Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Липень » 4 » МАЙСТЕР-КЛАС ГАЛИНИ ЯКИМИК
12:06
МАЙСТЕР-КЛАС ГАЛИНИ ЯКИМИК

Лялька-мотанка — справжній прадавній український оберіг! Це втілення добра і ніжності. Вона, як посередник між бабусями і онуками. Є в ній щось магічне і загадкове.

Заставнівська майстриня Галина Якимик зацікавилася мистецтвом виготовлення мотанок тому, що любить створювати щось оригінальне та, головне, своє. А тепер із задоволенням передає свій досвід іншим.

У «Заставнівській світлиці» центральної районної бібліотеки нині представлено колекцію мотанок, змайстрованих пані Галиною. В експозиції — ляльки у костюмах із сучасних тканин, натурального льону. Особливо пишається, коли вдається використовувати в одязі ляльки-мотанки клаптики з одягу старих речей. Інколи ці «врятовані» клаптики з вишивкою на тканині, яка несе позитивну енергетику попередніх поколінь. Кожна лялька у віночку з квітів, хустині чи стрічках, які вдало поєднані з вишитими мотивами на сорочках чи фартушках. При створенні в них закладається етнічний фактор любові, надії та віра в добро.

Пані Галина — майстриня-початківець свого захоплення, але про історію тисячолітніх народних оберегів може розповідати годинами. Першими її слухачами стали вихованці дитячої установи «Сонечко», де Галина Іванівна працює вихователем. Її мрією є створення міні-музею ляльки-мотанки. Вона вважає, що народна іграшка пробудить у малюків інтерес до традицій та звичаїв своєї родини, міста і країни. 

Дітям дуже подобається створювати ляльки-мотанки власноруч. Саме тому у «Заставнівській світлиці» пані Галиною було проведено майстер-клас для користувачів дитячої бібліотеки. Всі запрошені та працівники книгозбірні з захопленням спостерігали за руками майстрині та творили свої обереги.

Бібліограф О.Мартинюк зробила огляд книг та періодичних видань, які розгорнуто на виставці «Творче джерело традицій». Друковане видання знайомить з історією української вишивки, дає вичерпну інформацію про традиційне вбрання Буковинського краю і висвітлює походження ляльки-мотанки та значення тих сакральних знаків, які використовуються при створенні оберегу. Лялька-мотанка надихає й водночас заспокоює, бо за роботою ніби поринаєш у процес медитації.

Усі діти радо забрали свої витвори додому. Адже лялька-мотанка-берегиня — один з членів сім’ї, помічниця в житті. Її можна розмістити біля вхідних дверей, над дитячим ліжечком, перед столом. Любов і чистота душі, вкладені в неї, створять щасливу долю сім’ї, родини і крізь відстань та час передадуть все це нащадкам. Головне з цими думками жити, творити і все буде добре.

О.МАРТИНЮК, бібліограф ЦБС

Переглядів: 481 | Рейтинг: 0.0/0