Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Вересень » 26 » ДО ПОЛЬЩІ — НА СВЯТО, ЗА НАУКОЮ ТА ПОРАДАМИ
18:50
ДО ПОЛЬЩІ — НА СВЯТО, ЗА НАУКОЮ ТА ПОРАДАМИ

С.МАСЛОВСЬКА

На запрошення керівників Польської гміни (об’єднана громада) Ківіта Літсбарського повіту Заставнівська делегація у складі начальника управління економічного розвитку, інфраструктури райдержадміністрації І.Димки, Вікнянського сільського голови Я.Котика та приватних підприємців С.Капіцького й І.Маляра взяла участь у святкуванні Дня урожаю (в українців такі урочистості мають назву Обжинки).  
Як розповіли учасники поїздки, перший день перебування у сусідній державі — приурочений вшануванню людей праці. Для цього до гміни приїхали не тільки керівники воєводства (області), але й представники сейму, важливих відомств та міністерств. Польські аграрії, як завжди, чудово підготувалися до свята. Найрізноманітніші виставки сільськогосподарської продукції, чудернацької форми дідухи, гарний настрій та народна пісня — нероздільні атрибути цього дня. Вразило не тільки те, що спеціально для заставнівців звучали українські народні пісні, але й позитивне ставлення самих поляків до нашої делегації. До них підходили, із захопленням спілкувалися, а ще польські українці, які там живуть не один десяток літ, зі сльозами на очах  цікавилися, яка у нас ситуація, адже вони вболівають за Україну.  Перед учасниками зібрання виступив І.Димка, який подякував польському народові  за підтримку українців. Побажав їм процвітання у Європейській спільноті, до якої Україна обов’язково приєднається.
Цікавим був і другий день перебування серед польських друзів та однодумців. За так званим «круглим столом» із віце-старостою Літсбарського повіту Я.Когутом обговорили питання децентралізації влади та добровільного об’єднання громад. Пан Яроцлав ділився досвідом реформи місцевого самоврядування, яка вважається однією з найбільш успішних. Акцентував увагу на триступеневому територіальному самоврядуванні (гміна — базова одиниця, повіт — район, воєводство — область), які незалежні одні від одних і разом підпорядковуються нагляду з боку держави у визначених законом рамках. Модель влади змінилася на користь громад. Фінансово самодостатнє місцеве самоврядування саме на базовому рівні змогло перебрати на себе більшість функцій  із забезпечення життєдіяльності громад. Хоча, як і кожна реформа, не обійшлося без протиріч, конфліктів і непорозумінь з громадою. Але однозначно її треба впроваджувати і в Україні, бо це єдиний шлях до ефективного соціально-економічного розвитку сіл. Тим паче, Євросоюз підтримує реформи і, що важливо, — стимулює їх. Пан віце-староста навів декілька прикладів соціальних проектів. Один із них, це коли ЄС профінансував введення в дію сміттєсортувального заводу, який зараз перебуває в комунальній власності. Відсотків 20 так званого сміття, а це може бути і метал, і пластикові чи скляні пляшки, вони продають на інші переробні заводи (решта 80% — непотріб — на утиль). За виручені кошти купують обладнання, витрачають на розвиток та утримання. Його створення дало 22 робочих місця, щомісячно до бюджету гміни  лише податок за нерухомість становить 10 тисяч злотих (2,5 тис. євро). Цим проектом зацікавився депутат райради С.Капіцький, який уточняв деталі його оформлення задля запровадження на Заставнівщині. Адже проблема сміттєсортування та й переробки — одна із болючих у всіх населених пунктах району.
Відвідавши гміну Любоміно (війт А.Мазур), домовилися про підписання договору про спів­працю Вікнянської сільської ради та Любомінської гміни. Пан Анжей також консультував українців стосовно прискорення реформи місцевого самоврядування, які ведуть до збільшення бюджету, а ще ремонт доріг, будівництво дитячих та спортивних майданчиків, впровадження енергозберігаючих технологій тощо. Мали зустріч і з тамтешнім приватним підприємцем, який отримав від ЄС 400 тис. євро як стимул для реконструкції готельного комплексу та ще певну кредитну суму з повітового бюджету під 3 відсотки річних. Тобто реформи відкривають нові можливості, в тому числі — допомогу підприємцям.
Учасники поїздки до Польщі резюмували: наш район має певний досвід співпраці з різними європейськими фондами за договірними проектами, які потрібно продовжувати. А нове місцеве самоврядування базового рівня — насправді  не самоціль, а має значно важливішу суспільну мету — запобігти подальшому занепаду українського села і започаткувати відновлювальні процеси в тому числі за досвідом сусідньої Польщі.

Переглядів: 976 | Рейтинг: 0.0/0