Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 29 » У КНИГАХ — ЗНАННЯ І МУДРІСТЬ ТИСЯЧІ РОКІВ
12:00
У КНИГАХ — ЗНАННЯ І МУДРІСТЬ ТИСЯЧІ РОКІВ

У наш час розвиток комп’ю­терних технологій потрохи витісняє з повсякдення звичайні книги. Віртуальний світ поступово поглинає нашу дійсність, з цим не посперечаєшся. Однак багато людей і досі переконані, що жодні ґаджети не здатні повноцінно замінити спілкування з реальною книгою. Нові інформаційні винаходи впевнено і міцно закріплюються в повсякденному житті. Сучасна людина — від учня до науковця — не мислить себе без використання у своїй роботі та житті різноманітних джерел інформації. Чи то традиційні, чи новітні вони збагачують людину, дають їй можливість стати більш освіченою і досвідченою, брати участь у суспільному, політичному житті, навчають самостійно приймати рішення і сприяють  культурному розвитку. 
Одним із провідників інформації з давніх-давен була і залишається бібліотека. Це місце, де збираються, пропагуються і розповсюджуються інформаційні потоки. Бібліотеки — це «вікна у світ знань». 
Як не крути, а сучасна школа — це та галузь, яка на сьогоднішній день ще не здатна обійтися без книг. Підручник для школяра все ще залишається першим джерелом на шляху отримання знань із будь-якої навчальної дисципліни. Кожен навчальний рік починається з отримання підручників, а кожен урок і більшість домашніх завдань так чи інакше прив’язані до них. Тому неможливо переоцінити роль шкільної бібліотеки в навчальному процесі. Без постійного сприяння шкільного бібліотекаря для учнів значно ускладниться процес здобування знань. По-перше, саме тут знайдуться підручники з усіх навчальних дисциплін, крім цього добірка різноманітної пізнавально-довідкової літератури, і нарешті, художні книги — як безпосередньо для уроків, так і для особистого розвитку чи відпочинку. 
Проте бібліотека — це не лише пункт видачі підручників, саме вона є інформаційним осередком школи, від стану якого залежить діяльність усього шкільного механізму. Серед перспективних напрямів — створення в школі медіатеки, а також активне користування мережею Інтернет.
У шість років малюк переступає поріг школи, а прощається з нею аж у юності. Так важливо, щоб ці роки були для кожної дитини радісними, незалежно від того, які в неї обдарування і здібності. Джерелом такої радості можуть і повинні бути книги.
Основне завдання бібліотеки сьогодні — навчити дітей цінувати книгу, відчувати в ній щоденну потребу. Багато труднощів на цьому шляху чекає і батьків, і педагогів, і бібліотекарів. Але є й велика винагорода. Прекрасна книга, прочитана в дитинстві, може залишити добрий слід на все життя.
Щоб дитина полюбила книжку, процес читання, бібліотекарю повинні допомагати батьки, учителі, потрібно задумуватися над тим, як зробити книжку другом для дітей і помічником у вихованні. Це довга і копітка праця, щоб досягнути успіху, треба діяти мудро і терпляче. 
Нині шкільні бібліотеки досить непогано наповнені сучасними книгами. Учні мають можливість черпати інформацію, а ще — знайти альтернативний варіант проведення вільного часу. Нецікаво читати лише тоді, коли ти ще не натрапив саме на ту книгу, яка полонить уже з перших сторінок, від якої не зможеш відірватися. Тому раджу всім школярам на перервах знаходити вільну хвилинку і відвідувати бібліотеку. Час, проведений тут, ніколи не буде згаяним, а знання — зайвими. Можливо, на вас чекає саме та книга, після якої читання стане вашим хобі.

М. АНТОНЯК, методист РМК відділу освіти Заставнівської райдержадміністрації

 

Переглядів: 424 | Рейтинг: 0.0/0