Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 25 » ІЗ КОГОРТИ СЛАВЕТНИХ
22:03
ІЗ КОГОРТИ СЛАВЕТНИХ

В історії кожного краю є люди, імена яких овіяні особливою любов'ю, шаною та повагою, як найдорожча національна святиня та гордість. Україна завжди славилася талановитими поетами, письменниками, художниками, співаками, народними умільцями. Серед них, без особливих вагань, можна назвати й прізвище Миколи Івановича Івасюка, якого знають шанувальники його мистецтва, як величну постать, майстра пензля, цікаву і непересічну особистість.
Саме з цієї нагоди, у містечку над ставами,  з нагоди 150-річчя від дня народження славетного художника, відбулося урочисте зібрання творчої інтелігенції із Заставнівщини, інших куточків Буковини та Заліщик Тернопільської області, щоб вшанувати його пам’ять, з гордістю сказати про його творчий потенціал, який у спадок залишився нащадкам. Захід відбувся завдяки районній організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка (голова С.Масловська), райдержадміністрації, відділів освіти, культури, дирекції, педагогічного, учнівського колективів Заставнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Заставнівських художньої і музичної шкіл, райбібліотеки.  
Дорогих і бажаних гостей хлібом-сіллю зустріли на подвір’ї Заставнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Учні читали вірші, в яких мовилося про Україну, нашу славну землю і народ. З гордістю сказали і про визначного художника, без вагань назвавши його величні роботи. Опісля запросили здійснити екскурс освітнім закладом, стіни якого прикрашають стенди, присвячені відомому краянину. 
Учасники заходу святковою колоною проходять центральною вулицею міста. Зупиняються біля пам’ятника М.Івасюку, щоб покласти вінки та квіти і низько схилити голову перед його світлою пам’яттю.
Двері районного Палацу культури гостинно відчинені перед усіма бажаючими, які могли зайти, щоб почути чимало цікавого і нового про Миколу Івасюка. Глядачам запропонували аматорський відеофільм, до створення якого надмірних зусиль доклала вчитель історії Заставнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів М.Орлик, їй допомагав колишній учень В.Якимик, консультації щодо музичного оформлення надавали викладачі Заставнівської музичної школи. Марія Михайлівна упродовж багатьох років маленькими крихтами збирала відомості про знаного художника, його життя й безмежну творчу спадщину, яка пережила суворі часи і дійшла до наших днів. Найцікавіші моменти лягли в основу відеофільму, який усі відзначили, як професійний. Як мовилося, про цього геніального художника, мало  поки що знають в Україні.
Глядачі у живому відтворенні, побачили на сцені окремі картини митця. Зокрема, «Мати» (С.Котляр і А.Гуцул), «Поцілунок» (А.Костюк і Х.Бречко), «Залицяльник» (М.Бойчук і І.Ганич)», «Автопортрет» (М.Тофан).  Ідея зображення і відтворення на сцені вищеназваних картин належить  режисеру народного театру «Дивосвіт» Л.Гайдей.
 Перед початком заходу прозвучав Гімн України, а пам’ять загиблих в АТО і під час Революції Гідності вшанували хвилиною мовчання. Ведучі — О.Цимбалюк і С.Статуєв.
Учасники спогадів, які у цей день піднімалися на сцену районного Палацу культури, чимало сказали про відомого земляка. З увагою слухали виступи керівника апарату облдержадміністрації О.Шкурідіна, начальника управління культури облдержадміністрації В.Китайгородську, голову райдерж­адміністрації Ю.Кітаря, міського голову Я.Цуркана, голову обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка О.Савчука, заступника голови Чернівецької обласної організації спілки художників України, уродженця с.Митків І.Гордіцу, методиста мистецько-навчальних закладів учбово-методичного центру культури Буковини В.Бежнаря. Як мовилося, художник захоплювався історичною тематикою і створив чимало чудових полотен. Зокрема, «В’їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Іван Богун у бою під Берестечком», «Битва під Хотином» та інші. Його пензлю належить й низка жанрових картин, які є окрасою музейних залів. Велика заслуга Миколи Івановича в тому, що він створив першу художню школу на Буковині. Це знають,  пам’ятають і належно оцінюють. Його твори, сповнені палкої любові до України, до свого народу і відзначаються високою художньою майстерністю.
На зібранні назвали цьогорічних лауреатів обласної мистецької премії імені М.Івасюка. Для нагородження на сцену піднялися співзасновники — голова обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка О.Савчук, голова районного товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка С.Масловська і директор Заставнівської художньої школи В.Гринюк. Присутнім нагадали прізвище минулорічних лауреатів. Цьогоріч високу нагороду отримала вчитель історії Заставнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів  Марія Михайлівна Орлик, яка чимало років присвятила вивченню творчої спадщини М.Івасюка, та молода багатогранна художниця, жителька с.Рудка Мар’яна Хитик (з її роботами можна було ознайомитися у фойє районного Палацу культури). Також визначили лауреатів районної премії імені М.Івасюка. Це — директор районного Палацу культури О.Цимбалюк, директор Заставнівської художньої школи В.Гринюк, головний спеціаліст відділу культури Л.Гайдей, керівник оркестру народних інструментів «Передзвін» В.Гаврилецький та директор ЦБС Л.Стасюк. 
Завдяки таким ювілейним датам можна ширше, глибше довідатися про художнє мистецтво Буковини, її талановитих митців. У живому відтворенні побачили визначних краян: «М.Івасюка» (М.Тофан), «І.Вільде» (Н.Ватаманчук), «І.Бажанського» (М.Бойчук), «Є.Яро­шинську» (І.Да­ни­люк) та «П.Амб­росій» (А.Ткач).
Окрасою свята стали танцювальні та пісенні композиції, у виконанні народного аматорського ансамблю пісні і танцю «Веселка» (керівник Ю.Марусяк, балетмейстер І.Хащовий і керівник оркестрової групи В.Гаврилецький), народного театру фольклору і етнографії «Оберіг» (керівник Л.Гайдей)  В.Барабащука, С.Статуєва, чоловічого квартету працівників клубних установ у складі В.Бурдейного, Я.Михайльського, І.Гаврилиці, акомпаніатор М.Рибак, тріо у складі Ю.Марусяка, Василя та Івана Нестерюків. Власний вірш аудиторії подарував директор кінотеатру «Мир» О.Дрига. У фойє працювали виставки, де свої вироби представили учні Заставнівської художньої школи, а цікаву пізнавальну літературу — працівники райбібліотеки.   
Завдяки таким персоналіям, як М.Івасюк, відбулася надзвичайно цікава подорож, яка воєдино з’єднала і минуле, і  майбутнє. А своєрідним містком було теперішнє, у якому відзначили 150 років від дня народження нашого славетного земляка.

Л.БАЛАНЕЦЬКА,
О.ОСТАПОВИЧ (фото)

 

 

Переглядів: 874 | Рейтинг: 0.0/0