Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 27 » В ОБ’ЄКТИВІ — ФАКУЛЬТЕТ ІСТОРІЇ, ПОЛІТОЛОГІЇ ТА МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН
12:10
В ОБ’ЄКТИВІ — ФАКУЛЬТЕТ ІСТОРІЇ, ПОЛІТОЛОГІЇ ТА МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН

Незвичайна подія відбулася у «Заставнівській світлиці» райбібліотеки. Поважній аудиторії запропонували чергову презентацію нового і цікавого видання — «Факультет історії, політології та міжнародних відносин». Ця колективна праця побачила світ у 2012 році. Наклад — 300 примірників. Більш детально про цю роботу розповів декан вищезгаданого факультету, доктор історичних наук, професор О.Добржанський.

 Навіть побіжне знайомство з цим виданням дає підставу стверджувати, що фахівці виконали чималий об’єм роботи, яка була достовірною, дослідницькою, скрупульозною, як і належить це робити справжнім історикам-науковцям. Це —добрий подарунок рідній Альма-матер та з нагоди 75-річчя з дня створення факультету, яке відзначатимуть цьогоріч. Це видання прислужиться вченим-історикам, краєзнавцям, аспірантам, майбутнім студентам, дослідникам історії, освіти та науки. Книжка має привабливий і естетичний вигляд: тверда обкладинка, численні світлини, емблеми Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича, факультету історії, політології та міжнародних відносин.

Висновок напрошується однозначний — автори використовують усі свої великі здібності у пошуковій діяльності, до солідного прикінцевого результату: майже шестисотсторінкова книжка пішла до своїх поціновувачів. Наукова цінність цієї праці — беззаперечна.

Ведуча Л.Стасюк коротенько зупинилася на розділах, щоб присутні отримали уявлення про нове видання, яке заслуговує їхньої уваги. Подала біографію відомого науковця, який нині очолює один із найвідоміших факультетів ЧНУ. З перших хвилин зустрічі між Олександром Володимировичем Добржанським і аудиторією виникла тепла і щира атмосфера. Серед запрошених було чимало істориків, які в різний час здобули престижний фах у стінах ЧНУ. У залі згадували чимало цікавих моментів зі студентського життя, викладачів, які залюбки відкривали двері у світ історичної науки. Гість із задоволенням розповів про сучасне життя факультету, спеціальності, якими можуть опанувати наші земляки, структуру студентського самоврядування, дослідження, над якими нині працюють науковці, оцінив сучасну українську історичну науку. Вислухав зауваження колег, які зосередили погляд науковця на «білих плямах» в історії України, Буковини, які ще потрібно поглиблено вивчати і досліджувати. Відповідь на окремі питання сподіваються отримати після відкриття архівів, де за «грифом секретності» знаходяться документи, дані, які проллють світло не на одну подію, яка мала місце на теренах району, області і держави.

На факультеті працює чимало вихідців із Заставнівщини, які залишили помітний слід у розвитку історичної науки. Це —Т.Яценюк, П.Яценюк, О.Філіпчук, І.Возний (смт.Кострижівка) та В.Холодницький (с.Прилипче).
До розмови долучився керівник апарату райдерж­адміністрації, історик за фахом, однокурсник, одногрупник, давній товариш поважного науковця І.Семенюк, який запропонував скрупульозно вивчити  і написати істориками-науковцями історію Заставни і населених пунктів Заставнівського району. Не менш цікавим був виступ Олександра Миколайовича Шкурідіна — заступника керівника апарату обласної державної адміністрації, який має багатющий матеріал з краєзнавства, який планує опрацювати, систематизувати і у майбутньому видати окремою збірочкою. Ця людина безмежно закохана в історію і про це хоче сказати з високої трибуни на будь-якому заході. 

Про титанічну працю істориків цікаво і доречно сказали заступник голови райради В.Слипенюк, міський голова Я.Цуркан, головний редактор обласної газети «Голос краю» М.Калин, голова районного товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка С.Масловська, журналіст В.Джуран, ініціатор зустрічі, історик за фахом М.Богуцький. Як з’ясувалося, О.Добржанський здавна захоплюється тенісом. Коли знаходиться вільна хвилина, бере активну участь у змаганнях, де не раз зустрічався з Михайлом Миколайовичем і іншими відомими тенісистами Заставнівщини.

Присутні цікавилися родиною Олександра Володимировича. Він з гордістю відповів, що на кафедрі історії України працює його син Сергій, а міжнародних відносин — дочка Оксана. У далекому 1956 році історичний факультет закінчив його батько — Володимир Францович.

Поза вищезгаданою презентацією залишилося багато цікавого, і сподіваємося на нові зустрічі з О.Добржанським. Адже займатися улюбленою справою – велика ласка Божа. Історик Олександр Володимирович саме займається такою власне улюбленою справою – вивченням історії. Хай його праця знайде гідну оцінку у вдячних земляків.

Л.БАЛАНЕЦЬКА, О.ОСТАПОВИЧ

Переглядів: 528 | Рейтинг: 0.0/0