Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Липень » 25 » Джозеф Байден: «Успішна Україна формуватиме майбутнє Європи»
12:11
Джозеф Байден: «Успішна Україна формуватиме майбутнє Європи»

«Велике бачиться на відстані». Від того, що цей вислів давно перетворили на штамп, він не перестав бути правдою. Від початку візиту української урядової делегації до трьох столиць — Вашингтон, Оттаву, Лондон — минув лише тиждень, а вже зараз зрозуміло, що відносинам зі справжніми, а не картонними, стратегічними партнерами нашої країни забезпечено реальне і вагоме просування вперед. Справа навіть не в тому, що відвідування кожної з перерахованих столиць було насичене реальними домовленостями, обіцяючими українській економіці реальні інвестиції в сотні мільйонів доларів. Сам факт проведення такого триденного туру дав світові та іншим союзникам України і, що важливо, її ворогам чіткий і потужний політичний сигнал: провідні держави Заходу єдині у своєму намірі усіма силами підтримувати Україну.

Не менш важливим є внутрішньополітичний сигнал. Курс реформ, який проводить Уряд, також отримав повну і пряму підтримку. Пророків у своїй Вітчизні, як відомо, не буває. Ось і у нас з подачі зовнішніх і внутрішніх ворогів України широко поширена теза: реформи провалені, Уряд їх не проводить тощо. Однак неупереджений аналіз з боку людей, які вирішують продовжувати фінансування проекту «Україна» чи ні, свідчить: реформи рухаються в правильному напрямку, а команди реформаторів, подібної нинішній, Україна ще не мала. У всіх заявах лідерів США, Канади, Великобританії висока оцінка досягнень Уряду була однозначною. Так, реформи непопулярні і болючі, проте тільки вони зможуть дати хороші результати, відкрити для країни перспективу, тому альтернативи цим змінам немає.

Якщо підсумувати політичні підсумки зустрічей з керівництвом країн-партнерів, то від них прозвучали абсолютно чіткі сигнали. Всі лідери підкреслили свою довіру і дружні відносини з українським Прем‘єром. При цьому скрізь звучали слова про важливість збереження єдиної команди з Президентом, здоровими силами Парламенту. Ситуація вимагає від усіх реформаторських сил всередині України надійної співпраці. Першочергові невідкладні проблеми — боротьба з корупцією, негайна реформа судової системи. Завдання ж демократичного світу — всебічна підтримка цих починань. Україна здатна перемогти як на воєнному фронті, так і в проведенні реформ.

Не секрет, що українські події давно покинули перші шпальти західних видань, світ стурбований більш актуальними з його точки зору речами. Однак для України все триває, в тому числі щоденні втрати кращих людей. Тому мобілізація уваги світу до зовнішньої і внутрішньої ситуації України стала однією з основних цілей візиту. Для цього протягом 72 годин візиту Арсеній Яценюк провів десятки зустрічей з політиками, експертами, бізнесменами, журналістами, представниками діаспори. Порядок денний всіх переговорів складався з двох основних тем: оборона України від російської агресії і проведення реформ.

Говорячи про візит, не можна не згадати деякі його кульмінаційні моменти. Під час підготовки візиту українцям так і не вдалося отримати підтвердження зустрічі з Бараком Обамою. Зрештою, Президент США не просто знайшов пару хвилин привітатися з українським Прем‘єром — їх бесіда тривала двадцять хвилин, що є «ЧП» в президентському протоколі, розписаному на місяці похвилинно. За інформацією джерел, в українській делегації атмосфера зустрічі, в порівнянні з попередньою минулої весни в Білому Домі, була набагато позитивнішою: співрозмовникам вже не треба було придивлятися один до одного, а аванси, які отримало тоді нове українське керівництво, були за минулий рік відпрацьовані сповна.

У ході україно-американського інвестиційного форуму урядовій делегації вдалося не лише продемонструвати сильну команду, з якою можна мати справу. Досягнуто конкретні угоди про інвестиції в сотні мільйонів доларів, насамперед у розвиток аграрної галузі. Україна розглядається у світі як одна з надійних «годівниць» зростаючого людства, тому технічне переоснащення вітчизняного аграрного сектора — задача світового значення. Прийнято також рішення про проведення аналогічних інвестиційних форумів у Канаді та Великобританії.

На завершення варто процитувати фрагмент виступу американського Віце-президента Джозефа Байдена на засіданні інвестиційного форуму: «Якщо ви зробите те, що, як я переконаний, ви будете робити, — наша країна буде у вас у боргу, Європа буде в боргу перед вами і ми будемо зобов‘язані вам. Тому що сукупний вплив економічно захищеної і потужної України буде дуже глибоким... Успішна Україна певною мірою формуватиме те, якою буде Європа, я думаю, протягом найближчих 15-20 років».

Кирил Мамчур

Переглядів: 401 | Рейтинг: 0.0/0