Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Липень » 11 » РОДИНА ЕФКІН — ЗАСТАВНІВСЬКІЙ ГРОМАДІ
15:40
РОДИНА ЕФКІН — ЗАСТАВНІВСЬКІЙ ГРОМАДІ

Благодійність та милосердя притаманні українцям, а особливо тим, хто волею долі змушений проживати далеко за межами України. Війна на Донбасі довела, що наші постійні чи тимчасові іммігранти щиро вболівають за те, що діється в їхній країні, адже тут залишилися рідні, близькі, друзі, дідівські могили. Тут співала колискову мама, а тато навчав любити рідну землю. Щотижня з-за кордону, з усіх куточків світу в Україну прибуває допомога від наших земляків для воїнів АТО, переселенців та обездолених людей. 

Щороку свою благодійну допомогу співвітчизникам надає уродженка Заставни, а нині громадянка Німеччини щира і добра Людмила Ефкін (в дівоцтві Баланецька). Ця мила жінка спочатку моніторить, кому і яка допомога необхідна. Потім просить друзів перевірити отриману інформацію і лише тоді привозить вантаж. Здебільшого гуманітарний вантаж від Людмили отримували дитячий будинок с.Залуччя Снятинського району, Івано-Франківської області, геріатричне відділення «Наш дім» Заставніського терцентру, Заставніський ДНЗ №2 тощо. Минулого року в душі чоловіка Людмили Йозефа Ефкіна народилася ідея допомогти Україні, якось більш вагомо. Разом зі своїми друзями Йозеф та Людмила збирали гуманітарну допомогу. Допомагали в організації збору та відправки вантажу в Україну благодійні організації: «Остойропахільфе Гаррель Е.В.», керівники — Норберт Райнкен, Торстен Ланге і «Хелпін Хендс», керівник — Хенсі Брейк. 

Дорога, а це більше 2000 км., була складною, однак це не лякало ані подружжя, ані їх 13 німецьких друзів, які були підтримкою й опорою. А ще відчутною стала допомога приватного нотаріуса, депутата обласної ради Юрія Бурдейного та депутата Верховної Ради України Максима Бурбака, які «пробивали», все ще міцну, стіну чиновницького бюрократизму. Всіляко сприяв в оформленні необхідних документів начальник Чернівецької обласної митниці Микола Салагор. Майже 40 годин в дорозі… і ось зустріч в Заставні. Біля Заставнівської Центральної районної лікарні повнолюдно. Дорогих гостей з-за кордону радо зустрічали Заставнівський міський голова Ярослав Цуркан, головний лікар Заставнівської ЦРЛ Василь Липка, медики району, мешканці райцентру (на фото). 
На жаль, до сьогодні у Заставнівському районі немає жодної організації, яка була б зареєстрована у Міністерстві соціальної політики і мала б дозвіл на отримання і зберігання гуманітарного вантажу до повного його розмитнення. Тому заставнівчани, вже не вперше, звернулися за допомогою до кіцманчан, а саме до Кіцманської ЦРЛ, що вже пройшла процедуру реєстрації отримувачів гуманітарної допомоги і включена до відповідного реєстру. (Це відповідь активному блогеру на сайті «БукІнфо» та його коментаторам, які, не знаючи суті справи, стверджують, що нібито гумвантаж був призначений Заставні, а Заставнівська ЦРЛ «відпродала» його Кіцманській ЦРЛ). Відповідно до поданих Мінсоцполітики документів його отримали: Заставнівська ЦРЛ, геріатричне відділення «Наш дім» Заставнівського терцентру та Кіцманська ЦРЛ. І більшість вантажу, а це приблизно 65-70 відсотків, перейшло до Заставнівського району.   

Доречними були функціональні лікарняні ліжка, матраци, господарські товари, шафи для одягу, інвалідні візки, медичні столи, керамічна плитка, постільна білизна, туалетні стільці, ролатори, найрізноманітніше приладдя для лікарні. Меценати з Німеччини побували майже в кожному відділенні Заставнівської центральної райлікарні. Вони щиро вражені якісним ремонтом лікарняних палат та приміщень, їх охайністю та чистотою, привітністю медичного персоналу. Цікавилися тим, яке обладнання необхідне для кращого надання медичної допомоги пацієнтам. 

Звиклі до комфорту німці, з превеликим задоволенням мандрували Заставнівщиною, милувалися краєвидами лісів та пагорбів, відпочивали на березі ставка. Проживаючи у готельних номерах торгівельного комплексу м.Заставни, ресторану «Корчма над Панським ставом» і м.Кіцмань та смакуючи національні наїдки, захоплювалися доброзичливістю та щедрістю українців. 

Перед від’їздом до Німеччини Людмила та Йозеф Ефкіни і їх друзі-благодійники запевнили, що ця благодійна місія не остання, бо надзвичайно приємно, попри перепони і бюрократію, робити людям добро. 

Голова Заставнівської рай­держ­адміністрації Юрій Кітар, головний лікар Заставнівської ЦРЛ Василь Липка, директор терцентру Лілія Семенюк щиро дякують Людмилі та Йозефу Ефкін та їх друзям за милосердя й бажання допомагати тим, хто цього потребує, за благодійну безкорисливість заради покращення становища хворих, немічних, стареньких та самотніх людей нашого краю. 

— Пані Людмило! Пане Йозефе! Низький уклін вам за любов до України, до її героїчних людей та віру в те, що наша країна має гарне перспективне європейське майбутнє! 

P.S. Якось за рядками залишилася роль ще однієї заставнівчанки, без якої благодійна акція проходила б, напевно, довше і важче. Це Наталія Тофан ­— найближча подруга Людмили з дитинства, керуюча Заставнівським відділенням «ПриватБанк», яка вкотре весь цей час була міцним місточком між Німеччиною-Заставною-Києвом. Допомагала оформляти документи, дозволи та координувала дії там і тут. 

Щире спасибі, Наталіє Вікторівно, від усієї громади Заставнівщини.

Майя КАЛИН,
О.ОСТАПОВИЧ (фото)

Переглядів: 802 | Рейтинг: 0.0/0