Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 27 » ТЕПЛИЙ КРЕДИТ ВІД ОЩАДБАНКУ
12:21
ТЕПЛИЙ КРЕДИТ ВІД ОЩАДБАНКУ

«Готуй воза взимку, а сани — влітку» — гласить народна мудрість. Отож нині на слуху чи не найголовніша тема: як вижити в холодну, зимову пору, коли вартість газу, такого звичного і комфортного раніше, але надалі — недосяжного  для пересічного українця, сягне космічної ціни. Вихід, звичайно, є: встановити один газовий конвектор і тіснитися всій сім’ї в одній кімнаті, повернутися до дідівського методу — обігрівати хату пічками,  але є й третій варіант — більш цивілізований та набагато вигідніший, який пропонує Державна програма (ДП) енерго­ефективності разом із Ощадбанком України. У народі цей тандем ощадливості та швидкості    називають    Теплим кредитом. Чи насправді це так, намагаємося з’ясувати у керуючого цією фінансовою установою Юрія УКРАЇНЦЯ.

— Юрію Івановичу, знаю, що ви ось уже впродовж декількох днів їздите селами нашого району, зустрічаєтесь із людьми і заохочуєте їх брати кредит у вашому банку, відповідно до ДП. Програма справді має соціальне спрямування?

— Саме так. Державна програма енергоефективності стимулює населення до впровадження заходів шляхом відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання котла альтернативного газовому (твердопаливного чи електрокотла) або енергозберігаючого обладнання чи матеріалів. Я вже відвідав села Шубранець (школа), Горішні Шерівці (сільська рада, школа, дитсадок), Товтри (школа). Люди насправді не знайомі із програмою детально і тому досить зацікавлені умовами кредитування.  

— Що ж ви пропонуєте своїм клієнтам?

— На придбання енергозберігаючого обладнання та матеріалів ми пропонуємо кредит  строком на 3 роки з відсотковою ставкою 25% річних на 50 тисяч гривень. Держава повертає 30 відсотків від цієї суми, але не більше ніж 10 000 грн. на придбання енергозберігаючого обладнання чи матеріалів або 20 відсотків, але не більше ніж 5 000 грн. на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії, за винятком природного газу. 

— Скажіть, будь ласка, Державна програма розрахована на тих громадян, котрі мають бажання придбати енергозберігаючі матеріали без позики вашого банку?

— Ні. Якщо людина має достатню кількість грошей і їй не потрібен кредит, держава їй нічого не компенсує тому, що вона фінансово забезпечена.

— Які почергові дії людини, яка вирішила отримати кредит?

— Для цього потрібно зробити 6 кроків.
1 — обрати котел чи утеплювальні матеріали у  магазині;
2 — надати до банку необхідні документи для отримання кредиту;
3 — отримати від банку згоду щодо можливості надання кредиту (процедура триває 1-2 дні);
4 — оплатити у магазин  початковий внесок у розмірі 10 відсотків від вартості котла чи матеріалів та надати банку необхідні підтверджуючі документи;
5 — отримати кредит та надати до банку документи, що підтверджують придбання котла чи матеріалів;
6 — отримати відшкодування від Держенергоефективності, перераховане на поточний рахунок, відкритий у банку.

— Назвіть перелік документів, необхідних на оформлення кредиту.

— Ксерокопії паспорта громадянина України, ідентифікаційного номера, довідка про отримання доходів за останні 6 місяців, рахунок на обраний котел чи енергозберігаюче обладнання.

— Юрію Івановичу,  перебуваючи у Польщі, знайомилася з умовами заохочення поляків до переходу на альтернативні види палива. Для того, щоб там вирощувати, наприклад, енергетичну вербу, землю початківцям дають у безплатну оренду, саджанці — за півціни, від податків звільняють на 3 роки. Це справді можна назвати допомогою держави. Ви, як фахівець, вважаєте, що кредит під 25 відсотків — це вигідна умова для простого українця у такий складний час?    

— Ви знаєте, раніше, до державної програми, жителі нашого району брали кредит на утеплення будинків, придбання пластикових вікон, дверей і ніхто їм ніщо не компенсував. Зараз, отримавши кредит, вже через місяць держава повертає 20-30 відсотків і надалі сума місячного внеску значно зменшується.  Як кажуть,  краще хоч щось, аніж нічого, враховуючи, що живемо у час війни з російським агресором. До речі, з початку року 7 мешканців Заставнівщини вже скористалися програмою кредитування на 141 тисячу гривень, 60 тисяч з яких — лише за минулі два тижні. В області видали таких кредитів на  519 тисяч гривень. Хочу зауважити, що ця програма не тільки енергоощадлива, але й, як ніколи, надійна, швидка і прозора. Люди не повинні боятися нею скористатися. Тим паче, вона довго не триватиме. А підготуватися до зими, яка зараз невідомо чим нас «потішить», треба вже сьогодні. Ми готові проконсультувати кожного, хто вирішив, нарешті відмовитися від блакитного палива та скористатися умовами, коли держава доплачує  за збережене тепло. 

— Тоді назвіть, будь ласка, ще які переваги має саме ваш банк, аби люди не мали сумніву в тому, що колись може, не дай Бог, повторитися доля вкладів часів союзу.

— Тоді була зовсім інша держава, радянський союз, який «кидав» своїх громадян на кожному кроці. Наш банк нині визнаний, як один із найавторитетніших та найстабільніших фінансових інститутів України. Ми видаємо як короткотермінові, так і довготермінові (до 10 років) кредити, під 24 відсотки річних. Єдиний банк, який кредитує великі суми. Дуже користується попитом картковий ліміт. Лише за наявності довідки про доходи — отримуєте чотири місячні зарплати. У нас чимало депозитних акцій. Остання — «Довіра» діятиме з 16 червня по 31 жовтня цього року під 21 відсоток річних. До речі, 57-а стаття Закону України про банки і банківську діяльність гарантує повернення 100 відсотків суми депозитів. Лише наш банк має таку статтю. Тому назва відповідає дійсності. 

— І наостанок, Юрію Івановичу, чому  клієнт має обирати саме ваш банк і ваше відділення зокрема?

— Змінилася держава, змінюється Ощадбанк, змінюємося й ми. Наразі банк відпрацьовує нові вигідні програми — кредитні й депозитні. Десь наприкінці 2015 на початку 2016 року, відповідно до європейських вимог, відбудуться зміни  в приміщеннях нашого відділення.  Все заради того, аби бути ближчими до клієнта. Варто зазначити, що останнім часом  насправді відновлюється довіра до вітчизняної банківської системи. Ощадбанк очолив рейтинг надійних банків за версією журналу «Особистий рахунок». Першу сходинку йому дають і видання «Гроші» та «Forbes України”. Такі висновки експертів є позитивом і для нас, і для вкладників. Усе тому, що дотримуємося гасла: кажи правду і відповідай за кінцевий результат.

— Дякую за інтерв’ю.

С.МАСЛОВСЬКА. О.ОСТАПОВИЧ (фото)

Переглядів: 1420 | Рейтинг: 5.0/1