Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 2 » ТЕПЛО, ВІД ЯКОГО СТАЄ ХОЛОДНО НА ДУШІ ТА ПОРОЖНЬО В БЮДЖЕТІ
19:57
ТЕПЛО, ВІД ЯКОГО СТАЄ ХОЛОДНО НА ДУШІ ТА ПОРОЖНЬО В БЮДЖЕТІ

Про «підприємливу» діяльність Заставнівського міського голови Я.В. Цуркана  мною написано багато, але оскільки він її не припиняє, а правоохоронні органи його порушень усе ще не добачають, то і мені доводиться вкотре оприлюднювати не всім відомі факти.
Написати статтю саме на тему тепла, підштовхнуло раптове похолодання в другій половині квітня, коли в дитячих садочках стало неможливо утримувати дітей. Весна — період нестачі вітамінів, особливо у діточок, а тут ще й температура в садочках така, що навіть дорослим легко простудитися. Діти реально і масово хворіють! Чи можна цьому якось зарадити, не оголошуючи, так-званих, карантинів? Можна, але жодного бажання щось змінювати, в тих, хто за це відповідає — немає. Спробуємо розібратися в причинах.
За тепло в наших школах та садочках відповідає таке собі приватне підприємство «Надпредтеплосервіс». Нехай складність назви вас не дивує. Вона складається з двох прізвищ — Найда та Предчишина. П.Найда — з 2002 року очолює комунальну службу міста, а М.Предчишина — приватний підприємець, мені особисто відома тільки тим, що є рідною сестрою міського голови Я.В.Цуркана. Чому саме ці двоє людей займаються питанням централізованого опалення в м.Заставна — невелика загадка, адже цей «бізнес» приносить понад 600 тисяч гривень прибутку на рік. При відсутності будь-яких ризиків. Споживач цього тепла — бюджет району та міста, а бюджет платить завжди, хоч і не завжди вчасно. Яким чином і чому центральна міська котельня опинилася в руках ПП «Надпредтеплосервіс»? Дуже цікава історія.
Місто Заставна має чи ненайменшу в області кількість багатоповерхівок, які опалювались від центральної котельні. Так склалося, що жителі в нас ініціативні та незалежні, а тому з часом всі будинки перейшли на автономне опалення і були відключені від  централізованого опалення. Крім того, з 2002 року відбувся загальний ріст економіки в державі й більшість бюджетних організацій почали вчасно розраховуватись з комунальними платежами. Починаючи, приблизно, з 2006 року, теплопостачання стало настільки прибутковим, що П.М. Найда мав змогу розміщувати сотні тисяч гривень на банківських депозитах і мав змогу восени спокійно проплачувати авансом необхідну кількість природнього газу. Все було добре до тих пір, доки про ці депозити не дізнався наш міський голова. Між ними відбулася з цього приводу розмова, в результаті якої виник план орендувати котельню. Справді, для чого залишати в комунгоспі прибуток 600 тисяч гривень, якщо його можна розділити між двома сім’ями.  Так у червні 2011 року, П.М.Найда  зареєстрував на території підпорядкованої йому міської котельні, за адресою м.Заставна, вул.Стуса, 3 — ПП «Надпредтеплосервіс», хоча дозволу на це йому ніхто не давав. Думаю, він вважав, що це вже його особиста котельня і він може робити все, що хоче. Потім провів оцінку котельні  коштом того ж таки комунгоспу. А хто йому що скаже? Він же начальник! Котельню оцінили недорого — в 744 тис. гривень. Орендну плату визначили помірну, як для родичів — 5% річних. І у вересні 2011 року підписали договір оренди. Важливо зазначити, що разом з цим міський голова Я.В.Цуркан «забув» дві надзвичайно важливі процедури — рецензування експертної оцінки та провести конкурс для передачі котельні в оренду. На обидві ці обставини звернула увагу фінансова інспекція у 2013 році. Після рецензування експертної оцінки, виявилося що вартість майна становить не менше 3,5 мільйона гривень, а експертна оцінка без рецензування є недійсною. Само собою, фінінспекція звернула увагу на те, що об’єкт був незаконно переданий в оренду без проведення конкурсу.
Усі, наявні в нашій державі, правоохоронні органи відразу «накинулися» на це неподобство. Прес-служба СБУ повідомила про майже розкритий нею злочин, міліція взялася його ретельно розслідувати, ну а прокуратура, як завжди, здійснювала керівництво всім цим «процесом». Розслідували майже рік, але в результаті не знайшли винних. Виявляється, винною мала б бути «призначена» експерт, яка встановила низьку ціну. Але вона відмовилась бути винною і сказала, що помилку може й допустила, але експертна оцінка без рецензії, всеодно не дійсна і використовувати її не мали права. Замовити рецензію та організувати конкурс повинен був міський голова. На запитання слідчого чому він цього не зробив (за моєю інформацією) — відповідати відмовився, а значить, за логікою слідчого, теж не винен. Тому справу закрили і забули. До сьогоднішнього дня котельню орендують з недійсною експертною оцінкою та незаконно укладеним договором оренди. Бюджет втрачає сотні тисяч гривень, а винних немає. Вам ще не смішно? 
У 2004 році, коли у П.М.Найди ще не було таких «інтересів» та досвіду, наприкінці літа виявили, що теплотраса довжиною близько 500 м, яка йде від загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів до садочка №2 геть прогнила і подальшій експлуатації не підлягає. Вільних коштів у бюджеті на той час не було, а без них П.М. Найда був геть безпорадний. Я тоді був у І.К.Семенюка (міського голови) радником і порадив йому збудувати там автономну газову котельню. За три місяці котельню здали в експлуатацію.
До того, як «Надпредтеплосервіс» приватизував тепло в Заставні, ця автономна котельня була найефективнішою. По-перше, жодних тепловтрат у мережах, а по-друге, платили тільки за фактично використаний газ і електроенергію. Ця котельня впродовж всіх років споживала в середньому 3000 м3  газу на місяць та, приблизно, 100 кВт електроенергії. Опалювальна площа садочка 1150 м2. При теперішній ціні на газ, собівартість такого опалення складає приблизно 30 тис. грн на місяць. Однак міська рада, останніх чотири роки платить за опалення в садочку за тарифами централізованого опалення в м.Заставна. Замість 30 тис. грн. — майже 60 тис(!). У чию кишеню іде різниця? Здогадатись не важко. За чотири роки це сотні тисяч гривень!
Ніхто про цю ситуацію може б і не дізнався, якщо б не патологічна жадібність наших «бізнесменів». Оскільки платять їм за встановленим тарифом, то чим менше вони витратять газу на опалення, тим більше грошей осяде в їх бездонних кишенях. Почалася економія газу, а діти почали мерзнути та хворіти. Петро Миколайович рапортує на всіх нарадах, що не вистачає потужності котлів, що, як на мене, повна дурниця. Але котельня відпрацювала вже 11 років, а котли ще ніхто не обслуговував. Споживання газу мало б збільшитись, а воно зменшується! От чудеса, з року в рік вона стає економнішою! Якщо в 2012-2013 роках було витрачено по 20 тис. м3 газу, то у 2014 році вже тільки 14 тис. м3.
«Економія» для власної кишені дійшла до того, що під час нинішнього похолодання малюкам у дошкільних та освітніх закладах було дуже вже холодно, тому включити опалення на вимогу батьків та депутата міської ради, в цьому випадку В.Й.Радиша. Я.В.Цуркан дві доби не міг прийняти рішення, хоча мав для цього всі можливості. Він, напевно, думав тільки про те, що може зазнати неабияких збитків і очевидно не зрозумів, що за таке ставлення до здоров’я дітей всю його попередню «діяльність» будуть тепер аналізувати під потужним мікроскопом. Сподіваюся, що відповідні висновки нарешті зроблять і компетентні органи, а бюджет отримає назад свої сотні тисяч гривень. 
Можна ще довго розповідати про розбазарювання бюджету міста, але для цього, мабуть, потрібно друкувати окремі випуски газети. Хоча, може, все простіше! Прокуратура та відповідні правоохоронні органи «відкриють» очі і припинять все це неподобство? Користуючись нагодою, я не просто прошу, а  як громадянин  вимагаю у правоохоронців дати пояснення з приводу наведених мною фактів та причин їх виникнення. А ми з вами повинні дати гідну оцінку всім «героям» цієї публікації.

І.МИХАЙЛЮК,
депутат Заставнівської міської ради

Переглядів: 528 | Рейтинг: 0.0/0