Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Березень » 24 » ПОРЯДОК І РОЗМІРИ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ЗАОХОЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНИХ ТА РЕЗЕРВІСТІВ
16:04
ПОРЯДОК І РОЗМІРИ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ЗАОХОЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНИХ ТА РЕЗЕРВІСТІВ

Відповідно до Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військо­возобов’язаних і резервістів На­ціон­альної гвардії України, війсь­ко­во­зобов’язаним, у тому числі резервістам (далі — військовозо­бов’я­зані), призваним на збори, за кожний день перебування на зборах з урахуванням часу перебування у дорозі від місця проживання до місця проведення зборів і назад виплачуються добові (у відсотках від добових за кожний день службових відряджень) у таких розмірах:

вищому офіцерському складу — 50%;
старшому офіцерському складу — 40%;
молодшому офіцерському складу — 35%;
сержантському і старшинському складу:
прапорщикам, старшим прапорщикам — 35%;
молодшим сержантам, сержантам, старшим сержантам, старшинам — 30%;
рядовому складу — 20%.

За період тимчасової непрацездатності в дні перебування на зборах, але лише до дня їх закінчення чи звільнення від них через хворобу, а також за час перебування в дорозі від місця зборів до місця проживання добові виплачуються військовозобов’язаним у розмірах, передбачених Інструкцією.
Витрати на проїзд до місця проведення зборів і назад до місця проживання військо­возобов’язаних у розмірі фактичних витрат, але не більше встановлених норм відшкодовуються військовими частинами за місцем проведення зборів.
Військовозобов’язаним, які на день призову на збори не працюють, на весь період зборів та резервістам з числа непрацюючих на весь термін виконання ними обов’язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до військової частини і назад, виплачується грошове забезпечення в розмірі мінімальної заробітної плати.
За військовозобов’язаними, призваними на збори, зберігаються на весь період зборів, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, місце роботи, займана посада та середній заробіток як на основній, так і на сумісних роботах.
Зазначені особи не підлягають звільненню з роботи з ініціативи власника або вповноваженого ним органу незалежно від підпорядкування і форм власності з дня отримання повістки про призов і до повернення, крім випадків ліквідації установи, підприємства, організації тощо, де вони працювали.
У разі реорганізації підприємства (злиття, приєднання, поділу, перетворення), на якому працює військовозобов’язаний, за період зборів виплати йому здійснюють:
у разі злиття підприємства з іншим підприємством — підприємство, що виникло в результаті злиття; у разі приєднання одного підприємства до іншого підприємства — останнє;
у разі поділу підприємства або виділу від нього — нове підприємство, що утворилося в результаті цього поділу або виділу, у якому залишився працювати військовозобов’язаний;
у разі перетворення одного підприємства в інше — підприємство, яке в результаті виникло.
Особам, зайнятим на сезонних роботах, які працюють за трудовим договором на визначений строк, установлений за погодженням сторін, а також тимчасовим працівникам, призваним на збори, за місцем роботи виплачується середня заробітна плата протягом усього часу тривалості зборів та перебування в дорозі до військової частини і назад. Займана посада (місце роботи) за ними зберігається на час цих робіт, обумовлених трудовим договором.
Особам, призваним на збори, виплачується заробітна плата за відпрацьований час до дня припинення роботи у зв’язку з від’їздом на збори, а також середня заробітна плата за першу половину місяця зборів.
За решту часу перебування на зборах виплата заробітної плати проводиться у звичайні строки, установлені на підприємстві, в установі чи організації, де працює військовозобов’язаний.
Особи, які проходять збори з відривом від виробництва, використовують вихідні, святкові та неробочі дні згідно з розпорядком, установленим командуванням, що проводить збори.
У разі, якщо військовозобов’я­заний був призваний на збори зі щорічної чи додаткової відпустки, вона підлягає продовженню після закінчення зборів або перенесенню на інший строк.
Виплата середнього заробітку військовозобов’язаним, призваним на збори, проводиться підприємствами, установами та організаціями, де працюють (працювали) призвані на збори, з подальшим відшкодуванням цих витрат військовими частинами, у яких військовозобов’язані проходили збори.
Середній заробіток військовозо­бо­в’я­заних, призваних на збори, розраховується підприємствами, установами та організаціями, де працюють (працювали) призвані на збори, відповідно до чинних нормативно-правових актів.
Підприємства, установи та організації для покриття витрат на виплату середньої заробітної плати військо­возобов’язаним, призваним на збори, подають до військової частини, у якій військовозобов’язаний проходив збори, рахунки для оплати.
До рахунків додаються відомості на виплату середньої заробіт­ної плати, нарахованої військо­возо­бо­в’язаним, призваним на збо­ри.
Відшкодування витрат підприємства, установи та організації, передбачених пунктом 5 цієї Інструкції, здійснюється військовою частиною за кодами економічної класифікації видатків: 2112 «Грошове забезпечення військовослужбовців» та 2120 «Нарахування на оплату праці».
Резервістам, які виконали програму підготовки, не вчиняли правопорушень, пов’язаних з проходженням служби у військовому резерві, виплачується одноразове грошове заохочення у таких розмірах, гривень на рік:

вищому офіцерському складу — 3100;
старшому офіцерському складу — 2800;
молодшому офіцерському складу — 2500;
сержантському і старшинському складу:
прапорщикам, старшим прапорщикам — 2200;
молодшим сержантам, сержантам, старшим сержантам, старшинам — 1900;
рядовому складу — 1600.

Резервістам, які прослужили у військовому резерві неповний календарний рік, заохочення, виплачується пропорційно прослуженому часу з розрахунку 1/12 річного розміру заохочення за кожний повний календарний місяць служби.
У разі виплати заохочення резервістам за неповний календарний рік період служби обчислюється:
тим, які протягом року прийняті на службу у військовому резерві, — з дня набрання контрактом чинності та видання наказу командира військової частини про прийняття громадянина на службу у військовому резерві і призначення його на посаду;
тим, які протягом року звільнені зі служби у військовому резерві, — до дня закінчення дії (розірвання) контракту, але не раніше дня видання наказу командира військової частини про звільнення громадянина зі служби у військовому резерві.
У разі смерті резервіста розмір заохочення обчислюється пропорційно часу, прослуженому в році настання смерті.
Виплата заохочення резервістам проводиться на підставі наказу командира військової частини, де проходять службу резервісти. Наказ про виплату одноразового грошового заохочення видається в кінці року, а у випадках, передбачених законодавством, — під час вибуття резервіста з військової частини. Виплата здійснюється за місцем проходження служби у військовому резерві.

(Далі — буде.)

Переглядів: 600 | Рейтинг: 0.0/0