Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 1 » ГРУДНЕ ВИГОДОВУВАННЯ І РОБОТА — ЦЕ МОЖЛИВО?
18:39
ГРУДНЕ ВИГОДОВУВАННЯ І РОБОТА — ЦЕ МОЖЛИВО?

Під таким девізом проводиться Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування — з 1 по 7 серпня 2015 року. Тематика тижня грудного вигодовування в цьому році присвячена матерям, які годують груддю і працюють.
Чому не потрібно відмовлятися від природного вигодовування?
Материнське молоко — ідеальний продукт, який адаптований до потреб дитини. Жоден штучний замінник грудного молока не пристосований до особливостей травної системи малюка.
Материнське молоко — це універсальні ліки, які містять антитіла, що захищають дитину від певних інфекційних захворювань. Тому діти під час природного вигодовування мають більш стійкий імунітет і рідше хворіють.
Грудне молоко стерильне, має стабільну температуру біля 37°С, що захищає малюка від шлунково-кишкових розладів.
3 молоком матері немовля отримує дотацію гормонів, мікроелементів, вітамінів та інших поживних речовин, що сприяє попередженню анемії, цукрового діабету, ожиріння і навіть атеросклерозу. Унікальне поєднання амінокислот та жирних кислот у грудному молоці сприяє поліпшенню розвитку мозку і зору.
Природне вигодовування нормалізує перебіг післяпологового періоду у породіллі, запобігає розвитку кровотеч, анемії, гнійно-септичних ускладнень, особливо маститу.
При годуванні грудьми матір в майбутньому захищена від онкопатодогії, особливо молочних залоз. Природне годування — засіб запобігання небажаної вагітності.
Грудне вигодовування зміцнює психоемоційний зв'язок матері з дитиною, надзвичайно зближує їх. Ця близкість триває роками, а за деякими даними, усе життя.
Природне годування — це економія для сімейного бюджету тому, що штучні суміші досить дорогі.
Працюючі жінки, які мають дітей віком до півтора року, крім загальної перерви для відпочинку і приймання їжі, мають право на додаткові перерви для годування дитини. ЦІ перерви надаються не рідше, ніж через 3 години, тривалістю не менше 30 хвилин кожна (ст. 183 КЗпГІ України). Терміни і порядок надання перерв для годування дитини визначає власник або уповноважений ним орган за погодженням із профспілковим комітетом підприємства, установи, організації з огляду на побажання матері. Іноді, з огляду на відстань від місця роботи до місця проживання жінки і стан здоров'я дитини, перерву може бути продовжено. Жінка може написати заяву про надання їй перерв на годування дитини не рідше, ніж через кожні три години.
За наявності двох і більше немовлят тривалість додаткової перерви встановлюється не менше однієї години.
При 7- і 8-годинному робочому дні жінці, як правило, надаються дві додаткові перерви для годування дитини (з інтервалом 3 години, з огляду на обідню перерву), а при 6-годинному робочому дні — дві додаткові перерви, з огляду на обідню перерву, і одна, якщо обідню перерву не передбачено. Якщо дитину за станом здоров'я потрібно годувати частіше, необхідно подати медичний висновок.
Якщо жінка не має можливості використовувати надану перерву у зв'язку з віддаленістю місця роботи від місця проживання, для годування дитини допускається приєднання додаткової перерви до обідньої перерви, об'єднання двох перерв або перенесення їх на кінець робочого дня.
Додаткові перерви надаються також для штучного годування дитини. Перерви для годування дітей включаються в робочий час і оплачуються із середнього заробітку.
Працюючі жінки також мають гарантії і пільги. Так, недопустимо залучати жінок до робіт у нічний час, до понаднормових робіт, до робіт у вихідні дні і направляти у відрядження вагітних жінок, а також жінок, які мають дітей, віком до 3 років (ст. 176 КЗпП України).

О.ГОРГІЦА, заступник головного лікаря з дитинства і пологової допомоги

Переглядів: 441 | Рейтинг: 0.0/0