Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Вересень » 19 » ПРО СУБСИДІЇ ЗАМОВЛЮ СЛОВО
17:53
ПРО СУБСИДІЇ ЗАМОВЛЮ СЛОВО

Коли навесні 2015 року український Уряд А.Яценюка прийняв рішення про реформування в паливно-енергетичному комплексі України в цілому, а в НАК «Нафтогаз», зокрема, я зрозумів, що уникнути підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги із оплати за газ, електроенергію, воду і тепло неможливо. Адже, закуповуючи газ в Росії або Європі, вартістю 350 доларів за 1000 м3 з 2010 по 2014р., що згідно з тодішнього курсу 8 гривень за долар в гривневому еквіваленті становило 2800 гривень плюс доставка споживачу 120 доларів за 1000 м3 газу, що в гривнях виходило 1000 грн. і на виході ми мали 3800 грн. за 1000 м3. Це ті кошти, які держава Україна витрачала з бюджету, щоб розрахуватися за куплений газ.
У той же час населення платило 1100 грн. за 1000 м3 газу, що покривало витрати держави за закупівлю газу на 30-32% практично на доставку газу споживачу. Звичайно, тут потрібно згадати про олігарха Д.Фірташа, який довів державу і НАК «Нафтогаз» України «до ручки». Скільки втратила Україна, транспортуючи газ у Європу, вартістю 1,7 долара за 1000 м3 газу на 100 кілометрів. Адже в Європі тариф на транспортування коштує від 5 до 7 доларів, як бачимо і тут Україна втрачала 60-70% потенційних доходів. Тому таке навантаження не те що Україна, а навіть багата Канада чи Німеччина витримати не змогли б. Тому уникнути банкрутства НАК «Нафтогазу» було неможливо. Питання було в часі, коли це станеться, а Росія вже була готова за безцінь загарбати у власність трубу і всю інфраструктуру.
Але «Революція Гідності» та наступні події відвернули на якийсь час цю похмуру перспективу, хоча проблеми залишились, а у деяких аспектах навіть загострились, часу на їх вирішення було катастрофічно мало.
Тому альтернативи відлучення олігархів від труби і зміни тарифної політики не було. Україна не мала права в умовах війни нарощувати борги, заганяти проблему в глухий кут. І тут мене, як громадянина України, цікавило: як Уряд вирішить питання компенсації підвищення тарифів для 60-70% населення України, яке не зможе платити за такими високими цінами.
Уряд зрозумів, яке важливе питання потрібно вирішити і запропонував нові принципові підходи до нарахування субсидій, де розмір доходів і кількість людей, які зареєстровані в будинку, є визначальними. Не потрібно ходити за довідками, а тільки варто заповнити декларацію всього за 30-40 хвилин.
Я особисто підтримав такі підходи Уряду, хоча і не знав досконало механізму нарахування субсидій. Наприкінці травня, подаючи документи на субсидію в районний відділ соціального забезпечення, я розраховував, що за 350 м3 газу, які я спалював в зимові місяці попередніми роками, тепер доведеться платити 525 гривень з суми 1600 грн., як фактично вартість, згідно з діючими цінами, де 200 м3=540 грн. по 2,70 грн. (діти війни) + 150 м3х7,19 грн.=1055 грн. Тобто за кожний куб газу з 350 м3 я готовий був заплатити 1,5 грн., коли куб газу ставав дорожчий, порівняно з попередніми роками, на 40 коп.
Але, коли в серпні отримав повідомлення про надання субсидій, моєму здивування не було меж, реальність перевершила мої оптимістичні сподівання. Я маю право використати у зимовий період за місяць 450 м3 газу — нараховано 2240 грн. субсидій і доплатити потрібно 183 грн. зі своєї кишені. Таким чином 1 м3 газу мені обійдеться ціною у 40 коп.
Крім того, нарахована субсидія на електроенергію 40 грн. на місяць — з розрахунку споживання 150 кВ.
Так, я розумію, що субсидія не нараховується однаково для всіх, тому що різні доходи в людей, але, аналізуючи нараховані субсидії в селі для односельчан, я побачив, що середній рівень нарахованих субсидій становить в межах 1000 грн. на одну людину.
Отож, виходячи з вищенаведеного, я звертаюся до тих людей, які не оформили субсидію, — поспішайте якнайшвидше іти до сільських рад, де соціальні працівники вам допоможуть оформити заяву і не слухайте політиканів, які кричать з усіх каналів радіо і телебачення про нібито непотрібність субсидій, бо, коли в грудні прийде рахунок на газ за листопад — 2000-2500 грн., буде велика біда, бо ж насправді таку суму люди не зможуть оплатити. Ще хочу кілька слів сказати про те, що через механізм субсидій держава перестає сплачувати за заможних людей, які можуть і повинні сплатити повну вартість газу. Все інше і, зокрема, розмови про свій газ українського видобутку, залякування людей, що все пропало, балаканина про корупцію, зводиться до популізму з метою сподобатись людям напередодні виборів, привернути до себе увагу і тим самим стати популярним.
Отож прошу людей «відвіяти полову від зерна» і зробити правильні висновки. А за те, чи вистачить грошей на субсидії, нехай болить голова А.Яценюка.

Микола НОВАК, житель с.Погорілівка

Переглядів: 481 | Рейтинг: 0.0/0