Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Липень » 4 » ПРО ОБ’ЄДНАННЯ ГРОМАД ТА РЕОРГАНІЗАЦІЮ ШКІЛ
12:10
ПРО ОБ’ЄДНАННЯ ГРОМАД ТА РЕОРГАНІЗАЦІЮ ШКІЛ

У березні цього року Президент України підписав Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад». З цього приводу вже не раз відбувалися зібрання, на які запрошували голів сіл району,  розглядали питання методики цього процесу, спрямованої на створення громад, які, об’єднавшись, не тільки надаватимуть послуги у сфері освіти, охорони здоров’я, культури, соцзахисту тощо, але й отримають додаткові фінансові можливості від держави.   

Отож найбільш потужна галузь — освіта. Саме питання реорганізації шкіл району винесли на розгляд виїзної наради з головами сіл, депутатами  та членами виконкому сільрад Придністровської зони, яка відбулася в будинку культури с.Вікно. Відкрив зібрання перший заступник голови райдержадміністрації В.Молдован, який наголосив, що проблема реорганізації шкіл порушувалася вже впродовж декількох років, але саме зараз настав час її запровадження. Але ця процедура є невіддільною з процесом об’єднання територіальних громад.

Начальник фінансового управ­ління райдержадміністрації К.Пе­ліховська зауважила, що Закон зобов’язує нас задуматися над функціонуванням району, який на 94 відсотки дотаційний. Так, окремі села є фінансово забезпечені, але більшість — живуть за рахунок інших. Тому слабші мають приєднатися до сильніших. Нинішнього бюджету нам вистачає на 9 місяців — і це за рахунок сильних громад. Тому самі громади мають вирішити потрібен їм той чи інший заклад або ж ні.  Найболючіше питання — працевлаштування людей після реорганізації, адже в районі майже немає підприємств, які б мали змогу прийняти на роботу вивільнених працівників. 

Начальник відділу освіти М.Матейчук сказала, що зараз у нас гарні школи, кожна має свої привілеї, але така вимога часу — реорганізація, адже з 2016 року фінансування здійснюватиметься з розрахунку на 1 учня. Зрозуміло, що той заклад, де  мала кількість дітей, просто не виживе. Навіть зараз малокомплектні школи не добирають від 20 до 60 тисяч гривень. Тобто їм вже треба «відривати» гроші від інших аби погасити борги.  Є пропозиція залишити школи I ступеня — 1-4 класи у малих селах. У окремих можуть бути два класи старшої школи. Є школи, які зможуть зекономити. Тобто не платитимуть вчителям за зошити, класне керівництво тощо. Наразі потрібно розв’язати три проблеми: 1 — працевлаштування людей; 2 — збереження приміщень; 3 — підвезення дітей до школи. Вирішення кожної з них вимагає часу, зусиль, коштів. 

На нараді виступили й депутати районної ради І.Бурдейний, Л.Пацарнюк, І.Ковалюк, С.Капі­цький, секретар Вікнянської сільради Т.Амбросійчук та житель с.Погорілівка М.Новак,  які вносили найрізноманітніші пропозиції. Зокрема —  питання об’єднання територіальних громад обговорити на сесії райради, оскільки в Інтернеті з’явилася інформація про те, що в Заставнівському районі буде 2 громади нерівноцінно розділені. І з приводу цього — звернутися до Президента чи голови Уряду. Вносили також пропозиції щодо створення терцентру для дітей-інвалідів у приміщенні школи с.Самушин. Врешті-решт, втрата приміщення шкіл, ДУ чи медзакладів у кожному населеному пункті — може призвести до їх вимирання, чого не маємо права допустити. Емоційно обговорювали й питання доставки дітей до шкіл вкрай розбитими дорогами тощо. Але всі були єдині в тому, що реформа самоврядування — процес неминучий, а реорганізацію шкіл варто робити тільки після того, як вирішиться питання об’єднання територіальних громад, а до цього фінвідділ та відділ освіти мають зробити певні розрахунки та подати  пропозиції. Водночас, як повідомили К.Пеліховська та М.Матейчук, ці всі документи є. 

Учасники наради, якщо її можна так назвати, адже присутні дискутували, сперечалися й радилися, розуміли, що об’єднання — незворотній процес.  Проте ризиків — більше, ніж достатньо: від недосконалості методики до несприйняття самими громадами. Для того, щоб розпочалися реальні процеси добровільного об’єднання, населення має бути інформованим, мусять бути громадські обговорення на зборах та різних зустрічах, а також варто активізувати механізм місцевої демократії та самоорганізації. 

Об’єднання без волі самих людей у цей час майже нереальне явище. Лише свідома, а не нав’язлива методика має успіх.

С.МАСЛОВСЬКА, О.ОСТАПОВИЧ

Переглядів: 766 | Рейтинг: 0.0/0