Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Липень » 4 » ПІДГОТОВКА ДО ЗБИРАННЯ ВРОЖАЮ — ВАЖЛИВА СПРАВА
12:42
ПІДГОТОВКА ДО ЗБИРАННЯ ВРОЖАЮ — ВАЖЛИВА СПРАВА

Нещодавно на базі тракторного стану ТзОВ «Хрещатик-Агро», що у м.Заставна, відбулася нарада з керівниками провідних агропромислових підприємств району.

У вступному слові голова Заставнівської районної державної адміністрації Юрій Кітар наголосив на важливості дотримання законодавства при укладанні договорів оренди із пайовиками (нині частина орендарів не поспішають реєструвати угоди, як того вимагає закон, а, отже, податки сплачують не повністю), єдиної ціни на зерно при видачі його за паї, соціальній підтримці населених пунктів, співпрацю агропідприємств із центром зайнятості тощо.

Директор «Хрещатик-Агро» Микола Олексюк детально розповів про роботу товариства, новітні технології, які дозволяють контролювати процес виконання механізованих робіт, допомогу громадам населених пунктів, у яких орендують землі, а також, звичайно, про плани. Важливим зауваженням керівника сільськогосподарського підприємства стало питання упорядкування волонтерської діяльності. «Хрещатик-Агро» неодноразово надавав різноманітну допомогу для наших військових. Але нині з’явилася ціла низка волонтерських організацій, діяльність яких маловідома. А тому проконтролювати, куди пішла надана допомога, практично неможливо. Микола Олексюк висловив думку, що координацією цієї роботи повинна займатися виконавча влада.

Начальник управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації Ярослав Олексюк розповів про площі під різними культурами, які підлягають збиранню, підготовці техніки до роботи в полі та складських приміщень до приймання зерна, зупинився на пробації посівів. Особливий наголос зробив на дотриманні техніки безпеки на всіх етапах робіт та інформуванні голів місцевих рад у разі проведення робіт з отрутохімікатами задля попередження населення, а особливо бджолярів. Ярослав Євгенович сконцентрував увагу на впорядкування польових доріг задля зменшення втрат при перевезенні врожаю. Не оминув болючого питання щодо дотримання структури посіву. Нині, за статистичними даними, під зернові культури відводиться близько 55 відсотків посівних площ. Отже, на окремих полях немає сівозміни, що негативно впливає на родючість землі.

Заступник начальника, начальник Заставнівського відділення Кіцманської об’єднаної державної податкової інспекції Валентина Євка зупинилася на питаннях реєстрації всіх найманих працівників під час сезонних робіт, недопущення виплати зарплат «у конвертах», якісного інформування пайовиків про ціну на зерно, яке їм видають у рахунок орендної плати, та, власне, і її розмірів, який залежить від місцерозташування ділянки, чим вартість землі різниться.

На питаннях закупівлі зерна у Державний резерв та обласний фонд, а також розцінок на зберігання врожаю детально зупинився заступник директора державного підприємства «Неполоковецький комбінат хлібопродуктів» Віктор Астрейко.

Із цінами на послуги свого підприємства детально ознайомив директор ТОВ «Віойл-Зерно» Сергій Вдовиченко.

Інформацію щодо наявного насіння зернових довів директор ТзОВ «Україна» Василь Козарійчук. Нині це єдине насіннєве господарство у нашому районі, яке співпрацює із низкою провідних наукових інститутів. Тому якість зерна, яке тут вирощується, надзвичайно висока.

Вимоги техніки безпеки при збиранні вражаю присутнім нагадав провідний фахівець Заставнівського районного сектору Управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Чернівецькій області, старший лейтенант служби цивільного захисту Микола Хортюк. Учасники наради мали змогу оглянути обладнання спеціалізованого автомобіля, яке продемонструвала місцева пожежна команда.
Підсумок наради підбив Юрій Кітар, який, зокрема, запропонував за рахунок співфінансування агропромислових підприємств та місцевих бюджетів відновити діяльність кущових пожежних команд.
Відтак учасники наради оглянули представлену техніку ТзОВ «Хрещатик-Агро» та між собою обговорили болючі питання цьогорічних жнив.

В.БАЛАНЕЦЬКИЙ, редактор районного радіомовлення
Фото О.ОСТАПОВИЧА

Переглядів: 569 | Рейтинг: 0.0/0