Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 23 » СПІВЕЦЬ ЛЮДСЬКОЇ ДОЛІ
16:20
СПІВЕЦЬ ЛЮДСЬКОЇ ДОЛІ

Іларій Іванович Карбулицький — український журналіст, письменник і педагог, брат поета, перекладач Володимира Карбулицького. Народився 17 травня 1880 року у Горішніх Шерівцях. Педагогічну освіту здобув у Чернівецькій учительській семінарії.

Студентом І.Карбулицький співав у церковному хорі. За це хорист отримував грошову допомогу від православної консисторії. Тут  же талановитий студент керував прекрасним квартетом, яким щиро захоплювався славетний С.Воробкевич.

Під час навчання в семінарії І.Карбулицький зблизився з О.Маковеєм, який читав їм українську мову і літературу. У 1899 році О.Маковей ознайомив своїх студентів з виставкою маляра Миколи Івасюка, що була влаштована у промисловому музеї. Саме тоді М.Івасюк закінчив свій славетний твір «В‘їзд Богдана Хмельницького в Київ».

З початку 1903 року «Руська школа» почала видавати за ініціативою І.Карбулицького Крейцерову бібліотеку. Він же був її редактором. Мета — зацікавити дітвору до читання. Серію невеличкого формату книжок випускали в Чернівцях з творами Т.Шевченка, І.Франка, Ю.Федьковича, С. Воробкевича та інших письменників.

І.Карбулицький був особисто знайомий з Лесею Українкою. Його перу належать спогади про перебування в 1901 і 1903 роках великої поетеси на Буковині  про її відвідування Стрілецького Кута і Рівного.

Письменник написав чимало оповідань з життя селянства, інтелігенції. Кращими з них є «Агій з панами», «Архтемій», «З дневника молодого учителя», «Прощаю», «Як паламарюк купував рибу».

Багато років займався дослідженням розвитку народної освіти у нашому краї. І.Карбулицькому належить кілька поезій, педагогічних статей та велика праця «Розвій народного шкільництва на Буковині», що вийшла у Вашківцях, та має певну наукову вартість і нині.

Помер І.Карбулицький 30 січня 1961 року у Чернівцях, де і похований.

У книгозбірнях району оформлені тематичні полички та будуть проводитись обговорення та перегляди літератури про видатного земляка.

І.ДАНИЛЮК, методист ЦРБ

Переглядів: 479 | Рейтинг: 0.0/0