьми, вкладаючи душу у юні обдаровання. А це Н.Саска, М.Баранецька,О.Павлюк, Г.Михайлюк, В.Сташевська, С.Семенюк, Г.Мінтенко. М.Богданюк, О.Андрійчук, Н.Цуркан, М.Микитей, І.Нестерюк, І.Гуцуляк, В.Кіцан, Г.Гайдей, В.Спіжавка, М.Воєвідко, В.Гринюк, А.Фіщук, С.Луник, Т. Нестерюк, М.Ковалик. А також тих дітей, котрі були учасниками обласних конкурсів, але з поважних причин не виступили на концерті. Це, зокрема, Я.Брус, Р.Тарахкотелик, М.Антоняк, Г.Костенюк, І.Білик, Д.Турецька, С.Дребіт, Є.Березовський, У.Грималюк. Не забули й учнів-призерів теоретичної олімпіади «Музичний ерудит» — М.Лавринюк, Б.Петращук, Н.Дідів, І.Дожид, Д.Пелепко, Х.Стефанюк. А завершив концертну програму дипломант Всеукраїнського конкурсу «Нові імена», надзвичайно талановитий хлопчик, якому в Києві журі аплодувало стоячи, С.Сухацький піснею «Музика».
Насамкінець, до слова запросили в.о. директора Заставнівської музичної школи В.Гаврилецького, який подякував викладачам, дітям, їхнім батькам за працю, наполегливість, терпіння, які передували такому високому визнанню — участь в обласних конкурсах.Висловив сподівання, що акція «Діти мистецтва проти війни» торкнеться кожного небайдужого серця дорослого і дитини. Тож хай музика звучить гордо і вічно!

С.МАСЛОВСЬКА

Переглядів: 471 | Рейтинг: 0.0/0