Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Липень » 11 » ХУДОЖНЯ ШКОЛА ЧИ МІГРАЦІЙНА СЛУЖБА?..
13:16
ХУДОЖНЯ ШКОЛА ЧИ МІГРАЦІЙНА СЛУЖБА?..

Це питання виникло ще на початку року. На точність не претендуємо, бо не в цьому суть. Але педагогічний колектив художньої школи та й батьки дітей, котрі там навчаються, насправді перебувають у напрузі вже чимало часу. Їх цікавить одне: чому влада обрала для майбутньої міграційної служби (МС) і навіть Центру з надання адміністративних послуг (ЦНАП) саме приміщення художньої школи, а не будь-яке  інше, що, приміром, нині порожнє, або ж не потребує великих затрат для  переоблаштування. 

Врешті-решт це й привело їх до райдержадміністрації,  мета — обговорити проблему із керівником виконавчої гілки влади, отримати відповіді на запитання, які їх хвилюють ось уже впродовж декількох місяців. Отже, на зустріч із  ініціативною групою, яка відбулася в залі засідань райради, вийшли голова райдержадміністрації Ю.Кітар та його перший заступник В.Молдован, які сказали, що вони відкриті до будь-якого діалогу і готові вислухати представників громади…

— Я — бабуся двох онуків, котрі навчаються в художній школі, — розпочала одна із заставнівчанок. — Дітям дуже подобається там учитися. Вони із задоволенням розвивають свій талант до малювання. Там створені для цього всі умови. Ми, звичайно, проти, аби це приміщення забирали у наших дітей. Пошукайте інше, наприклад, у міській раді, чи там, де гральні автомати. Нині заберете художню школу, завтра — спортивну, а далі дітям нікуди буде подітися. У нас і так проблема із дитячим дозвіллям, а ви  її ще загострюєте…

Цю думку продовжували і батьки, і вчителі, окремі були категоричними, не погоджуючись на жодні умови, обурювалися  з приводу того, що представники влади попередньо не радилися з колективом та батьками, інші пропонували обрати для  міграційної служби, наприклад, будинок природи, або ж вільні приміщення міської ради. Остання пропозиція, мовляв, не безпідставна, адже на це є рішення міської ради.  

Закликаючи до толерантності та виваженості, Ю.Кітар та В.Молдован насамперед зауважили, що не варто було на це зібрання запрошувати так звану «групу підтримки», які до школи не мають жодного стосунку. Наголошували, що ніхто не збирається художню школу закривати, пояснили також, що рішення міської ради є не правочинним тому, що будівля  належить військкомату і влада міста не має права нею розпоряджатися. Чому вибір випав саме на художній школі? Бо вона є структурним підрозділом відділу культури, якому  не вистачає фінансування. Аби випередити напругу, пропонується такий варіант: у  Палаці культури є 300 квадратних метрів вільної площі, які можна передати художній школі взамін на її 200 квадратних метрів. Лише в опалювальний сезон за Палац культури доводиться платити 240 тисяч гривень (у тому числі за порожню площу), а бюджетна «діра» вже зараз становить 12 млн. гривень (людям нема звідки взяти гроші на зарплату). Окрім цього, вже з осені планується утримання всіх установ міста — за рахунок міського бюджету, який, звичайно ж, не витримає такого фінансового навантаження. Це з одного боку. З іншого, як зазначив начальник РС РВ УДМС С.Фівчук, центр з надання послуг  — нова структура, де будуть сконцентровані всі служби, аби людям не доводилося бігати за довідками усім містом.  До того ж, район додатково отримуватиме щонайменше 700 тисяч гривень. Ми вже втратили центри військкомату, податкової та  санітарної   служб. Якщо до осені не знайдемо приміщення для МС,  жителі району змушені будуть їхати за потрібними довідками від міграційної та інших служб до Кіцманя чи, приміром, Садгори. 

Група протестувальників, безумовно, погоджується з тим, що така нова структура у районі потрібна, але все ж наполягала на своєму: не чіпати художню школу. Проте погодились на пропозицію влади  оглянути вільні приміщення Палацу культури, а також обговорити тему можливості  облаштування його частини.  Наразі питання залишається відкритим. Чи дійдуть компромісу обидві сторони, зважаючи на скрутну економічну ситуацію в районі, в Україні та соціальну напругу між владою і людьми?

С.СВІТЛИЧНА, О.ОСТАПОВИЧ

Переглядів: 493 | Рейтинг: 0.0/0