Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 18 » «МИТТЄВОСТІ НАШОГО ЖИТТЯ»
16:44
«МИТТЄВОСТІ НАШОГО ЖИТТЯ»

Під такою назвою в «Заставнівській світлиці» центральної районної бібліотеки розпочала свою роботу виставка фотосвітлин представлена Юрієм Аксентійовичем Кушніром.
Мистецтво фотографії — одне з найпрекрасніших у світі. Уміння зафіксувати момент, висловити свої почуття через знімок, передати якийсь емоційний і енергійний посил — ось що приваблює глядачів до фотографії на виставці.
Юрій Аксентійович народився на Хотинщині, в селянській сім’ї. Закінчив Хотинський сільськогосподарський технікум, а згодом Чернівецький Держуніверситет ім.Ю.Федьковича. Працював вчителем Заставнівської середньої школи, головою Заставнівської міської ради, майстром, викладачем, заступником директора і директором вищого професійного училища №24, керуючим справами районної ради. Лауреат обласної освітянської премії імені О.Поповича, відмінник народної освіти України.
Захопленням його дитинства були книги. В юні роки, під час навчання в технікумі, захоплювався велоспортом, під час армійської служби займався військовим триборством і лижними гонками, а ще зародилось нове захоплення — журналістика і фотографія. Фотоапарат став невід’ємною частиною життя Юрія Кушніра. Він намагається прихопити на будь-який захід, що відбувається у районній бібліотеці, щоб ніщо не залишилося поза увагою, а потім, було що згадати і показати друзям і колегам.
Фотомистецтво має такі ж можливості, як кіно, живопис, або література! Тим складнішою є ця техніка, що потрібно відобразити психологічний стан людини в одному фото. Не можна дозволити собі розкіш оповідати про настрій протягом години фільму чи кількох сторінок тексту. Одна миттєвість, один жест, один випадковий рух — все, що в нього є! Тим ціннішим видаються вдалі знімки, тим кропіткішою праця. Юрій Аксентійович відчуває себе мисливцем миті, майже чарівником. Він вміє зупиняти час! Він вміє дарувати цей зупинений час іншим! Він може говорити без слів!
Фотографії, які представлено в «Заставнівській світлиці», відображають любов автора до Заставнівщини, її людей. Не обійшов Юрій Аксентійович діяльності заставнівських волонтерів, релігійної тематики, патріотичного настрою. Його захоплення історією рідного краю в дитинстві переросло у зрілі роки у велику мету — досконало вивчити минувшину Буковини. Зібрані легенди, перекази, історичні дослідження з часом вилилися в історичну повість «Дністряни», яку автор видав у 1998 році. Не систематично, але інколи писав вірші, і, коли їх набралось чимало, видав книгу.
Перша поетична збірка «Цілий світ для нас» вийшла друком в 2000 році.
У 2003 році написаний історико-інформаційний довідник «Свято-Іоанно-Богословський Хрещатицький монастир», інформаційний довідник природно-заповідних місць Заставнівщини «Краще один раз побачити», а в 2004 році — «Настя. Данківці наша мала Батьківщина». Фотоальбом «Заставнівські каштани» роздрукували у 2010 році. У 2012 році Юрій Аксентійович, разом з іншими запрошеними, був присутній на творчій зустрічі із Тамарою Севернюк. Його незмінним супутником, як зазвичай, був фотоапарат. Всі світлини упорядкували в інформаційний довідник «Зустріч з Тамарою Севернюк». Ще одне творіння — Заставна вітає із 80-и річчям Ярослава Васильовича Матійчака, яке можна переглянути на книжковій виставці «Рідне слово на рідній землі».
Увесь його шлях устелений успіхами і невдачами, злетами і падіннями, але він завжди перебуває в постійних творчих пошуках… писали про Ю.А.Кушніра в обласному науково-методичному бюлетні «Шляхами педагогічних пошуків». «Для нього не має дрібниць». Усе помічає, оцінює. Тих, хто думає, працює, творить, заохочує, з ледарями або байдужими — не по дорозі». Своє ідейно-етичне кредо він проголошує у вірші «Життя».

«Життя — це шлях, важка дорога,
Усяк її як може йде.
І легко тим, хто йде до Бога,
Та гірко тим, хто вбік бреде.
Мета життя, життя прожити,
Свій рід продовжить на землі,
І добру згадку залишити,
І світлий слід…»

Отож, запрошуємо всіх завітати до «Заставнівської світлиці» районної бібліотеки, що дозволить ближче ознайомитись з гарним хобі Юрія Аксентійовича. У фотографії відображені абсолютно нові грані життя, можна відчути настрій та вподобання автора.

О.МАРТИНЮК, бібліограф ЦБС

Переглядів: 635 | Рейтинг: 0.0/0