Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 29 » Лептоспіроз — хвороба Васильєва–Вейля
12:06
Лептоспіроз — хвороба Васильєва–Вейля

Лептоспіроз — гостре інфекційне захворювання з групи зоонозів, що супроводжується гарячкою, симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем. Лептоспіроз належить до природно-осередкових інфекцій. Частіше всього хворіють тваринники, працівники м’ясокомбінатів, дератизатори, особи, які працюють на заболочених луках. Пік захворюваності припадає на літньо-осінній період. Після перенесеного захворювання залишається стійкий типоспецифічний імунітет.
Резервуаром лептоспір є гризуни, свині, рідше велика рогата худоба. Хвора людина не становить небезпеки для інших. Зараження людей відбувається під час купання у водоймі, косовиці, при вживанні інфікованих продуктів і води, при догляді за хворими тваринами. В організм людини і тварини лептоспіри проникають через ушкоджену шкіру і слизові оболонки.
На жовтяничний лептоспіроз найчастіше хворіють працівники м’ясокомбінатів, харчових підприємств. У відкритих водоймищах лептоспіри виживають від кількох годин до місяця, у вологому грунті – більше як 6 місяців, добре преносять  мороз,  у  кип’яченому  і  пастерезованому  молоці  вони  зберігаються 20-48 годин, у кислому молоці гинуть протягом 20 хвилин. 
Лептоспіри дуже чутливі до прямих сонячних променів, висушування, високої температури, кислоти, лугів, деззасобів.   
Інкубаційний період 2-19 днів, у середньому 7 днів.  Хвороба починається раптово, температура піднімається до 39-40°С, з’являється загальна слабість, головний біль, біль у суглобах, литкових м’язах. Біль у правому підребірї, під грудьми. У розпалі хвороби приєднується нудота, блювота, марення, безсоння, кровотеча з носа. У важких випадках на 4-7 день температура знижується, з’являється жовтяниця шкіри та склер.
Профілактика полягає в дотриманні санітарних вимог під час будівництва зрошувальних систем, колодязів та водозабірних систем, а також під час експлуатації відкритих водоймищ. При роботі в полі використовують взуття яке не промокає, харчові продукти зберігають в недоступних для гризунів місцях. Забороняється вживати воду з відкритих водойм. Знищення гризунів, своєчасне виявлення хворих домашніх тварин, суворе дотримання ветеринарно-санітарних норм, охорона водойм, суворе дотримання індивідуальної гігієни. Такі заходи допоможуть уникнути такого важкого захворювання.
Бережіть себе та будьте здорові!

В.ДОЙНА, заступник начальника  міжрайонного управління –
начальник епідеміологічного відділу,
заступник головного державного санітарного лікаря
Кіцманського та Заставнівського районів

Переглядів: 422 | Рейтинг: 0.0/0