Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 13 » УРЯД МАЄ НА МЕТІ ЗДІЙСНИТИ КОМПЛЕКСНУ РЕФОРМУ СИСТЕМИ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ
12:24
УРЯД МАЄ НА МЕТІ ЗДІЙСНИТИ КОМПЛЕКСНУ РЕФОРМУ СИСТЕМИ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ

Упродовж багатьох років в Україні існувала практично лише однорівнева система пенсійного забезпечення, яка певним чином узгоджувалася на засадах солідарності поколінь. В умовах ринкової економіки вона виявилась економічно необгрунтованою, фінансово неспроможною, соціально несправедливою здебільшого для найбідніших верств населення. Саме тому, у парламенті зареєстровано законопроект, у разі ухвалення якого система пенсійного забезпечення в Україні працюватиме за новою моделлю. 

На запитання, що стосуються змін та нововведень щодо пенсійного забезпечення, відповідає начальник управління Пенсійного фонду України в Заставнівському районі Віктор Ілліч Стасюк.

— Вікторе Іллічу, як нам відомо, уряд вніс до Верховної Ради законопроект №2767 „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій”. Щоб не виникали домисли і не ширилися чутки, розкажіть детально про новації, якими цей Закон внесе до пенсійного забезпечення громадян.

— Цим законопроектом буде проведено оновлення пенсійної системи у трьох напрямках, одним із яких є впровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та розвиток недержавного пенсійного забезпечення. Мета реформ – розбудова багаторівневої, багатокомплексної пенсійної системи, що дозволить виплачувати пенсії з трьох різних джерел. Але сьогодні, найбільш актуальною темою, є впровадження другого рівня пенсійного забезпечення, як чергового етапу реформування пенсійної системи.  

—  Розкажіть більш детально, що означає другий рівень, з якого часу він запрацює і яка категорія громадян братиме участь у цьому рівні пенсійного забезпечення?

— Другий рівень пенсійного забезпечення  це і є накопичувальна система пенсійного страхування. Молоді українці  до 35 років ( на 1 січня 2017 року) будуть його обов’язковими учасниками, а громадяни від 35 до 55 років матимуть право добровільно брати участь у накопичувальній системі пенсійного страхування. Головною особливістю цього рівня є те, що сплачені внески не „проїдатимуться”,  як у солідарній системі, а акумулюватимуться на персональних рахунках громадян, і вони стають доступними лише після досягнення певного віку. Розмір накопичувального внеску у перший рік становитиме 2 % від заробітної плати, а потім упродовж п’яти років збільшуватиметься на один відсоток, до досягнення 7%.

Держава в законопроекті гарантує контроль щодо збереження та використання цих коштів. Також передбачено, що буде публічне адміністрування накопичувальних людських коштів.

— Скажіть, будь ласка, якщо людина у випадку смерті не одержить всі накопичені кошти, що з ними буде далі? Вони просто не виплачуватимуться, як це є на цьому етапі розвитку пенсійного забезпечення?

— Дійсно, на сьогоднішній день немає залежності від суми сплати єдиного соціального внеску за весь період трудової діяльності та суми виплачених пенсій,  оскільки у нас діє солідарна система пенсійного забезпечення. При запровадженні накопичувального рівня пенсійної системи, якщо людина сплачувала внески в накопичувальний фонд і отримала звідти лише частину, або і не дожила до пенсійного віку, її персональну суму буде передано в спадок родичам, як це відбувається в усіх розвинених країнах світу.

Переглядів: 538 | Рейтинг: 0.0/0