Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 6 » СВЯТО МУЗИКИ НАШИХ СЕРДЕЦЬ
12:27
СВЯТО МУЗИКИ НАШИХ СЕРДЕЦЬ

Сцена прикрашена святковим вбранням, у центрі — емблема музичного мистецтва — Ліра — прародичка багатьох струнних інструментів і велика цифра — 52. Так, це 52-й випуск школярів цього мистецького закладу. Зала — переповнена. Батьки, наставники, друзі випускників із квітами в руках — у чудовому настрої, адже попереду — свято справжньої  музики — класичної, ліричної і нашої, народної. Забігаючи наперед, варто сказати, що загалом цей випускний бал, сценарій якого талановито й тонко продумала Н.Цуркан,  можна назвати гармонією любові до рідної мистецької школи, музики та України із розмаїттям  пісень, мелодій, танцювальних композицій у народному стилі, поєднаному з вишивками та українським колоритом. А кількість учасників концерту, мабуть, сягнула далеко за сотню, тому  прізвище кожного назвати просто неможливо, хоча всі варті уваги, бо талановиті та обдаровані музиканти.  Наче на професійному концерті відомих артистів тут дзвінкоголосо звучали і соло, дуети, тріо і квартети, ансамблі і хори, а ще — декілька постановок чудових танців, учасниками яких були також лише учні музичної школи. До речі, яскравою танцювальною композицією «Україна — це ти» і розпочалися урочистості. А тим часом живим коридором, під оплески глядачів до сцени, на почесні місця, крокує 35 гордих, красивих, усміхнених і щасливих випускників. 

Ведучі свята Г.Михайлюк та В.Довбня кажуть, що наші діти — гідні нащадки славних предків, продовжують традиції рідного народу. Багато дівчаток, маючи дзвінкі голосочки, обрали український народний інструмент бандуру, яка не раз звучала на концерті. Піаністи, баяністи, трубачі, скрипалі, кларнетисти, саксофоністи, гітаристи та сопілкарі — залюблені у музику, тонко володіючи інструментом, граючи, отримували задоволення і дарували насолоду глядачам, котрі не шкодували долонь та раз за разом  вигукували «Браво!» 

На свято завітали і почесні гості — перший заступник голови райдержадміністрації В.Молдован, міський голова Я.Цуркан та головний спеціаліст райвідділу культури Л.Гайдей, які привітали випускників, наголошуючи, що Заставнівська школа — найкраща на Буковині, бо тут навчаються здібні учні, працюють професіонали-вчителі та допомагають чудові батьки. Вони бажали всім — добра та злагоди, миру й щастя, а випускникам — стати відомими музикантами і прославляти рідний край далеко за його межами. 

Музика завжди була і є стимулом життя. Навіть тоді, коли у країні триває війна. Тому пам’ятаймо про тих, хто захищав рідну землю, хто віддав своє життя за Україну. На такому величному зібранні наш обов’язок згадати і багаторічного керівника цього закладу, заслуженого працівника культури України, Відмінника освіти України — В.Грещука… За хвилину мовчання промайнули спогади про Небесну Сотню, бійців АТО і тих, чиєю зброєю були слово і музика. Танцювальна композиція пам’яті зі свічками навіяла сум, але водночас — жагу до волі, свободи, життя, яке ми зобов’язані зробити щасливим. 

І ось урочиста мить вручення атестатів. Як годиться, напутні слова — від виконувача обов’язків директора В.Гаврилецького, який сказав, що нині 35 учнів отримують свідоцтва про закінчення музичної школи, із них 12 — за відмінне навчання. Подякував випускникам за вагомі успіхи у навчанні, за те, що завжди є гордістю району, викладачам — за високу плідну працю, а батькам — за гідне виховання і вручив дітям їхній перший професійний документ про музичну освіту.

Додали веселого настрою і персонажі мультфільму «Маша і Ведмідь», які розповідали та дискутували про значимість музики, разом із випускниками та глядачами розгадували загадки про музичні інструменти. 

«…Як мені вас не любити, рідні батьку і нене?..» Безумовно, завдяки вчителям та підтримці батьків випускники не просто освоїли інструмент чи оволоділи своїм голосом, музика для багатьох стала змістом життя і вони продовжуватимуть навчання у вищих навчальних закладах. А ще учні стали інтелігентними і майже дорослими. Отож квіти — вчителям і батькам.

 Але складнощі будуть і попереду, тож без наставників «чого ми в світі варті, вони ж і крила для польотів нам дали». А злетів цього року було багато. На сцені — дипломанти обласних конкурсів — їх чимало, бо із  316 учнів, 180 — отримали призові місця і нагороджені грамотами. 

Ну, ось і фінальна пісня. Дівчатка змахують сльозу, юнаки стримано посміхаються, не видають, що сумуватимуть за музичною школою, вчителями, друзями, але тільки не за музикою, бо вона назавжди поселилася у дитячому серці і супроводжуватиме усе доросле життя, як промінь сонця, світло — в майбуття.  

С.МАСЛОВСЬКА, О.ОСТАПОВИЧ (фото)

Переглядів: 483 | Рейтинг: 0.0/0