Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 27 » НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ ШКІДНИК — АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК
12:04
НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ ШКІДНИК — АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК

Американський білий метелик (АБМ, Hyphantria cunea Drury) — моль родини Arctiidae, поліфаг, що пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Найбільш улюбленими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня.

БІОЛОГІЯ

Американський білий метелик — білосніжний, з шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовтувато-коричневими цяточками на крилах. Живе 8-10 діб. Самки відкладають яйця на нижню частину листка, після чого гинуть. Гусениці, що відродилися, починають шкрябати епідерміс листя. Підростаючи, розповзаються деревом, а при відсутності корму, мігрують на інші. Життя гусениць — 35-45 діб, але за цей час вони встигають завдати непоправної шкоди рослинам.
Метелик розвивається у двох генераціях. Зимує у стадії лялечки на штамбах дерев, у тріщинах кори, опалому листі, грунті, упаковці, ящиках. 

ШКОДОЧИННІСТЬ

Гусениці АБМ надзвичайно шкодочинні. АБМ небезпечний для майже 300 видів рослин. Серед садових дерев найбільш уразливі шовковиця, яблуня, груша, слива, айва, черешня, горіх. Вони повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Така дефоліація насаджень призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їх ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність та захисна, декоративна, естетична функція насаджень, погіршуються умови існування фауни. Гусениці поїдають листя. Шість-вісім гнізд шкідника на плодовому дереві здатні повністю його знищити.

Батьківщиною американського білого метелика є Північна Америка. В Європу, а саме Угорщину, АБМ був завезений у 1940 році з Північної Америки з вантажем. В Україні, у 1952 році, в Закарпатській області вперше виявили АБМ. 

Поширюється, при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів, транспортними засобами. У країні, середня швидкість розповсюдження — 30-40 км на рік.

Для попередження занесення АБМ слід проводити детальний огляд імпортних вантажів, вітчизняної продукції, пакувального матеріалу, транспортних засобів, що надходять із карантинних зон, регулярно обстежувати багаторічні насадження. Вивіз плодів і садивного матеріалу із заражених господарств, населених пунктів варто проводити за узгодженням з карантинною інспекцією.

Агротехнічні заходи полягають у збиранні та знищенні гусениць та кладок яєць АБМ. Гілки з гніздами гусениць обрізають і спалюють. Одне не знищене гніздо дасть тисячі таких гнізд наступного року.
Для ліквідації вогнищ АБМ обробляють плодові сади та лісосмуги інсектицидами, дозволеними до використання в Україні.

У зоні поширення шкідника, особливо в населених пунктах, рекомендується застосування бактеріальних препаратів.

С.ЛАХМАН, провідний фахівець фітосанітарних процедур

Переглядів: 525 | Рейтинг: 0.0/0