Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Березень » 24 » Пророче Шевченкове слово
18:33
Пророче Шевченкове слово

У ці березневі дні українці урочисто вшановують славетного сина свого народу — Тараса Шевченка. За висловом Євгена Сверстюка, жоден народ не ототожнював свого поета зі своєю душею і не поєднував його зі своєю долею так, як українці. Підраховано, що на сьогодні на всій Земній кулі поетові споруджено понад 600 пам’ятників. Від Львова до Вашингтона та Буенос-Айреса стоять ці свідки високої пошани і любові українців до свого Поета.
З цієї нагоди у Вищому професійному училищі №24 м.Заставна з 10.03. по 16.03. методкомісією гуманітарного циклу були проведені заходи, присвячені Шевченківським дням.
10 березня у навчальних кабінетах відбувся міні-лекторій на тему: «Слово про Кобзаря», організований викладачами української мови та літератури М.С.Василик та Г.М.Магалевич. Учениці ІІ курсу навчальної групи №7 Єлена Ковальницька, Ольга Бричка, Ірина Яків’юк та Катерина Грат підготували цікаві перекази очевидців про деякі випадки та ситуації в житті Т.Шевченка, які є досить пізнавальними, оскільки їх не зустрінеш у біографії, про них на уроках не розповідають. 
10 березня відкрили літературно-мистецьку виставку на тему: «Велич генія Тараса Григоровича Шевченка». Викладачі гуманітарних дисциплін та учні І-ІІІ курсів у вестибюлі училища представили реферати про життя і творчість Т.Шевченка, ексклюзивні портрети-витинанки поета, цитати відомих діячів української та світової культури про значення творчої діяльності нашого Кобзаря англійською, німецькою та українською мовами.
Упродовж 10-13 березня у вестибюлі училища всі бажаючі могли відвідати виставку учнівських стінгазет на тему: «У своїй хаті своя правда і сила, і воля...». У цих художніх роботах учні майстерно передали своє індивідуальне сприйняття творчої спадщини Т.Г. Шевченка. 
11 березня в актовому залі училища було проведено конкурс читців Шевченківської поезії «Пророче Шевченкове слово», організований викладачами гуманітарних дисциплін. Відкрили свято учні І-ІІІ курсів, які українською, англійською та німецькою мовами створили літературне попурі, присвячене творчості Т.Шевченка. Родзинкою стала поетична пауза «Заповіт» Т.Шевченка різними мовами світу». Глядачі мали унікальну можливість почути безсмертну Шевченкову поезію спочатку українською мовою (декламував учень 6 групи Н.Яровий), а потім — білоруською (учениця 7 групи В.Маковійчук), болгарською (викладач української мови та літератури М.С.Василик), англійською (учень 14 групи І.Проскурняк), німецькою (викладач німецької мови С.А.Дутчак), французькою (викладач німецької мови З.М.Пазюк), польською (викладач української мови та літератури Г.М.Магалевич) та італійською (учень 6 групи В.Данилюк). Ведуча Г.М.Магалевич підсумувала, що пророче Шевченкове слово сильно звучить різними мовами світу. Учні І–ІІІ курсів майстерно декламували вірші поета, показали свої вміння виразного, емоційного, чуттєвого читання та індивідуального сприймання творів Кобзаря. Члени журі відзначили виступи усіх конкурсантів: І місце посів Д.Білокрилий (учень 11 групи), ІІ розділили Є.Ковальницька (учениця 7 групи), Н.Ткачук (учениця 27 групи), Н.Яровий (учень 6 групи), ІІІ місце зайняли О.Бричка (учениця 7 групи), Р.Литинський (учень 21 групи) та В.Сідлярчук (учениця 18 групи).                                            
11-12 березня відбувся конкурс учнівських творів на тему: «Шевченко і я». Викладачі української мови та літератури М.С.Василик та Г.М.Магалевич, оцінивши написані роботи, визначили переможців: І місце — О.Бричка (учениця 7 групи), ІІ місце — Т.Юзифович, ІІІ місце — І.Проскурняк. 
12 березня проведено відео­лекторій, присвячений творчості Т.Г.Шевченка. В актовому залі демонструвався художній фільм «Назар Стодоля». Викладач української мови та літератури М.С.Василик у вступному слові зазначила, що єдиним драматичним твором Т.Г.Шевченка, що зберігся повністю, є історична драма «Назар Стодоля». Твір став новим явищем у європейській драматургії. Він виявився надзвичайно сценічним, на його основі можна було вчити мистецтва театрального перевтілювання молодих акторів. У 1926 році з'явилася можливість знімати кіно за мотивами драми «Назар Стодоля». Так, у 1954 році В. Івченко зняв фільм-виставу «Назар Стодоля» в інтерпретації акторів Львівського українського драматичного театру імені М.Заньковецької.  

М.Василик та  Г.Магалевич, викладачі української мови та літератури ВПУ №24

Переглядів: 524 | Рейтинг: 5.0/1