Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 29 » СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ УЧНІВ ПІЛЬГОВИХ КАТЕГОРІЙ
12:12
СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ УЧНІВ ПІЛЬГОВИХ КАТЕГОРІЙ

Робота з соціального захисту учнів пільгових категорій побудована відповідно до Конвенції ООН про права дитини, Сімейним Кодексом України, Законом України від 01.06.2000 року №1768-III «Про охорону дитинства» (із змінами і доповненнями), «Про освіту»,  Законом України від 21.11.1992 року №2811-ХІІ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (із змінами і доповненнями), Законом України від 16.11.2000 року №2109-ІІІ «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» (із змінами і доповненнями), Законом України від 13.01.2005 року №2342-ІV «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».  
Постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.1994 року №226 «Про поліпшення вихо­вання, навчання, соціального захисту та мате­ріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, поз­бав­лених батьківського піклування» (із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ №433, 1381,868).
Охорона дитинства – система державних та громадських заходів, спрямованих на забез­пе­чення повноцінного життя, всебічного виховання і розвитку дитини та захисту її прав.
У навчальному закладі  повинні постійно проводитись дослідження з метою виявлення дітей соціально незахищених категорій.
Дитинство – найважливіший період у станов­ленні особистості. Саме тоді людина потребує найбільшої уваги та захисту. Від ставлення до дітей, розуміння їхніх проблем, інтересів та потреб, стану охорони дитинства залежить доля кожної людини і розвиток суспільства загалом.
Немає, на жаль, навчальних закладів, де не нав­чалися б діти з незахищених категорій. Держава надає родинам, де виховуються такі діти, грошову та іншу допомогу. Але цим дітям необхідна ще й педагогічна та соціально-психологічна допомога, основні завдання якої:
створення сприятливих умов для фізичного, психічного, соціального і духовного розвитку;
забезпечення правового та соціального за­хисту;
допомога в розвитку творчих і потенціальних здібностей.
Відділо освіти Заставнівської райдерж­адмі­ністрації веде облік соціально-незахи­щених категорій дітей. У навчальних закладах району у напрямку соціального захисту працю­ють педагоги-організатори,практичні психологи та соціальні педагоги, створена певна система роботи.
Робота з дітьми-сиротами та дітьми, позбавле­ними батьківського піклування здійснюється за такими напрямками:
ведення обліку дітей цієї категорії, співпрацю з районною службою у справах дітей,
організація проведення виплати допомог дітям цієї категорії, передбаченої законодавством,
забезпечення дітей цієї категорії „єдиним квитком”,
безкоштовним харчуванням,
безкоштовними підручниками,
шкільною та спортивною формами,
організація оздоровлення дітей,
організація зустрічей з опікунами, свят, заходів для дітей цієї категорії,
залучення до занять в гуртках, секціях, клубах за інтересами позашкільних закладів району; 
продовження навчання та працевлаштування  дітей цієї категорії, співпраця з навчальними закладами та службою зайнятості, 
надання методичної допомоги керівникам нав­чальних закладів, заступникам директорів з виховної роботи, громадським інспекторам, соціальним педагогам, класним керівникам з цього питання;
забезпечення участі шкіл у роботі з охорони дитинства,  влаштування дітей, що залишилися без батьківського піклування; 
піклування школи про підопічних дітей, нагляд за умовами виховання дітей і робота із сім’єю,  надання допомоги дітям та громадський огляд умов утримання,  навчання, виховання, оздоровлення і працевлаштування підопічних дітей,
організацію обстеження матеріально-побуто­вих умов, проживання дітей  в цих сім’ях,
щорічне проведення районної благодійної акції „Милосердя” для надання адресної допомоги соціально незахищеним категоріям дітей.   
На 15.06.2015 року  на обліку у відділі освіти   перебувають 35 дітей-сиріт та  дітей, поз­бав­лених батьківської опіки(піклування), з них 8 дітей-сиріт, 27 – дітей, позбавлених батьківської опіки(піклування), 4 з них влаштовані в прийомні сім’ї, 4 – дитячий будинок сімейного типу, 21  перебувають під опікою чи піклуванням.
На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2005 року №823 щороку  випла­­чує­ться  грошова одноразова допомога ви­пускникам навчальних закладів після досягнення 18-річного віку.
Щорічно влітку діти цієї категорії оздо­ровлюються в обласних стаціонарних табо­рах.
За пропозицією відділу освіти згідно із роз­порядженням Чернівецької обласної держ­адмі­ністрації надаються пільги випускникам закладів з числа дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів при влаштуванні до  професійно-технічних і вищих різних рівнів акредитації навчальних закладів області.
Учні цієї категорії забезпечуються і єдиними квитками,безкоштовними підручниками, гаря­чим харчування, шкільною та спортивною фор­мами.
Відділ  освіти  у новому навчальному році і на­­далі працюватиме над розв’язанням таких завдань:
бути посередником між освітніми установами, сім’єю, громадськістю; 
організовувати їх взаємодію з метою створення умов для всебічного розвитку дітей і підлітків;
сприяти подоланню особистісних, міжосо­бистісних, внутрішньо сімейних конфліктів, на­давати потрібну консультативну психолого-пе­да­гогічну допомогу дітям і підліткам, які потребують піклування;
залучати до культурно-освітньої, профілак­тично-виховної, спортивно-оздоровчої, творчої роботи, різні установи, громадські організації, творчі спілки, тощо;
сприяти виявленню здібностей, обдарувань, розкриттю талантів; дбати про професійне само­визначення та соціальну адаптацію учнівської молоді.

О.ХАРЮК, методист РМК

Переглядів: 1684 | Рейтинг: 0.0/0