Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 27 » Що привіз Яценюк із США?
12:15
Що привіз Яценюк із США?

Вкрай складна ситуація в нашій країні, частина території якої захоплена окупантом, вимагає регулярної звірки часу з нашими міжнародними партнерами. Буквально відразу після закінчення саміту Великої сімки, на якому українське питання було основним, в США з триденним візитом вирушили Прем‘єр-міністр Арсеній Яценюк і Міністр фінансів Наталія Яресько. За океаном вони провели ряд найважливіших зустрічей з першими особами Штатів, а також з вищими представниками міжнародних фінансових структур. Експерти відзначають: поїздка виявилася результативною для України як у політичному, так і фінансовому аспектах.

Не секрет, що економіка, у зв‘язку зі знищенням російсько-терористичними силами більше чверті всієї української промисловості на Донбасі, є однією з найбільш болючих для керівництва нашої країни тем. Так, у ході зустрічі з Міністром фінансів США Джейкобом Дж. Лью, сторони якраз і торкнулися економічних проблем в Україні. Лью схвалив рішучі зусилля українського Уряду щодо проведення реформ для відновлення зростання і стабільності економіки на тлі надзвичайних обставин і підкреслив важливість подальшого здійснення таких реформ. Порадувало, що одними словами спілкування не обмежилося: глава Мінфіну США заявив про готовність Штатів і міжнародного співтовариства забезпечити Україну фінансовою підтримкою, оскільки вона здійснює реформи і закладає основу для економічного зростання. Міністр повідомив про виділення Україні додаткового кредиту в розмірі мільярда доларів.

Українська делегація також провела ряд важливих зустрічей з керівництвом Міжнародного валютного фонду — директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард та її заступником Девідом Ліптоном. Українському Уряду вдалося заручитися підтримкою МВФ і США в питанні реструктуризації боргів перед кредиторами. Як заявив Ліптон, навіть, якщо Україна не досягне домовленостей про реструктуризацію боргів, Фонд все одно має намір кредитувати українську економіку, оскільки усвідомлює всю складність ситуації, в якій опинилася Україна через війну на Донбасі.

«Найголовніше, що вдалося Яценюку під час візиту до Америки — отримати підтримку США напередодні місії Міжнародного валютного фонду в Києві, яка пройде вже цього місяця», — вважає політолог Віктор Таран. За його словами, завдяки цим переговорам МВФ, швидше за все, перегляне програми розширеного фінансування для нашої країни. Крім того, повинні пройти переговори із зарубіжними приватними кредиторами, що не бажають списувати борги, яких «щедро» набралися попередні уряди Азарова і Тимошенко. «В Україні для їх виплати немає грошей в бюджеті, але Яценюк отримав від Америки позитивні сигнали. По-перше, Штати задоволені просуванням реформ в Україні. По-друге, Вашингтон розширює фінансову підтримку, на що обов’язково звернуть увагу кредитори. Україна дуже цікава американським інвесторам. Поки що їх стримує війна на Донбасі. Якщо нам вдасться заморозити конфлікт і не допустити його загострення влітку, то восени слід очікувати інвестиційний потік», — наголосив Віктор Таран.

Власне, про те, що робити з Донбасом, йшлося в ході зустрічі Яценюка з Віце-президентом США Джо Байденом. Друга людина у владній ієрархії Сполучених Штатів зазначила, що Вашингтон, а також інші країни Великої сімки готові ввести нові санкції проти Росії для подальшого тиску на РФ у зв‘язку з ситуацією в Україні. Також Джо Байден відзначив «націленість США та їх партнерів у «сімці» на продовженні тиску на Кремль до повного виконання Мінських угод, включаючи повернення української частини кордону під контроль Києва, а також виведення всіх солдатів РФ і зброї з території України».

Крім того, Байден і Яценюк обговорили програму реформ. Зокрема, мова йшла про необхідність просування вперед у боротьбі з корупцією, а також прийнятті інших заходів, які сприятимуть стабільності та зростанню, залученню додаткових інвестицій в Україну.

Тепер наступний крок — за Україну. Цього пленарного тижня в Парламенті розглядатимуться найважливіші законопроекти, що стосуються підвищення незалежності Національного банку України, реформування енергетичного сектору та наведення ладу у фінансовій складовій НАК «Нафтогаз України». Прийняття цього пакету документів є попередньою умовою для отримання наступного траншу МВФ у розмірі 1,7 мільярда доларів США.

У цілому, як відзначають політологи, позитивна оцінка керівництвом США складних, але життєво необхідних реформ в Україні свідчить про те, що Уряд йде єдино правильним шляхом. При цьому важливо враховувати, що головним успіхом і запорукою реформ у Вашингтоні вважають політичну єдність між Президентом, Урядом і коаліцією і їх спільну відповідальність за реформи. На цьому тлі огульна критика з боку деяких депутатів коаліції, особливо з «Батьківщини», виглядає особливо дивною. І це як мінімум...

Мимоволі згадується анекдот про те, як дітлахи зустрічають на узліссі бородатого діда, обчіпляного зброєю.
— Дітки, фашисти в селі є?
— Дідусю! Війна вже півстоліття як закінчилася!
— Та ви що? А я все ешелони під укіс пускаю!

Оксана Марчук

Переглядів: 423 | Рейтинг: 0.0/0