Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 30 » ПРОФІЛАКТИКА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ
14:17
ПРОФІЛАКТИКА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

В усіх країнах світу застосовують хімічні речовини у вигляді сировини, допоміжних, проміжних, побічних товарних продуктів і відходів виробництва. Відомо понад 5 млн. хімічних речовин. Щороку синтезується до тисячі нових хімічних сполук і сумішей, що зумовлює дедалі більше забруднення хімічними речовинами довкілля, зокрема і повітряного середовища робочих зон, та негативно впливає на організм людини. 

Усі хімічні речовини, що застосовуються в промисловості, класифікують за характером впливу на організм. Вони можуть спричинювати загальну токсичну дію, подразнювальну, сенсибілізувальну, канцерогену, мутагену, можуть впливати на репродуктивну функцію. Існує також поділ отрут за шляхом проникнення в організм — через дихальні шляхи, травну систему, шкіру, через слизові оболонки очей; за ступенем токсичності – надзвичайно токсичні, високотоксичні, помірно токсичні і малотоксичні; за ступенем впливу на організм — надзвичайно небезпечні, високонебезпечні, помірно небезпечні і малонебезпечні; за хімічними класами сполук — органічні, неорганічні, елементоорганічні та ін. 

Потрапляння отрут у легені є найнебезпечнішим, оскільки через легені отрути надходять у кров. Внаслідок вдихання газів, які в організмі швидко вступають у реакцію, насичення не настає, а небезпека гострого отруєння тим значніша, чим довше перебуває людина в забрудненій атмосфері. Певне значення має ступінь розчинення отрут у воді.

Рідше отрути проникають в організм через травний канал. Вони потрапляють у ротову порожнину із забруднених рук. Всмоктування отрут відбувається в ротовій порожнині, далі в шлунку і тонкій кишці.
Через шкіру можуть проникати, головним чином, речовини, які добре розчиняються в жирах і ліпідах. Під час роботи в умовах високої температури повітря кровообіг у шкірі значно посилюється і збільшується небезпека отруєння. 

Ступінь вираження усіх змін в організмі залежить від концентрації токсичної речовини, часу її дії і періоду елімінації отрути з організму. Має значення також вік працівника. Деякі отрути токсичніші для молодих осіб, інші для старших, і  це пов’язано також із тим, що активність ферментних систем є різною у різних осіб. Тяжка фізична праця прискорює надходження отрут в організм. 

Істотну роль відіграє тривалість дії отрути. Що вона триваліша, то вищий її токсичний ефект. Ступінь дії отрути на організм багато в чому залежить від умов праці. Зокрема, висока температура в робочому приміщенні посилює випаровування багатьох отрут, а відтак і їхній токсичний ефект. Під час виконання тяжкої праці також створюється сприятливі умови для проникнення отрут у дихальні шляхи.             

Тяжкість отруєнь залежить від індивідуальних особливостей організму і витривалості стосовно отрут. Промислові отрути можуть спричинювати алергійні реакції, зокрема, дерматит, бронхіальну астму, кропивницю, сироваткову хворобу тощо.

Отрути можуть зумовлювати гострі, підгострі та хронічні отруєння. Гострі професійні отруєння виникають дуже швидко внаслідок вдихання великих концентрацій парів або газів промислових отрут. Хронічні отруєння виникають унаслідок поступового нагромадження в організмі отрути або сумування змін в організмі, спричинених впливом отрути.

Найважливішими заходами профілактики отруєнь хімічними речовинами є такі: усунення отрути з виробництва шляхом зміни технологічного процесу; технічне вдосконалення виробництва, зокрема, механізація, раціоналізація технологічного процесу, безвідходні технології; влаштування припливно-витяжної вентиляції, застосування кондиціонерів; експертиза нових речовин та їхня стандартизація.

На підприємствах потрібно регламентувати рецептури і технологічні процеси, оскільки сировина і готові продукти можуть містити токсичні домішки. Одним із важливих заходів профілактики отруєнь хімічними речовинами є лабораторний контроль за забрудненням повітряного середовища виробничих приміщень.

Також повинна дотримуватись особиста профілактика, яка передбачає застосування протигазів, респіраторів, спеціального одягу та інших засобів індивідуального захисту.

Основним критерієм для працівників  на промислових підприємствах є їх стан здоров’я. Наказом МОЗ України від 21.05.2007р №246 затверджено  порядок  проведення  медичних оглядів працівників певних категорій,  розроблений на  виконання  статті  17 Закону України «Про охорону праці», яким  визначена процедура  проведення  попереднього  (під  час  прийняття   на   роботу)   та періодичних   (протягом   трудової  діяльності)  медичних  оглядів працівників. 

Такий  порядок призначений для: працівників, зайнятих на важких роботах,  роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці  або таких,  де  є  потреба у професійному доборі,  та осіб віком до 21 року  підприємств,  установ  та  організацій  незалежно  від  форм власності,   виду   економічної  діяльності  та  їх  філій,  інших відокремлених   підрозділів;    фізичних  осіб —    суб’єктів підприємницької   діяльності,   які  відповідно  до  законодавств використовують найману  працю;  осіб,  які забезпечують   себе   роботою   самостійно.

Отже, здоров’я є могутнім показником громадського розвитку, демографічним і культурним потенціалом суспільства, тому важливість і значення його збереження не можна не дооцінювати. 

В.ДОЙНА, заступник начальника міжрайонного управління — начальник відділу,
заступник головного державного санітарного лікаря Кіцманського та Заставнівського районів

Переглядів: 397 | Рейтинг: 0.0/0