Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 6 » ОБ’ЄДНАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ: ЗА І ПРОТИ
12:19
ОБ’ЄДНАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ: ЗА І ПРОТИ

Майже в кожному населеному пункті Заставнівщини тривають обговорення пропозиції щодо ініціювання добровільного об’єднання територіальної громади. Наші журналісти бувають на кожному такому обговоренні. Минулого тижня ми побували у с.Вікно. У ньому брали участь голови сіл придністрової зони, директори навчальних та виховних закладів і будинків культури. До обговорення були запрошені перший заступник голови райдержадміністрації В.Молдован, голова райради Д.Скігар, начальники: фінуправління К.Пеліховська, відділу освіти М.Матейчук, відділу культури В.Барабащук, головний лікар первинної медико-санітарної допомоги Л.Шевчук.

Мова йшла про процедуру об’єднання, етапи адміністративно-територіальної реформи, зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України, повноваження об’єднаної громади, які, до речі, будуть такими ж як і нині існуючих районів. Об’єднана громада буде мати повноваження щодо утримання (фінансування) закладів первинної медицини, дошкільної та середньої освіти, соціального захисту, культури, а також повноваження щодо благоустрою, утримання комунального майна тощо.

Зона доступності таких центрів визначена 20-25 км. Бажано, щоб об’єднання громад пройшло в межах нині існуючих районів. В іншому випадку має бути узгодження з Верховною Радою України та прийняте нею рішення.

Основна мета реформи місцевого самоврядування — зробити громади спроможними. Але чи будуть вони такими, якщо об’єднається декілька «бідних» громад? Чи захоче центральна садиба тягнути на собі у самодостатність малі села, та чи не зникнуть вони з карти району? Як колись зникли села Садгора, Ленківці, Жучка? Чи в гонитві за економічною стабільністю ми не згубимо здоров’я дітей, які змушені будуть ходити до школи за десяток кілометрів? Бо ж куди правду діти, розбиті вщент дороги, якими і влітку важко проїхати, взимку не підтримуються в належному стані.

Як бачимо, запитань більше, ніж відповідей. Попри все, світовий досвід, зокрема європейський, свідчить про важливість децентралізації влади в регіонах, про його необхідність. Тож громадам є про що говорити і над чим міркувати.

І головне — об’єднуватися чи ні повинні вирішувати люди.

Майя КАЛИН, В.СТАСЮК

Переглядів: 568 | Рейтинг: 0.0/0