Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 20 » ПЛАНУВАННЯ СІМ'Ї ТА РОЛЬ ДИТИНИ У СІМ’Ї
14:52
ПЛАНУВАННЯ СІМ'Ї ТА РОЛЬ ДИТИНИ У СІМ’Ї

ермін «планування сім’ї» передбачає допомогу окремим особам і подружнім парам досягти певних результатів, а саме: уникнути небажаної вагітності, народити бажаних дітей, регулювати інтервали між вагітностями, вибирати час народження дитини, залежно від віку батьків і стану їхнього здоров’я, визначати кількість дітей у родині.

Проблема планування родини набуває сьогодні великого значення. Продовжує залишатися основним методом регулювання народжуваності. При цьому ускладнення після абортів спостерігаються в кожної третьої жінки, а у тих, які вперше завагітніли, їхня частота наближається до 40%. Основними ускладненнями аборту є безплідність, невиношування вагітності, запальні захворювання геніталій, ендокринні порушення, ускладнення при наступних пологах і вагітностях.

Аборт не повинен бути методом планування родини, народження бажаних і здорових дітей.

Планування родини покликане забезпечити здоров’я жінки саме тоді, коли це буде потрібно.

Варто не переривати, а попереджувати небажану вагітність. Розумною альтернативою аборту є контрацепція. Ризик, пов’язаний із застосуванням контрацептичних засобів, значно нижчий, ніж ризик, пов‘язаний з небажаною вагітністю й абортом.

Сьогодні реальність така, що близько 60% молодих людей мають досвід статевого життя до 18 років. Таким чином, «Період небезпеки» небажаної вагітності збільшується, а знання про те, як її уникнути, мають далеко не всі.

Навряд чи знайдеться хоча б одна людина, яка позитивно ставиться до абортів. Але, на жаль, кожен десятий аборт — у молодих жінок до 19 років. Близько 30-50% абортів у жінок старше 19 років — повторні. Аборт негативно впливає на перебіг наступних вагітностей, часто призводить до дизгормональних станів, що у майбутньому проявляється порушеннями менструального циклу, мастопатія, безплідністю. Інша сторона проблеми полягає в тому, що молоді люди часто мають кілька статевих партнерів, часто їх змінюють. Це призводить до збільшення кількості захворювань, таких як сифіліс, гонорея, хламідіоз, генітальний герпес та інші. Уже зараз кількість безплідних подружніх пар сягає 30%, причому це як жіноча, так і чоловіча безплідність.

Якщо між батьками та лікарями є довіра, і вони будуть в тісній спів­праці виховувати своїх дітей, привчаючи їх до ведення здорового способу життя, то кожне наступне покоління людей буде більш здоровим та щасливим.

Н.МІЦКАН, лікар акушер-гінеколог із плануванні сім‘ї Заставнівської ЦРЛ

Переглядів: 693 | Рейтинг: 0.0/0