Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Вересень » 26 » КАЗНАЧЕЙСТВО — ПОМІЧНИК І ПАРТНЕР СІЛЬСЬКИХ ГРОМАД
19:41
КАЗНАЧЕЙСТВО — ПОМІЧНИК І ПАРТНЕР СІЛЬСЬКИХ ГРОМАД

С.МАСЛОВСЬКА

Минулого тижня голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз перебувала з робочою поїздкою у м.Заставна. Свій візит вона розпочала зі знайомства з колективом районної установи (керівник Микола Гулько), відзначивши хороші умови праці казначеїв. Цікавилася проблемами, які виникають у роботі та пообіцяла допомогти у придбанні двох комп’ютерів для Заставнівської казначейської служби (КС).
Опісля разом із начальником Чернівецької обласної КС Олександром Паскарем  провела робочу зустріч з керівництвом району, головами сіл, селища, міста,  керівниками фінансових установ, розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів. Голова райдержадміністрації Юрій Кітар, представивши гостей, запросив до діалогу учасників зібрання з питань  нововведень та перспектив у бюджетній сфері і надав слово Т.Слюз.
Гостя з Києва сказала, що свої навідини на Буковину розпочала із Заставни. Такі поїздки запланувала по всій Україні, наразі залишилося  8 областей, де   вона ще не побувала. Зауважила, що чиновники в Києві не завжди знають про проблеми на місцях і навпаки інформація про нововведення знадобиться представникам органів місцевого самоврядування. Отже, як зазначила виступаюча, з 1 січня цього року відбулися зміни в бюджетному Кодексі України, зокрема з’явилися нові види податків. Один із них — акцизний збір. Значно зросли податки за нерухоме майно, у сільському господарстві — за землю. Це дало змогу збільшити доходну частину місцевих бюджетів на 7 млрд. грн. відповідно до планових показників та на 12 млрд. грн. або на 40 відсотків більше  до минулого року. Проте доповідач застерегла не тішити себе ілюзіями, не жити лише сьогоднішнім днем і  кошти не витрачати на капітальні видатки, бо до кінця року не варто сподіватися на додаткові державні ресурси.   Тим паче ці кошти потрібні на підняття зарплат бюджетній сфері та пенсій, а також на утримання армії, Нацгвардії та прикордонних військ.

Звернула увагу представників місцевого самоврядування на те, що вони мають  право обслуговуватись щодо бюджету розвитку і власних надходжень не тільки в казначейській службі, але й у державних банках (Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк), але співпраця з якими веде до певних ризиків. Застерегла, що, уклавши угоду з банком, протягом року клієнт не матиме права перейти на обслуговування до казначейства, а, отже, не отримуватиме короткотермінових кредитів КС, працюватиме з банком лише на платній основі тощо. До того ж, це питання вирішує тільки сесія місцевої ради не пізніше 25 грудня. Ще одне нововведення, яке може зацікавити всіх. З 1 липня цього року законодавець дозволив з місцевого бюджету фінансувати ремонт доріг державного значення. 
Доповідач зупинилася і на особливостях та перевагах запровадження Казначейством нової системи дистанційного обслуговування (електронний документо­обіг) розпорядників та одержувачів бюджетних коштів через програмно-технічний комплекс «Клієнт — Казначейство». Після укладеного договору програма встановлюється безплатно, крім технічних носіїв. Недолік — відсутність Інтернет-мережі в окремих селах. Оприлюднила й нові норми Закону України «Про відкритість використання публічних коштів». Вона презентувала сайт й назвала прямим обов’язком усіх бухгалтерів щоквартально публікувати використання кожної казначейської копійки, крім видатків з грифом «таємно». 
Учасники наради, вперше спілкуючись з чиновником такого рангу, підготували до неї запитання. Голова села Веренчанка В.Бойчук, насамперед, від імені своїх колег подякував гості за цікаві інформації, зауваживши, що з фахівцями КС району легко і приємно працювати, адже є і взаємопідтрика, і взаєморозуміння. А цікавила його проблема земель, які знаходяться за межами села. Т.Слюз погодилася, що казначейська служба, насправді, — не каральний орган, а помічник і партнер сільських громад. Щодо земель за межами сіл, то у ВР вже зареєстровано законопроект про повернення права сільрадам розпоряджатися такими землями. Слухачів, безумовно, цікавило й питання підвищення зарплати держслужбовцям, але, як сказала Т.Слюз, доки в державі війна, змін в оплаті праці не варто сподіватися.
Керівники управлінь, установ, представники місцевого самоврядування подякували компетентній у всіх питаннях гості за спілкування, адже налагодився результативний діалог, надто важливий для територіальних громад і місцевих державних установ.

Фото позаштатного фотокореспондента Ярослава ВОЛОЩУКА 

Переглядів: 1238 | Рейтинг: 2.0/1