Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 13 » Кам‘яні троянди
12:22
Кам‘яні троянди

Люби, шануй і пізнавай
Свій неповторний рідний край!

Звичайний камінь.., а що в ньому є такого особливого, привабливого?

Світ щоразу дивує людей не тільки чарівними живими, але й кам‘яними садами. У Японії, наприклад, є дивовижний сад каменів. Головна площа країни засипана піском або дрібненькою галькою, а на ній начебто безладно розкидані добре помітні камені. Але це не так! Валуни розміщені за таким правилом, що тільки підсилюють бажання людини милуватися природою.

Найкрасивішим у світі є сад каменів у храмі Реандзю, що знаходиться поблизу Кіото. На прямокутному майданчику, покритому дрібненькою білою галькою, створено композицію з п’ятнадцяти каменів. Її унікальність полягає в тому, що з якого боку б не подивився, завжди побачиш лише чотирнадцять.

А зараз повернімося в Україну, в село Погорілівку. Погорілівка — справжній райський куточок, де душа зливається в одну гармонійну мелодію з природою. Куди не поглянь всюди гарно й спокійно. Насолодитись душевною атмосферою можна де завгодно: і в Мартинівці, де скелі палають жовтогарячим полум’ям горицвітів, а водночас купаються в озерах сон-трави; і в Калинівці, де верби, мов вдови, плачуть над ставком; і в Довгому Ярі, де веселкою майорять ранньоквітучі види рослин.

Одним із цікавих урочищ околиць села є урочище «Скалки». Воно за площею сягає більш, ніж один гектар. Уздовж північної частини урочища простягаються скелі  з виходами вапняків та гіпсових порід,  а вздовж південної частини, нижньої, ростуть чагарники. Зокрема, обабіч орних земель росте алича, на окремих галявинах влітку цвіте медоносна шавлія. На території урочища «Скалки» червонокнижних  та регіонально-рідкісних  рослин немає. Можливо, це пов’язано  із спалюванням минулорічного травостою, яке не дає розцвісти навіть ранньоквітучим видам рослин, а також із забрудненням території. В норах поблизу скель водяться лисиці, куниці, хом‘яки, в ущелинах —  кажани.

Під скелями, іноді в їх ущелинах можна натрапити на незвичайні знахідки різноманітних відтінків глини, що зазвичай не перевищують розмірів сірникової коробки. Це «троянди» скель та сухопутні «корали», дивовижні витвори природи, які ростуть в урочищі «Скалки».

А що ми знаємо про троянди? За однією з давньогрецьких легенд, троянда — це надзвичайна дівчина, яку перетворила на квітку богиня весни Флора. Афродіта, богиня кохання та вроди, подарувала рослинці красу, Діоніс (бог виноробства) — ароматний нектар, а вітер Зефір розігнав хмари, щоб сонечко лагідно довершило чарівність пелюсток.

Відомо, що наші пращури наділяли квітку магічними, чудодійними властивостями, а пізніше навчилися використовувати ще й цілющі (трояндову олію — в медицині, воду — в косметології). Так, випивши запашний квітковий чай, вмить позбудешся простуди.

Мабуть, природі так сподобалася нею ж створена жива квітка, що вона вирішила увіковічити її ще й у камені. Неймовірно, та для її появи, як і для всього живого на землі, необхідна вода! Кам‘яні троянди — це кристали гіпсу, що виникають у рештках вапнякових скель. Просочуючись, вода формує пелюстки майбутніх квітів; вимиває солі, які згодом їх забарвлюють.

Відшукати ці надзвичайні творіння природи не так уже й легко, адже вони «ховаються» в грунті на глибині десять сантиметрів, зате трофей вартий того!

Справжнє диво є довкола тебе, тільки потрібно зуміти його розгледіти.

Природа дивує людину своєю красою, дарує здоров‘я, а чим ми віддячуємо їй взамін?

Даміана Зайцева учениця 10 класу Погорілівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Переглядів: 677 | Рейтинг: 0.0/0