Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 2 » ПРО ДОБРОВІЛЬНЕ ОБ’ЄДНАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД
18:11
ПРО ДОБРОВІЛЬНЕ ОБ’ЄДНАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

(Закінчення. Початок у №17 від 23 квітня ц.р.)

У період з дня набрання чинності рішенням обласної ради про утворення об’єднаної територіальної громади до формування органів місцевого самоврядування об’єднаної територіальної громади відчуження, передача в оренду (користування), заставу (іпотеку), лізинг, концесію, оперативне управління об’єктів комунальної власності територіальних громад, що об’єдналися, забороняється.
Окремо варто зазначити, що Закон вносить зміни до положень Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», коригуючи поняття територіальної громади у ст. 6 документу та доповнюючи його новим поняттям у ст. 14-1. «Староста». Зокрема, передбачено, що у селах, селищах, визначених за рішенням місцевої ради об’єднаної територіальної громади, утвореної відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», за винятком її адміністративного центру, обирається староста на строк повноважень місцевої ради. Староста є посадовою особою місцевого самоврядування. Староста: представляє інтереси жителів села, селища у виконавчих органах сільської, селищної, міської ради; сприяє жителям села, селища у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування; бере участь у підготовці проекту бюджету територіальної громади в частині фінансування програм, що реалізуються на території відповідного села, селища; вносить пропозиції до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради з питань діяльності на території відповідного села, селища виконавчих органів сільської, селищної, міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної форми власності та їх посадових осіб; здійснює інші обов’язки, визначені Положенням про старосту. Положення про старосту затверджується сільською, селищною, міською радою відповідної об’єднаної територіальної громади, у якому визначаються права і обов’язки старости, порядок його звітності, інші питання, пов’язані з діяльністю старости. Староста обирається в порядку, визначеному законом, і є членом виконавчого комітету ради об’єднаної територіальної громади за посадою. У селах, селищах, в яких знаходилися органи місцевого самоврядування територіальних громад, що об’єдналися, обов’язки старости до обрання на перших виборах старости виконує особа, яка здійснювала повноваження сільського, селищного голови відповідної територіальної громади до об’єднання.
Статтею 9 цього Закону передбачено форми державної підтримки добровільного об’єднання територіальних громад. Зокрема, встановлено, що держава  здійснює інформаційно-просвітницьку, організаційну, методичну та фінансову підтримку добровільного об’єднання  територіальних громад. Організаційну підтримку та інформаційно-просвітницьке сприяння добровільному об’єднанню територіальних громад забезпечують місцеві державні адміністрації. Методичне забезпечення добровільного об’єднання територіальних громад, визначення обсягів та форми підтримки здійснює Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Держава здійснює фінансову підтримку добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст шляхом надання об’єднаній територіальній громаді коштів у вигляді субвенцій на формування відповідної інфраструктури, згідно з планом соціально-економічного розвитку такої територіальної громади.
Таким чином, прийняття цього Закону дає можливість кільком територіальним громадам (сільським, селищним або міським) об’єднуватися, що, в свою чергу, дає їм можливість отримувати додатково фінансування на рівні доходів районного бюджету, як це передбачено статтею 64 Бюджетного кодексу України. Закон дозволяє сформувати самодостатні територіальні громади, які б володіли відповідними матеріальними і фінансовими ресурсами, територією та об’єктами соціальної інфраструктури, необхідними для ефективного виконання завдань та функцій, покладених на органи місцевого самоврядування.

В.ДРОНЬ,
начальник Заставнівського районного управління юстиції

Переглядів: 503 | Рейтинг: 0.0/0