Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 18 » ТУБЕРКУЛЬОЗ
16:40
ТУБЕРКУЛЬОЗ

24 березня — був Всесвітній день боротьби з туберкульозом,
Україна посідає друге місце після Російської Федерації серед країн Європейського регіону за показниками захворюваності на туберкульоз.
Туберкульоз — соціально залежне захворювання, особливо захворювання виявляються серед «груп ризику», серед осіб, які ніде не працюють, низьким рівнем життя, бездомні, які ведуть аморальний спосіб життя туберкульозом може захворіти кожна людина, не залежно від соціального статусу і положення в суспільстві. Туберкульоз — небезпечна хвороба, дуже легко передається крапельним шлягом від хворої людини до здорової. Високий темп життя, нерегулярне та не збалансоване харчування, стресові ситуації призводять до різкого зниження захисних сил організму, до появи захворювання і його прогресування. Хвороба може проявлятися без клінічних симптомів і початкові стадії його можна виявити тільки вчасно звернувшись до лікаря та проходячи флюорографічне обстеження.
Інколи туберкульоз випадково виявляють в осіб, які вважають себе здоровими. Але при детальному опитуванні виявляється, що останнім часом він часто кашляв. Багато з перерахованих ознак туберкульозу можуть бути і при інших захворюваннях. Але розібратись у цьому може тільки лікар. Тому дуже важливо, щоб люди при прояві початкових симптомів захворювання негайно зверталися до нього. Успіх лікування залежить від самого хворого. Бездоганне дотримування вказівок лікаря щодо термінів лікування, дозування рекомендованих препаратів і режиму має першочергове значення.
Основними елементами оздоровчого режиму хворого є правильна зміна праці та відпочинку, добрий сон, раціональне харчування, свіже повітря, загартовування організму, фізичні вправи. Людина повинна відмовитися від шкідливих звичок, у першу чергу, від вживання спиртних напоїв, паління.
У нашій країні широко розгорнута робота з раннього виявлення туберкульозу. З цією метою лікувальною мережею проводяться масові профілактичні огляди населення і флюорографія. Флюорографічне обстеження абсолютно нешкідливе для організму. Його повинні пройти усі без винятку один раз у два роки. Обов’язковому обстеженню раз на рік підлягають працівники шкіл, профтехучилищ, дитячих дошкільних та інших навчальних закладів, тваринницьких ферм і птахоферм, торгівлі, медики. Діти і дорослі, які проживають з туберкульозними хворими, повинні систематично перевіряти своє здоров’я у протитуберкульозному диспансері.
Лікування від туберкульозу доступне кожній особі і є безкоштовним, а вчасне звернення до лікаря знижує стан тяжкісті захворювання і гарантує його видужування.

В.НОВАКОВСЬКА, помічник лікаря епідеміолога

Переглядів: 432 | Рейтинг: 0.0/0