Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Вересень » 19 » МИ — ЗА ЄДИНУ ПОМІСНУ ПРАВОСЛАВНУ ЦЕРКВУ
18:29
МИ — ЗА ЄДИНУ ПОМІСНУ ПРАВОСЛАВНУ ЦЕРКВУ

Л.БАЛАНЕЦЬКА, О.ОСТАПОВИЧ (фото)

Упродовж багатьох століть духовне життя української спільноти зазнавало чимало злетів або трагічних падінь. Після десятиліть вимушеного атеїзму народ усе ж повертається до віри. Люди шукають істину, прагнуть знайти відповіді на одвічні питання сенсу буття. Однак ситуація у православному церковному житті України, незлагодженість думок та непорозуміння між окремими церквами далеко не сприяють підвищенню духовності суспільства. І це турбує свідомих його представників, громадськість у цілому. Під час спілкування, в радіо-,  телепередачах доволі часто чую запитання, різні думки, пропозиції щодо об’єднання трьох православних гілок в Україні – мається на увазі Київського, Московського патріархатів та Української автокефальної церкви. Відповіді також бувають різними, деколи протилежними: одні кажуть, що цим повинна займатися влада, а інші — церква або громади... Хто у цьому має рацію більше? Це питання ще потребуватиме вивчення, аналізу, довготривалих дискусій і обговорень. На мою думку, лише спільними зусиллями можна вирішити таку вагому справу. 
Про вищезгадану проблему мовилося і на «круглому столі» «Дай, Боже, сили й мудрості правдою Вкраїну зберегти», який у стінах райбібліотеки зібрав і духовенство, і представників громадськості, «Просвіти», влади, освітян (вчителів предмету «Християнська етика», історії та рідної мови), працівників культури, студентів ЧНУ, старшокласників м.Заставна та інших не байдужих людей. 
Будь-яка добра справа розпочиналася із молитви. Не був винятком і цей захід, на  якому «Отче наш», разом із хористами церкви с.Вікно, виконали усі запрошені й гості. Далі вслухалися в проникливі слова «Молитви», яку читала учениця Заставнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів А.Вікірюк.
Мета цього зібрання — віднайти, обгрунтувати, оприлюднити історичні, релігійні та релігієзнавчі джерела необхідності створення в Україні Єдиної Помісної Української       Православної Церкви, як гаранта повноцінного духовного й національного відродження нашого народу. У ході бесід усі дотримувалися толерантності, виваженості, думки і пропозиції були цікавими і доступно викладеними, їх з увагою слухали і аналізували. Ініціатор та організатор «круглого столу» — районне товариство «Просвіта» імені Т.Шевченка (голова — С.Масловська, яка виступила й ведучою). Про доречність, актуальність розмови з вищезгаданої тематики  не раз наголошувала відповідальний секретар ВУТ «Просвіта» імені Т.Шевченка М.Пелех.

Про прогресивних діячів, які у різні часи прославили Заставнівщину, говорив у своєму виступі голова Чернівецької обласної організації ВУТ «Просвіта» імені Т.Шевченка О.Савчук. Свою думку  звів до того, що тут народжувалися сміливі ідеї, які на теренах краю згодом втілювалися в життя.  Він дотримується тієї думки, що Україна повинна мати свою Єдину Помісну Українську Православну Церкву. Українці об’єднаються воєдино, бо хочуть жити в мирі на своїй Богом благословенній землі.
Своїми думками з вище­згаданої тематики ділилися о.Микола із церкви Святої Параскеви м.Чернівці, який під час Революції Гідності, біля пам’ятника Т.Шевченку проводив Богослужіння, завідувач Богословського відділу філософсько-теологічного факультету ЧНУ, кандидат богословських наук, доцент М.Щербань (подав усі нюанси, як теоретик), о.Роман із с.Лужани, благочинний Заставнівського округу, настоятель Свято-Миколаївської церкви м.Заставна, автор багатьох збірок на духовну тематику о.Дмитро ( з легкої руки якого і за сприяння тодішньої влади, у 90-і церква одна з перших перейшла на ведення служби українською мовою), керівник апарату райдержадміністрації І.Семенюк, міський голова Я.Цуркан та інші. Думки виступаючих зводилися до одного, що таке об’єднання є необхідним, оскільки церква з’єднує людей і робить сильнішою державу. У нашій країні повинна бути Єдина Помісна Українська Православна Церква. У кожній державі існує незалежна православна Церква. Розділена на частини вигідна тим, хто не хоче бачити Україну незалежною, сильною і могутньою. Проти цього виступають наші супротивники. Хоч вони цього не роблять відкрито, а приховано.  Об’єднання українських церковних юрисдикцій можна буде досягти тільки тоді, коли запит на нього надійде «знизу», тобто, коли парафіяни і духовенство будуть щиро прагнути до цієї єдності. Яскравим прикладом ділилися гості з Вижниччини. Зокрема голова Вижницького товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка Д.Никифоряк і Мілієвський сільський голова В.Гафюк, у селі якого прихожани свідомо перейшли із церкви МП до церкви КП.
На зібранні був присутній о.Дмитро із м.Кіцмань, який є священнослужителем церкви МП і до нього виникало чимало слушних запитань, пропозицій, що стосувалося об’єднання Церков, ролі у цьому настоятелів храмів, парафіян тощо.  Як зазначалося, Москва активно протидіє об’єднанню Українських Церков, утвердженню єдиної помісної Української Церкви та її визнання іншими Помісними Православними Церквами. Зрозуміло, що московсько-путінський режим у гібридній війні з Україною активно використовує потенціал Російської Православної Церкви (Московського патріархату) на чолі із патріархом Кирилом, її мережу в нашій державі для того, щоб впливати на свідомість українців, розділяти їх поміж собою і таким чином тримати у не стабільності та під контролем Україну. Звісно, о.Дмитро не зміг дати ствердних відповідей на конкретні запитання, бо йому одноосібно важко прийняти якесь вагоме рішення чи щось пообіцяти.
У дискусії, обговоренні також брали активну участь історик за фахом, краєзнавець Ю.Кушнір, директор Кулівецького НВК О.Лісова, яка хоче, щоб служба у Кулівецькій церкві та інших правилася зрозумілою мовою, вчитель історії Кострижівської ЗОШ І-ІІІ ступенів М.Черешнюк, волонтер «Заставнівської сотні» В.Петришак, заставнівчанка В.Бурденюк, учениця Заставнівської гімназії А.Колісник  та інші активні учасники, яким не байдужа майбутня доля України. 
У заході взяли участь і о.Сергій із смт.Кострижівка, о.Василь із с.Брідок, архімандрит Євген, настоятель Свято-Преображенського  монастиря с.Васловівці. На жаль, не вдалося поспілкуватися  мобільним телефоном із о.Віталієм, настоятелем Свято-Василівської церкви із с.Дорошівці, який у цей час перебуває у зоні АТО.
Цікавий огляд літератури на духовну тематику провела директор ЦБС Л.Стасюк, яка уклінно запрошувала приходити до бібліотек і знаходити необхідні видання.
У залі звучали актуальні, пророчі  слова Т.Шевченка. Вірш «Розрита могила» прочитали А.Колісник, Д.Грушецька і А.Агатій, учениці Заставнівської гімназії.
Завершився захід піснею М.Лисенка «Боже великий, єдиний, нам Україну храни», яку виконали усі учасники «круглого столу».
Будьмо єдині національно, державно і церковно! Без такої єдності не матимемо майбутнього! Тож нехай допоможе нам на ниві національного, державного і духовного єднання Господь Бог!

 

Переглядів: 1025 | Рейтинг: 0.0/0